Σκληρή κόντρα Μασκ με νομπελίστα για τα «μάτια» της ΤΝ
Ο ένας είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο άλλος είναι ο κάτοχος του εφετινού Νομπέλ Χημείας και έχει δεχτεί διεθνείς επαίνους για τη συνεισφορά του στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Τώρα, μια σειρά από email που διέρρευσαν ρίχνουν φως στην περίπλοκη σχέση μεταξύ του Ελον Μασκ και του σερ Ντέμη Χασάμπη.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι δύο κάποτε στενοί φίλοι έγιναν σκληροί αντίπαλοι λίγα χρόνια μετά από μια συνάντησή τους το 2012, Τότε ο Μασκ πίστεψε ότι ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Χασάμπης θα κατέληγε να γίνει κάτι σαν δικτάτορας της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν στο πλαίσιο μιας αγωγής.
Η σχέση τους δεν ήταν εξαρχής εχθρική. Κάποτε είχαν και οι δύο επικεντρωθεί γύρω από τον κοινό στόχο της ανάπτυξης της ΤΝ για το καλό της ανθρωπότητας – αλλά και της προστασίας από την απειλή της. Ο Χασάμπης ήταν συνιδρυτής του εργαστηρίου ΤΝ DeepMind στο Λονδίνο το 2010, και ο Μασκ επένδυσε 5 εκατ. δολάρια (4,73 εκατ. ευρώ) σε αυτό, μετά από μια επίσκεψη του Χασάμπη στη SpaceX του δισεκατομμυριούχου, το 2012.
Παίρνοντας το γεύμα τους στην καντίνα συζήτησαν το σχέδιο του Μασκ να αποικίσει τον πλανήτη Αρη. Ο Χασάμπης παρατήρησε ότι η ΤΝ θα μπορούσε να καταστρέψει αυτό το σχέδιο εάν η τεχνολογία κατέφθανε στον Κόκκινο Πλανήτη. Η σκέψη αυτή άφησε τον Μασκ «άφωνο», σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.
Η σχέση τους χάλασε, τελικά, το 2014, όταν ο Χασάμπης αποφάσισε να πουλήσει το DeepMind στην Google για 500 εκατ. δολάρια (473 εκατ. ευρώ), αντί να δεχθεί την πρόταση εξαγοράς του από τον Μασκ. Ο Βρετανοκύπριος επιχείρησε να πείσει τον μεγιστάνα να συμμετάσχει σε ένα συμβούλιο ηθικής του DeepMind μετά την πώληση, αλλά απέτυχε – με τον Μασκ να χαρακτηρίζει «απάτη» το ΔΣ της νέας εταιρείας, μετά από μια συνάντηση.
Αυτό τον οδήγησε στην ίδρυση της νεοφυούς εταιρείας OpenAI, που κατασκεύασε το πρόγραμμα ΤΝ Chat GPT, σε συνεργασία με τον Σαμ Αλτμαν – αν και αργότερα διαφώνησαν μεταξύ τους, με τον Μασκ να μηνύει τον Αλτμαν και την εταιρεία επειδή «εγκατέλειψε τις μη κερδοσκοπικές ρίζες της». Email από αυτή την υπόθεση, που μόλις διέρρευσαν, καταδεικνύουν πόσο απασχολούσε τον δισεκατομμυριούχο το DeepMind.
«Το DeepMind μου προκαλεί ακραίο ψυχικό στρες» έγραψε το 2016. «Αν τα καταφέρει, τα νέα θα είναι πολύ άσχημα, καθώς η φιλοσοφία τους είναι “ένα-μυαλό-να κυβερνά-τον-κόσμο”». Σύμφωνα με άλλους συνιδρυτές του OpenAI, ο Μασκ «ανησυχούσε ότι ο Ντέμης Χασάμπης θα μπορούσε να εγκαταστήσει μια δικτατορία βασισμένη στη γενετική ΤΝ (AGI)».
Ο Μασκ ανησυχούσε ότι η Google θα ανέπτυσσε την AGI – μια μορφή υπερευφυΐας, όπου ένα υπολογιστικό σύστημα θεωρείται ότι ματσάρει ή ξεπερνά τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες. Το 2015 έγραφε: «Με απασχολεί πολύ το αν η ανθρωπότητα θα καταφέρει να σταματήσει την ανάπτυξη της ΤΝ. Φοβάμαι πως η απάντηση είναι αρνητική. Εάν έχω δίκιο, καλό θα ήταν κάποιος άλλος, και όχι η Google, να αναλάβει την ανάπτυξη».
Ο Χασάμπης, πρώην σκακιστής, προσπαθούσε και εκείνος να «σκοτώσει» την OpenAI, σύμφωνα με τα email. Ο Αλτμαν έγραφε: «Μόλις πληροφορήθηκα ότι η DeepMind πρόκειται να δώσει σε όλους στο OpenAI τεράστιες αντιπροσφορές αύριο, ώστε να προσπαθήσει να το σκοτώσει». Παράλληλα, εν μέσω της δημόσιας κόντρας του με τον Μασκ, ο Χασάμπης είχε πει στους Times πέρυσι ότι «η εξερεύνηση του Αρη δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς ο πλανήτης είναι έρημος».
Φέτος ο βρετανός ερευνητής χρίστηκε σερ από τον βασιλιά για τις υπηρεσίες του στην ανάπτυξη της ΤΝ και τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Χημείας για τη συν-ανάπτυξη του AlphaFold, ενός μοντέλου ΤΝ που μπορεί να προβλέπει τα σχήματα των πρωτεϊνών για χρήση στην παραγωγή φαρμάκων.
Τα email που διέρρευσαν από την αγωγή καταδεικνύουν ότι οι πρωτοπόροι της ανάπτυξης ΤΝ δεν εμπιστεύονταν ο ένας τον άλλον. Δύο συνιδρυτές του OpenAI, ο Γκρεγκ Μπρόκμαν και ο Ιλια Σάτσκεβερ, έγραψαν σε ένα email το 2017 ότι δεν κατάφεραν να εμπιστευθούν «πλήρως την κρίση του Αλτμαν». Τον ρωτούσαν αν έκρυβε πολιτικές φιλοδοξίες πίσω από την AGI, ενώ παράλληλα εξέφραζαν τον φόβο ότι ο Μασκ μπορεί να εξελιχθεί σε «δικτάτορα».
Ο Σάτσκεβερ έχει πλέον αποχωρήσει από την OpenAI, αφού συμμετείχε σε ένα αποτυχημένο εταιρικό πραξικόπημα εναντίον του Αλτμαν πριν από έναν χρόνο. Ο Μασκ ίδρυσε την εταιρεία xAI πέρυσι και έχει δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως για να αναπτύξει την τεχνολογία, ώστε να κατανοήσει «την αληθινή φύση του Σύμπαντος».
Αναλυτές του κλάδου πιστεύουν ότι ο Μασκ, ως στενός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να επηρεάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο στο θέμα των κανόνων ασφάλειας της ΤΝ – παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος έχει δεσμευθεί να ακυρώσει την εκτελεστική εντολή του προέδρου Μπάιντεν σχετικά με το θέμα.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-01 10:20:00