Συνταγές

Πικάντικο ρύζι με κοτόπουλο και mango chutney


ΥΛΙΚΑ

660 γρ. ρύζι μπασμάτι Μιτσίδης

700 γρ. κοτόπουλο μπούτια, χωρίς κόκκαλο και δέρμα

2 κουταλιές ελαιόλαδο

50 γρ. βούτυρο ανάλατο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κουταλιά φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο

1 καυτερή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη (ή ½ κουταλάκι σκόνη τσίλι)

10 κάρδαμα, σπασμένα να φανούν τα σπόρια

1 κουταλάκι σπόρους κύμινο

1 κουταλάκι κουρκουμά

½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι

80 γρ. mango chutney

180 γρ. λαχανίδα (kale) ή σπανάκι κατεψυγμένο

400 ml γάλα καρύδας από κονσέρβα (όχι το ρόφημα)

300 ml νερό που κοχλάζει

1 κύβο ζωμό κοτόπουλου Μιτσίδης

1-2 λάιμ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε καλά το ρύζι μέχρι το νερό του να βγαίνει καθαρό. Το βάζετε σε ένα μπολ με κρύο νερό να το σκεπάσει και αφήνετε να φουσκώσει για μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.

Κόβετε το κοτόπουλο σε κομμάτια περίπου 3 χ 4 εκατοστά. Αλατοπιπερώνετε και στις δύο πλευρές. Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι, σε δυνατή φωτιά. Σοτάρετε το κοτόπουλο και στις δύο μεριές μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί σχεδόν (δεν πειράζει αν δεν είναι εντελώς ψημένο). Το βγάζετε σε ένα σκεύος.

Βάζετε στο τηγάνι το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτετε το κρεμμύδι, σκόρδα, τζίντζερ, τσίλι και σοτάρετε να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε τα κάρδαμα και τους σπόρους κύμινο. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά.

Προσθέτετε τον κουρκουμά, το μαύρο πιπέρι και το mango chutney. Ανακατεύετε να πάρουν όλα μαζί μια βράση. Στραγγίζετε το ρύζι μπασμάτι και το προσθέτετε στο τηγάνι. Ανακατεύετε να πάρει τις μυρωδιές από το τηγάνι. Προσθέστε 1 κουταλάκι αλάτι.

Βάζετε στο τηγάνι τη λαχανίδα ή σπανάκι, το γάλα καρύδας και το κύβο ζωμού διαλυμένο στο νερό. Ανακατεύετε και προσθέτετε το κοτόπουλο.

Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι το ρύζι να είναι ψημένο. Αν χρειαστεί προσθέστε ακόμη λίγο νερό.

Αφήστε το φαγητό να σταθεί 30 λεπτά. Σερβίρεται ζεστό με χυμό από λάιμ.


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button