Κόσμος

Προειδοποίηση Νετανιάχου σε Ιράν: «Αν μας χτυπήσετε, θα απαντήσουμε»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε την Παρασκευή, σε μία φορτισμένη ομιλία του στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι το Ισραήλ θα πλήξει το Ιράν στην περίπτωση που η χώρα του δεχτεί επίθεση από την Ισλαμική Δημοκρατία. Συγχρόνως έστειλε το μήνυμα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς, στη Γάζα, και της Χεζμπολάχ, στο Λίβανο, θα συνεχιστούν.

«Εχω ένα μήνυμα για τους τυράννους της Τεχεράνης: αν μας πλήξετε, θα σας πλήξουμε» υπογράμμισεο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε ένα σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του Ιράν, το οποίο υποστηρίζει την σιιτική τρομοκρατική οργάνωση.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που το μακρύ χέρι του Ισραήλ δεν μπορεί να φθάσει. Και αυτό είναι αλήθεια σε όλη στη Μέση Ανατολή. Αντί να είναι πρόβατα που οδηγούνται στη σφαγή, οι ισραηλινοί στρατιώτες αντεπιτίθενται με απίστευτο θάρρος».

«Η χώρα μου βρίσκεται σε πόλεμο, μάχεται για την επιβίωσή της. Αφού άκουσα τα ψέματα και τις συκοφαντίες εναντίον της χώρας μου από πολλούς ομιλητές σε αυτό το βήμα, αποφάσισα να έρθω και να αποκαταστήσω την αλήθεια» είπε εξάλλου ο Νετανιάχου, του οποίου η ομιλία χειροκροτήθηκε από ορισμένους αντιπροσώπους, ενώ άλλοι εξέφραζαν την αποδοκιμασία τους.

Προηγουμένως, κατά την άφιξη του ισραηλινού πρωθυπουργού στην αίθουσα της Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάποιοι αντιπρόσωποι και διπλωμάτες, κυρίως αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, είχαν αποχωρήσει. Το ίδιο έκαναν και οι εκπρόσωποι του Ιράν.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα ο Νετανιάχου κάλεσε τη Χαμάς «να καταθέσει τα όπλα» ώστε «να τερματιστεί» η σύγκρουση στον παλαιστινιακό θύλακα. «Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει. Αυτό που πρέπει να κάνει η Χαμάς είναι να παραδοθεί, να καταθέσει τα όπλα και να απελευθερώσει τους ομήρους. Αν (οι τρομοκράτες της Χαμάς) δεν το κάνουν, θα πολεμήσουμε μέχρι τη νίκη, την ολοκληρωτική νίκη. Δεν υπάρχει εναλλακτική» τόνισε.

Και σε ό,τι αφορά το μέτωπο στον Λίβανο, όπου υπήρξε απότομη κλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αφού η Χεζμπολάχ επιλέγει την οδό του πολέμου, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή και έχει το δικαίωμα να βάλει τέλος σε αυτήν την απειλή και να εξασφαλίσει την επιστροφή των πολιτών στα σπίτια τους (σ.σ. στο βόρειο Ισραήλ) με ασφάλεια» είπε συγκεκριμένα.

Στην 35λεπτη ομιλία του ο Νετανιάχου τα έβαλε επίσης με τον ΟΗΕ, οι σχέσεις του Ισραήλ με τον οποίο είναι τεταμένες. «Σας λέω ότι μέχρι το Ισραήλ, μέχρι το εβραϊκό κράτος να έχει την αντιμετώπιση των άλλων κρατών, μέχρι να αποξηρανθεί αυτός ο αντισημιτικός βάλτος, ο ΟΗΕ θα θεωρείται από τους δίκαιους ανθρώπους σαν μια περιφρονητέα φάρσα» όπως το έθεσε.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 18:35:19

Back to top button