Χοιρινό «καπήρα» με Χριστουγεννιάτικο πουργούρι
ΥΛΙΚΑ
2 ½ κιλά χοιρινό bacon
2 κιτρόμηλα
Χοντρό θαλασσινό αλάτι
750ml νερό
Για το πουργούρι
1 μέτριο κρεμμύδι
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
100γρ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
100γρ σταφίδες
300γρ πουργούρι
Αλάτι και πιπέρι
1/4 κουταλάκι τσαγιού κανέλα, αλεσμένη
150γρ Κουμανταρία
600γρ νερό ζεστό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Το τρίβουμε με ½ κιτρόμηλο και το αλατίζουμε.
Σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου, βάζουμε το κρέας. Προσθέτουμε το νερό και τον χυμό από τα υπόλοιπα κιτρόμηλα. Βάζουμε το φαγητό στον φούρνο και ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου με αέρα για 2 ½ – 3 ώρες.
Για να φτιάξουμε το πουργούρι, ψιλοκόβουμε πρώτα το κρεμμύδι.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο και το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε για λίγο και στη συνέχεια τις σταφίδες, το πουργούρι, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε την Κουμανταρία και το νερό. Ανακατεύουμε για τελευταία φορά, κλείνουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ψήνουμε για 10’-15’, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Σερβίρουμε το ψητό μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.
Δημοσιεύτηκε !