Συνταγές

Παρφέ σοκολάτα με αμύγδαλα και μαρασκίνο (Chocolate Parfait)

Βελούδινη υφή με καβουρδισμένα αμύγδαλα σε δύο υφές και μαρασκίνο που κάνουν τη διαφορά, αυτό το τέλειο παρφέ σοκολάτα- chocolate Parfait είναι η συνταγή που θα αγαπήσεις!

Ας ξεκινήσω από τα βασικά…

Το γαλλικό παρφέ δεν είναι παγωτό, είναι ένα παγωμένο γλύκισμα και σημαίνει τέλειο.

Στην Ελλάδα όλα τα γλυκά που μπαίνουν στην κατάψυξη τα ονομάζουμε παγωτά, όμως δίπλα στην λέξη παρφέ – parfait δε “χωράει” η λέξη παγωτό.

Επικό vintage παρφέ – parfait που σερβίρεται σε μεταλλικά ή ψηλά γυάλινα ποτηράκια με σιρόπι σοκολάτας, κερασάκια μαρασκίνο και ένα μπισκότο, ασύγκριτο!

Δύο πολύ αγαπημένα συνοικιακά ζαχαροπλαστεία για κλασικό παρφέ σοκολάτας ή βανίλιας είναι η Χαρά και το Πανόραμα Αφοί Ζάρα.

Φυσικά όλοι ξέρουμε στις γειτονιές μας ζαχαροπλαστεία για θεϊκό παρφέ, που πλέον βρίσκουμε σε περισσότερες γεύσεις!

Τι κάνει όμως ένα παρφέ τέλειο;

Παρφέ σοκολάτα με αμύγδαλα συνταγή χωρίς παγωτομηχανή

 

1. Η “δυνατή” γεύση του, που δεν ξέρεις πραγματικά τί ακριβώς δίνει αυτή τη γεύση που μοιάζει σαν κρέμα αλλά όχι γαλατένια, κάτι αλλιώτικο
2. Η υφή, μια ιδιαίτερα αφράτη και σπογγώδη υφή, παγωμένη αλλά που δεν θυμίζει σε τίποτα το παγωτό
3. Το συνονθύλευμα από ξηρούς καρπούς, κυρίως αμύγδαλα και κόντιτα (φρούτα γλασέ)

Ιταλική μαρέγκα vs κρέμα πατ α μπομπ

Οι Γάλλοι σαφώς και το φτιάχνουν με pâte à bombe δηλαδή μια κρέμα από κρόκους και καυτό σιρόπι ζάχαρης.

Όμως και η ιταλική μαρέγκα, ασπράδια και καυτό σιρόπι ζάχαρης, δίνει το ίδιο αποτέλεσμα και το προτιμώ για το παρφέ με σοκολάτα.

Για να φτιάξουμε και τις δύο κρέμες χρειαζόμαστε καυτό σιρόπι ζάχαρης, που η θερμοκρασία τους θα φτάσει μέχρι τους 115ο C- 120ο C .

Συνήθως στο σπίτι δεν έχουμε θερμόμετρο αλλά υπάρχει τρόπος να ετοιμάσουμε το σιρόπι σωστά.

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο χωρίς να ανακατέψουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.

Όταν η ζάχαρη λιώσει και στα τοιχώματα του σκεύους δυναμώνουμε τη φωτιά και όταν αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες και να κοχλάζει αποσύρουμε.

Και αμέσως το προσθέτουμε στην σφιχτή μαρέγκα.

Τέλος χτυπάμε την ιταλική μαρέγκα τόσο, όσο προτείνω όχι περισσότερο χρόνο γιατί το μείγμα θα γίνει κολλώδες.

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Τα αμύγδαλα

Το αμύγδαλο δεν είναι προαιρετικό, είναι  κύριο συστατικό σε ένα παρφέ και μάλιστα με τη φλούδα του.

Σε αυτή τη συνταγή για παρφέ σου το προτείνω σε δύο υφές, φιλέ και ψιλοκομμένο με μαχαίρι, αφού πρώτα έχει καβουρδιστεί.

Η σοκολάτα

Εκτός από τη λιωμένη κουβερτούρα, έχω προσθέσει μέσα και κομματάκια κουβερτούρας, λεπτοκομμένα.

Επίσης προσθέτω κακάο γιατί δίνει ακόμη πιο ωραία γεύση στο παρφέ και κατεβάζει λίγο ακόμη τη γλυκύτητα.

Το μαρασκίνο

Πάντα θέλω λίγο αλκοόλ, και επειδή μου αρέσει να σερβίρω το παρφέ με κερασάκια μαρασκίνο χρησιμοποιώ το νόστιμο ζουμάκι του στο parfait.

Αυτό ήταν!

Μεταφέρουμε σε σχετικά στενό και ψηλό σκεύος, όπως μια φόρμα για κέικ, και παγώνουμε.

Όταν το σερβίρουμε δεν θα υπάρχει ούτε ένα κρυσταλλάκι, το παρφέ θα είναι βελούδινο, ελαφρώς μαστιχωτό και εξαιρετικά απολαυστικό, σαν παγωμένη μους!


Εύα

Παρφέ σοκολάτα με αμύγδαλα Chocolate Parfait

ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 5 hrs 40 mins

ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Παγωτό

ΥΛΙΚΑ  

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα
  • 80 γρ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο
  • 80 γρ. αμύγδαλο με τη φλούδα του, καβουρδισμένο και ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 3 ασπράδια, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 160 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. μέλι, ρευστό
  • 4 κ.σ. μαρασκίνο, κονιάκ ή λικέρ προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  

  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να σφίγγει προσθέτουμε κοσκινισμένο το κακάο. Μόλις γίνει σαν σαντιγύ την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

  • Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε τα ασπράδια με το αλάτι να χτυπηθούν σε σφιχτή μαρέγκα.

  • Ταυτόχρονα σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό, όταν η ζάχαρη λιώσει και αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι (115ο C) αποσύρουμε.

  • Αμέσως δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το σιρόπι σε ροή, αργά, και αναδεύουμε για 3-4′ σε χαμηλή ταχύτητα.

  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το μέλι, το μαρασκίνο, τη σαντιγί που ετοιμάσαμε και την κουβερτούρα.

  • Όταν έχουν ενωθεί όλα τα υλικά σε ένα μείγμα σταματάμε το χτύπημα και προσθέσουμε, ανακατεύοντας με σπάτουλα τα αμύγδαλα και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.

  • Μεταφέρουμε το παγωτό σε μπολ με καπάκι και καταψύχουμε για 5-6 ώρες.

  • Σερβίρουμε το παρφέ με αμύγδαλο φιλέ, σοκολάτα και κερασάκια μαρασκίνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

– Αναλυτικά tips και λεπτομέρειες για τη συνταγή παρφέ σοκολάτας θα διαβάσεις στο εισαγωγικό κείμενο
– Χρησιμοποιώντας τη  βασική συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε το παρφέ όπως μας αρέσει

Παρφέ σοκολάτα με αμύγδαλα Chocolate Parfait


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button