Auto

Το νέο CUPRA Tavascan στην AUTO ATHINA 2024

Οι άνθρωποι της CUPRA αποκαλούν το νέο Tavascan τον «ήρωα μίας νέας εποχής». Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια από την παρουσίαση της πρωτότυπης μορφής του μέχρι σήμερα, που λανσάρεται στις αγορές της Ευρώπης ως μοντέλο παραγωγής.

Μία εξ αυτών των αγορών θα είναι και η ελληνική, με την ισπανική μάρκα να φέρνει το Tavascan στην AUTO ATHINA 2024, από 5 έως 13 Οκτωβρίου, πριν το διαθέσει προς παραγγελίες στη χώρα μας.



Με την κουπέ σιλουέτα και σχεδίαση, αλλά και τα SUV χαρακτηριστικά, το νέο ηλεκτρικό μοντέλο προορίζεται ως η νέα αιχμή του δόρατος για την CUPRA, εφόσον αναζητά το δικό της μερίδιο στην «πίτα» της αγοράς των ηλεκτρικών.

Για να το καταφέρει αυτό, κατασκεύασε το Tavascan πάνω στη γνωστή πλατφόρμα του VW Group, την MEB, η οποία υποστηρίζει το αμιγώς ηλεκτροκίνητο σύστημα του νέου SUV.

Στην έκδοση Endurance με το ένα ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω άξονα, το Tavascan αποδίδει 286 ίππους και 545 Nm, μία επιλογή που λογικά θα είναι πιο δημοφιλής. Ωστόσο, δε θα λείψει η τετρακίνητη VZ με τους δύο ηλεκτροκινητήρες και τους 340 ίππους.



Ως προς την υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου, αναμένεται στην πρώτη έκδοση να εξασφαλίζει 568 χιλιόμετρα, βάσει τυποποιημένου κύκλου WLTP, με την πλήρωση του 10-80% σε ταχυφορτιστή (DC) να έρχεται σε 30 λεπτά, χάρη στη μέγιστη ισχύ φόρτισης που φτάνει τα 135 kW.

Αναφορικά με τη σχεδίαση, το νέο SUV αναδεικνύει στον μέγιστο βαθμό τη σχεδιαστική φιλοσοφία της CUPRA με τις λείες γραμμές, το αεροδυναμικό σχήμα, τη γραμμή της οροφής που δημιουργεί το κουπέ στιλ, αλλά και την αιχμηρή μάσκα που φέρνει σε ρύγχος καρχαρία και συνδυάζεται με τη χαρακτηριστική υπογραφή των τριπλών τριγωνικών προβολέων matrixLED.



Το πίσω μέρος είναι εξίσου δυναμικό, με το ενιαίο φωτιστικό σώμα, ενώ ο διαχύτης ενισχύει κι άλλο τη σπορ εμφάνιση που διαθέτει το κουπέ SUV.

Εντυπωσιακό είναι και το φωτεινό λογότυπο της CUPRA που βρίσκεται χαμηλά στους αεραγωγούς και τονίζει την ηλεκτρική υπόσταση του Tavascan. Κλείνοντας με τα εξωτερικά μέρη, το σύνολο στέκεται σε τροχούς 21 ιντσών με σχεδιασμό τουρμπίνας.



Στην καμπίνα του Tavascan θα συναντήσει κανείς μία πολυεπίπεδη διαμόρφωση με τοξωτή κεντρική κονσόλα, κάνοντας το εσωτερικό να διαφοροποιείται από τον μινιμαλισμό της εποχής, την ώρα που η επένδυση είναι από ποιοτικά συνθετικά υλικά από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, με ποικιλία υφών.

Η πλατφόρμα MEB διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρυχωρία της καμπίνας (μεταξόνιο στα 2.766 χιλιοστά), η οποία δεν επηρεάζεται σημαντικά από την χαμηλή γραμμή της οροφής. Ταυτόχρονα, το πορτπαγκάζ των 540 λίτρων είναι εντυπωσιακό για τα δεδομένα ενός EV.

Τέλος, το νέο CUPRA Tavascan υιοθετεί το τελευταίο πακέτο τεχνολογιών του VW Group, με απρόσκοπτη συνδεσιμότητα για το smartphone μέσω της εφαρμογής My CUPRA, οθόνη 5,3 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και οθόνη 15,0 ιντσών για το τελευταίας γενιάς infotainment του Group.

Φυσικά, δεν λείπει το πλουσιοπάροχο πακέτο τεχνολογιών ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το σύστημα Connected Travel Assist το οποίο λειτουργεί σε συνδυασμό με το Adaptive Cruise Control προσφέροντας μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια στο ταξίδι χάρη στις πληροφορίες που λαμβάνονται από το Cloud.

Το καινούργιο CUPRA Tavascan θα βρίσκεται σε μερικές μέρες στο Metropolitan Expo, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να το ανακαλύψει πριν διατεθεί στην ελληνική αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 13:00:42

Back to top button