Κόσμος

Πώς ο Ερντογάν «αγόρασε» τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, έγινε ο πρώτος εν ενεργεία δήμαρχος της αμερικανικής πόλης που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές κατηγορίες: δωροληψία, απάτη μέσω εμβάσματος και προσέλκυση εισφορών από ξένους υπηκόους, είναι μερικές από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου. Η άλλη πλευρά, αυτή που τον δωροδόκησε, είναι η Τουρκία.

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εν όψει της ποινικής δίκης στο Μανχάταν, είναι διάλογοι και μηνύματα. Σε έναν από αυτούς τους διαλόγους, όπως γράφει η Telegraph, ένας τούρκος επιχειρηματίας είπε στον Ανταμς ότι θα γινόταν «σύντομα» πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο ίδιος, όπως και άλλοι τούρκοι επιχειρηματίες και αξιωματούχοι, είχε προσφέρει στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης πτήσεις business class και πολυτελή ταξίδια αξίας 123.000 δολαρίων, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Ανταμς, που κάποτε συστηνόταν ως το μέλλον του Δημοκρατικού Κόμματος και δεν απέκλειε να βάλει στόχο για τον Λευκό Οίκο, κατηγορείται ότι «ζήτησε και αποδέχτηκε ακατάλληλα πολύτιμα οφέλη», συμπεριλαμβανομένων πολυτελών διεθνών ταξιδιών από «τουλάχιστον έναν τουρκικό κυβερνητικό αξιωματούχο που επιδιώκει να αποκτήσει επιρροή πάνω του».

Το κατηγορητήριο των 57 σελίδων σκιαγραφεί την εικόνα ενός «αδίστακτου υποψηφίου», ο οποίος με κίνητρο την απληστία και την εξουσία δεχόταν δωροδοκίες και παράνομες δωρεές στην προσπάθειά του να γίνει δήμαρχος. Περιγράφει πώς ο Ανταμς απολάμβανε πολυτελείς διαμονές σε ξενοδοχεία, γεύματα σε πανάκριβα υψηλής ποιότητας και μια σειρά από παράνομες δωρεές για να ενισχύσει την εκστρατεία του για το 2021.

Ο Ανταμς κατηγορείται ότι, σε αντάλλαγμα, πίεσε τους αξιωματούχους της πόλης να ανοίξουν το 36 ορόφων κτίριο του νέου τουρκικού προξενείου της πόλης –παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια– εγκαίρως για την επίσκεψη του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κατηγορείται επίσης ότι αποδέχτηκε «χιλιάδες παράνομες εισφορές» από ξένους υπηκόους, τις οποίες φέρεται να χρησιμοποίησε για να «εξαπατήσει» τη Νέα Υόρκη και να «κλέψει δημόσιους πόρους» για την επιτυχημένη εκστρατεία του το 2021.

Εάν κριθεί ένοχος, ο 64χρονος σήμερα Ανταμς, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2021 και είχε γίνει ο μόλις δεύτερος αφροαμερικανός δήμαρχος στην ιστορία του Μεγάλου Μήλου, μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 45 ετών. Ο ίδιος επιμένει ότι είναι αθώος και είπε ότι θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του ως δήμαρχος.

Business Class και πολυτελή ξενοδοχεία

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα πολυτελή ταξιδιωτικά προνόμια που απόλαυσαν ο Ανταμς, η οικογένειά του και τα μέλη του προσωπικού του, μεταξύ 2016 και 2021, είναι αξίας τουλάχιστον 123.000 δολαρίων. Ο ίδιος κατηγορείται ότι δεν αποκάλυψε τα ταξιδιωτικά οφέλη στους ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς του, ως όφειλε.

Το πιο ακριβό από τα ταξίδια, που κόστισε πάνω από 41.000 δολάρια, περιελάμβανε δωρεάν πτήσεις business class από τη Νέα Υόρκη προς τη Γαλλία, την Τουρκία και την Κίνα για τον Ανταμς και δύο από τα μέλη του προσωπικού του, καθώς και διαμονή αξίας 7.000 δολαρίων με πολύ μεγάλη έκπτωση στην πολυτελή Bentley Suite στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων St Regis στην Κωνσταντινούπολη.

Του παραχωρήθηκαν επίσης εκδρομές με σκάφος, οδηγός, χαμάμ σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο και δύο διανυκτερεύσεις στην Cosmopolitan Suite του ξενοδοχείου St Regis, Κωνσταντινούπολη, αξίας 3.000 δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια μιας εννιάωρης στάσης στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πετούσε στη θέση Βusiness από τη Νέα Υόρκη στη Γκάνα το 2021, μια προσωπική συνοδός παρέλαβε τον Ανταμς με μια BMW 7, δείπνησε σε ένα πολυτελές εστιατόριο με τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επέστρεψε στο αεροδρόμιο για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού του.

Το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε επίσης μια περιήγηση με σκάφος στα στενά του Βοσπόρου, αλλά ο Ανταμς αρνήθηκε λέγοντας ότι είχε «κάνει την περιήγηση με το πλοίο μερικές φορές».

Ο Ανταμς πετούσε με την Turkish Airlines ακόμη και όταν «ήταν κατά τα άλλα άβολο», λόγω των χιλιάδων δολαρίων δωρεάν ταξιδιωτικών προνομίων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο επισημαίνει ότι «ο δήμαρχος παρείχε ευνοϊκή μεταχείριση σε αντάλλαγμα για τα παράνομα οφέλη που λάμβανε». Σύμφωνα με την Wall Street Journal, όταν σχεδίαζε ένα ταξίδι στη Χιλή, ο Ανταμς πίεσε τη σύντροφό του να κλείσει εισιτήρια με τον τουρκικό αερομεταφορέα, «παρά το γεγονός ότι η Turkish Airlines δεν πετάει από τη Βόρεια στη Νότιο Αμερική».

Δούναι και λαβείν

Οι σχέσεις του Ανταμς με τους τούρκους αξιωματούχους ξεκίνησαν το 2015, γράφει η WSJ, όταν έκανε δύο δωρεάν ταξίδια στη χώρα.

Εκεί, είχε συναντήσεις και συνομιλίες με τον τούρκο αξιωματούχο, για τον οποίο οι εισαγγελείς είπαν αργότερα ότι διηύθυνε την επιχείρηση των παράνομων εισφορών και δώρων προς τον Ανταμς, ο οποίος του σύστησε και άλλους τούρκους επιχειρηματίες που ήθελαν να επωφεληθούν από τον Ανταμς καθώς γινόταν πιο ισχυρός πολιτικά. Τα ταξίδια και τα κάθε λογής δώρα ξεκίνησαν έναν χρόνο αργότερα, το 2016.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Ανταμς «ξεπλήρωσε» τους ευεργέτες του με διάφορους τρόπους όλα αυτά τα χρόνια. Το 2016, για παράδειγμα, λένε ότι συμφώνησε να διακόψει τους δεσμούς με ένα κοινοτικό κέντρο για να συνεχίσει να λαμβάνει δώρα από τον τούρκο αξιωματούχο.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 πίεσε επιτυχώς την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης να επιτρέψει το άνοιγμα του νέου τουρκικού προξενικού κτιρίου –έναν ουρανοξύστη 36 ορόφων– χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κατάλληλη επιθεώρηση, την οποία το κτίριο δεν θα είχε περάσει. Ενας αξιωματούχος της Πυροσβεστικής είπε ότι τον απείλησαν πως θα έχανε τη δουλειά του αν δεν υπάκουε στην εντολή του Ανταμς, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Περιστοιχισμένος από συνεργάτες και φίλους, ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς κάνει δηλώσεις μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του (REUTERS/Caitlin Och)

«Καθώς η εξέχουσα θέση και η ισχύς του Ανταμς αυξάνονταν, οι ξένοι ευεργέτες του προσπάθησαν να επωφεληθούν από τις διεφθαρμένες σχέσεις τους μαζί του, ιδιαίτερα όταν το 2021 έγινε σαφές ότι ο Ανταμς θα γινόταν δήμαρχος της Νέας Υόρκης», αναφέρει το κατηγορητήριο. «Ο Ανταμς συμφώνησε, παρέχοντας ευνοϊκή μεταχείριση σε αντάλλαγμα για τα οφέλη που λάμβανε».

Την ημέρα του Ιουνίου του 2021, όταν ο Ανταμς κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για την υποψηφιότητα του δημάρχου και ήταν πλέον βέβαιο ότι θα εκλεγεί, μια βοηθός του, η Ράνα Αμπάσοβα, έστειλε μήνυμα στον γενικό διευθυντή της Turkish Airlines στη Νέα Υόρκη, Τσενκ Ουτσάλ, ζητώντας του να κλείσει εισιτήρια για τον Ανταμς με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Ουτσάλ είπε ότι θα χρεώσει στον δήμαρχο 50 δολάρια για κάθε εισιτήριο.

«Οχι, αγαπητέ. Πενήντα δολάρια; Βάλτε μια σωστή τιμή», απάντησε η Αμπάσοβα. «Κάθε βήμα του παρακολουθείται αυτή τη στιγμή. Βάλτε περίπου χίλια δολάρια. Ας φαίνεται κάπως αληθινό. Δεν θέλουμε να λένε ότι πετάει δωρεάν. Αυτή τη στιγμή, η προσοχή των ΜΜΕ είναι στραμμένη στον Ερικ».

Ο Ανταμς πλήρωσε τελικά περίπου 2.200 δολάρια για εισιτήρια για τον ίδιο και τη σύντροφό του, εισιτήρια που αναβαθμίστηκαν αμέσως σε business class και κανονικά θα κόστιζαν περισσότερα από 15.000 δολάρια.

Οταν η Αμπάσοβα ρώτησε τον Ουτσάλ πού θα συνιστούσε στον Ανταμς να μείνει στην Κωνσταντινούπολη, ο διευθυντής πρότεινε το ξενοδοχείο Four Seasons.

Oταν η Αμπράσοβα υποστήριξε ότι το ξενοδοχείο ήταν πολύ ακριβό, ο Ουτσάλ, σύμφωνα με τους NY Times της απάντησε: «Και τι τον νοιάζει; Δεν πρόκειται να πληρώσει. Ούτε το όνομά του θα αναγράφεται κάπου». «Σούπερ», απάντησε η Αμπάσοβα.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ανταμς ακύρωσε το ταξίδι.

Ο «ιδανικός υποψήφιος»

Η εκλογή του Ανταμς στο αξίωμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης προκάλεσε ενθουσιασμό στην Τουρκία, συνεχίζουν οι NY Times. «Θα πάω και θα μιλήσω με τους ανωτέρους μας στην Αγκυρα για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την εκλογή του σε πλεονέκτημα για τη χώρα μας», είπε ο επιχειρηματίας Αρντά Σαϊνλερ, σε έναν άλλον τούρκο επιχειρηματία την επόμενη ημέρα της εκλογής του Ανταμς.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών «παρακολουθούσε προσωπικά την πορεία του Ανταμς» και ο ίδιος «δεν θα έπρεπε να ασχολείται» με τις άλλες τουρκικές επαφές του, είπε ο Ρεϊχάν Οζγκούρ, τότε γενικός πρόξενος της Τουρκίας, στην Αμπράσοβα, λίγες ημέρες αργότερα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, λίγες εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο ίδιος ο Οζγκούρ τηλεφώνησε στην Αμπράσοβα και της «υπενθύμισε» ότι ήρθε η ώρα να «ξεπληρώσει» ο δήμαρχος τις ευεργεσίες των τούρκων «φίλων» του. «Το ξέρω», απάντησε εκείνη. Λίγο αργότερα, το τουρκικό προξενείο άνοιγε, παρακάμπτοντας κάθε κανονισμό ασφαλείας της πόλης.

Τον Απρίλιο του 2022, καθώς πλησίαζε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Οζγκούρ ζήτησε επανειλημμένα από την Αμπράσοβα διαβεβαιώσεις ότι ο Ανταμς δεν θα μιλήσει δημόσια για το γεγονός, το οποίο είναι «ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για την τουρκική κυβέρνηση», συνεχίζουν οι NY Times.

Η Αμπράσοβα «επιβεβαίωσε ότι ο Ανταμς δεν θα έκανε δήλωση» και «πράγματι δεν έκανε», σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Το 2021, ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων, που έγιναν πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, ως γενοκτονία, παρά τις προσπάθειες του Ερντογάν να αποτρέψει την αναγνώριση. Στο πλαίσιο της πάγιας άρνησής της να αποδεχτεί τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι, η Αγκυρα επιμένει και διαμαρτύρεται ότι η σφαγή των Αρμενίων δεν ισοδυναμούσε με γενοκτονία.

Η Αμπράσοβα αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές και να καταθέσει εναντίον του Ανταμς τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το FBI πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ανταμς και το προσωπικό του προσπάθησαν να κρύψουν την εγκληματική συμπεριφορά τους, δημιουργώντας πλαστά έγγραφα για να αποδείξουν ότι πλήρωσε για τα ταξίδια του, ενώ δεν το έκανε.

Οταν οι πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών εκτέλεσαν ένταλμα έρευνας στις ηλεκτρονικές συσκευές του, τον Νοέμβριο του 2023, ο Ανταμς δεν είχε μαζί του το προσωπικό του τηλέφωνο, με το οποίο φέρεται να επικοινωνούσε με τους τούρκους αξιωματούχους. Ο Ανταμς εμφάνισε το τηλέφωνο την επόμενη μέρα, αλλά είπε ότι είχε αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης από τέσσερα ψηφία σε έξι και είχε ξεχάσει το νέο κωδικό.

Οσο η τουρκική επιρροή πάνω στον Ανταμς αυξανόταν, πλήθαιναν και οι τούρκοι επιχειρηματίες που εμφανίζονταν πολύ πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν μυστικά την πολιτική καριέρα του. Φαίνεται πως η ιδέα ότι ο Ανταμς θα μπορούσε πράγματι να γίνει «σύντομα» πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν πολύ δημοφιλής στην Τουρκία.

Τους πρόλαβε, όμως, το FBI.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 12:00:04

Back to top button