Στον «πάγο» η αμυντική συνθήκη Ουάσινγκτον με το Ριάντ – Ο ρόλος του Παλαιστινιακού
Η Σαουδική Αραβία εγκατέλειψε την επιδίωξή της για μια φιλόδοξη αμυντική συνθήκη με τις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και τώρα πιέζει για μια πιο μετριοπαθή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.
Αυτό δήλωσαν στο Reuters δύο Σαουδάραβες και τέσσερις δυτικοί αξιωματούχοι.
Σε μια προσπάθεια να πετύχει μια ευρεία αμοιβαία συνθήκη ασφάλειας νωρίτερα φέτος, το Ριάντ μαλάκωσε τη θέση του σχετικά με την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, λέγοντας στην Ουάσινγκτον ότι μια δημόσια δέσμευση του Ισραήλ για μια λύση δύο κρατών θα μπορούσε να είναι αρκετή για να εξομαλύνει το βασίλειο του Κόλπου τις σχέσεις.
Όμως, με την οργή της κοινής γνώμης στη Σαουδική Αραβία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή να ξεχειλίζει για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έθεσε και πάλι ως προϋπόθεση για την αναγνώριση του Ισραήλ τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξακολουθεί να επιθυμεί να εξασφαλίσει την εξομάλυνση με τη σαουδαραβική δύναμη ως ιστορικό ορόσημο και ένδειξη ευρύτερης αποδοχής στον αραβικό κόσμο, δήλωσαν δυτικοί διπλωμάτες.
Αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο εσωτερικό σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τους Παλαιστίνιους μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και γνωρίζει ότι οποιαδήποτε χειρονομία προς την κατεύθυνση της κρατικής οντότητας θα διασπάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό του
Καθώς και οι δύο ηγέτες είναι δέσμιοι προς το παρόν από τις εγχώριες βάσεις εξουσίας τους, το Ριάντ και η Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι ένα πιο μετριοπαθές αμυντικό σύμφωνο θα μπορούσε να σφραγιστεί πριν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Μια ολοκληρωμένη συνθήκη ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να περάσει από την αμερικανική Γερουσία με πλειοψηφία δύο τρίτων και αυτό δεν θα είναι εφικτό αν το Ριάντ δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ.
Το σύμφωνο που συζητείται τώρα περιλαμβάνει την επέκταση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών απειλών, κυρίως από το Ιράν. Επίσης θα προωθεί συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και σαουδαραβικών αμυντικών εταιρειών.
Η συμφωνία θα προωθούσε τις σαουδαραβικές επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες, ιδίως στην άμυνα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η παρουσία των ΗΠΑ στο Ριάντ θα γινόταν πιο έντονη μέσω της εκπαίδευσης, της υλικοτεχνικής υποστήριξης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και ενδέχεται να αναπτύξουν ένα τάγμα πυραύλων Patriot για την ενίσχυση της πυραυλικής άμυνας και της ολοκληρωμένης αποτροπής.
Αλλά δεν θα πρόκειται για το είδος της δεσμευτικής συνθήκης αμοιβαίας άμυνας που θα υποχρέωνε τις αμερικανικές δυνάμεις να προστατεύουν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο σε περίπτωση ξένης επίθεσης.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-29 17:30:00