Κόσμος

Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο – «Με αμερικανική βόμβα Mark 84 εξοντώθηκε ο Νασράλα»

Και από το έδαφος πλήττει πλέον το Ισραήλ θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Τουλάχιστον 49 νεκροί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή. Αποκάλυψη Αμερικανού γερουσιαστή για τη βόμβα που σκότωσε τον ηγέτη της φιλοϊρανικής λιβανέζικης οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Η έναρξη χερσαίας επιχείρησης στο έδαφος του Λιβάνου εκδηλώνεται με επίλεκτες δυνάμεις του Ισραήλ, οι οποίες πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων, με υποστήριξη αρμάτων μάχης.

Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, στόχος των Ισραηλινών είναι να καταλάβουν θέσεις της Χεζμπολάχ προτού ακολουθήσει πλήρης στρατιωτική, χερσαία, επιχείρηση.

Την ίδια ώρα, από τις ισραηλινές εναέριες επιθέσεις στον νότιο και ανατολικό Λίβανο, την Κυριακή (29.09.2024), τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πραγματοποίησε περίπου 120 πλήγματα «ευρείας κλίμακας» με στόχο «μέλη της Χεζμπολάχ».

«Από τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην Μπααλμπέκ-Χερμέλ σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 47 τραυματίστηκαν», σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του υπουργείου.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι συνοικίες της πόλης Μπααλμπέκ, της κυριότερης πόλης στην Μπεκάα, και τα χωριά στα ανατολικά της μπήκαν στο στόχαστρο 15 αεροπορικών βομβαρδισμών την Κυριακή.

Στην κοιλάδα Μπεκάα, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι από ισραηλινή επίθεση στο Τζουμπ Τζενίν.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στην Σάιντα, την κυριότερη πόλη του νοτίου Λιβάνου. Το ANI ανέφερε ότι το πλήγμα είχε ως στόχο ένα κτίριο σε αυτήν τη ζώνη.

Νωρίτερα, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι 14 διασώστες σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στα προπύργια της Χεζμπολάχ τις δύο τελευταίες ημέρες.

«Για το πλήγμα εναντίον του Χασάν Νασράλα χρησιμοποιήθηκε αμερικανική βόμβα Mark 84»

Η βόμβα που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να σκοτώσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου ήταν ένα κατευθυνόμενο όπλο αμερικανικής κατασκευής, δήλωσε την Κυριακή ένας Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο Μαρκ Κέλι, πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για την Πολεμική Αεροπορία, είπε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε μια βόμβα Mark 84 βάρους 900 κιλών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη που κάνει Αμερικανός αξιωματούχος για το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν.

«Βλέπουμε περισσότερη χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών (Joint Direct Attack Munitions ή JDAM) και συνεχίζουμε να παρέχουμε αυτά τα όπλα», είπε ο Κέλι.

«Αυτή η βόμβα των 2.000 λιβρών (900 κιλά) που χρησιμοποιήθηκε, ήταν μια βόμβα της σειράς Mark 84, για να εξοντωθεί ο (Χασάν) Νασράλα», είπε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι εξόντωσε τον Νασράλα με μία επίθεση στο κεντρικό αρχηγείο της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, αρνήθηκε όμως να σχολιάσει τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση αυτή. Το Πεντάγωνο επίσης δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Τα JDAM μετατρέπουν σε κατευθυνόμενο όπλο τις απλές, μη κατευθυνόμενες βόμβες, χρησιμοποιώντας πτερύγια και ένα σύστημα καθοδήγησης GPS.

REUTERS/Ahmad Al-Kerdi

«Περισσότεροι από άλλοι 20 τρομοκράτες» σκοτώθηκαν με τον Νασράλα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή πως «περισσότεροι από άλλοι 20 τρομοκράτες» της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σκοτώθηκαν στο πολύ ισχυρό πλήγμα που εξαπέλυσε στις 27 Σεπτεμβρίου, στο αρχηγείο της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, που κόστισε τη ζωή στον ηγέτη της, τον Χασάν Νασράλα.

«Περισσότεροι από άλλοι 20 τρομοκράτες διαφόρων βαθμών, που ήταν παρόντες στο υπόγειο αρχηγείο της Βηρυτού κάτω από μη στρατιωτικά κτήρια και οι οποίοι διηύθυναν τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του κράτους του Ισραήλ, εξοντώθηκαν επίσης», ανέφερε ο στρατός σε μία ανακοίνωση στην οποία δίνει διευκρινίσεις για ορισμένους από αυτούς.

Εκτός από τον Χασάν Νασράλα και έναν άλλο διοικητή της οργάνωσης, τον Άλι Καράκι, οι Ιμπραχίμ Χουσέιν Τζαζίνι, Σαμίρ Ταουφίκ Ντιμπ, Αμπέντ αλ Αμίρ Μουχάμαντ Σαμπίνι και Άλι Νάαφ Αγιούμπ είναι μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του αρχηγείου της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Τζαζίνι και ο Ντιμπ ήταν «από τους πιο στενούς συνεργάτες του Νασράλα. Λόγω της στενής σχέσης μαζί του, είχαν σημαντικό ρόλο στις καθημερινές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ και του Νασράλα ιδιαίτερα», πρόσθεσε ο στρατός.

«Κανένας τόπος δεν είναι πολύ απομακρυσμένος» για το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι «κανένας τόπος δεν είναι πολύ απομακρυσμένος» για το Ισραήλ, μετά τα πλήγματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Υεμένη, σε απάντηση για τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στο ισραηλινό έδαφος.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: για εμάς, κανένα μέρος δεν είναι πολύ απομακρυσμένο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Ο Γκάλαντ παρακολούθησε την εξέλιξη της επιχείρησης στην Υεμένη από την αίθουσα διοίκησης και ελέγχου της πολεμικής αεροπορίας.

Η Τεχεράνη καταδικάζει τα ισραηλινά πλήγματα στην Υεμένη

Το Ιράν καταδίκασε τα πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι Χοντάιντα της Υεμένης, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί.

Σύμφωνα με αυτήν την ανακοίνωση, χτυπήθηκαν μια μονάδα παραγωγής ενέργειας και δεξαμενές καυσίμων.

 

 

 

To άρθρο Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο – «Με αμερικανική βόμβα Mark 84 εξοντώθηκε ο Νασράλα» δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-29 20:50:48

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button