Συνταγές

Μαλεμπί με ροδόνερο και γλυκό τριαντάφυλλο

Μαλεμπί, φίνο άρωμα από ροδόνερο, μεταξένια υφή και μοναδική γεύση!

Ένα ανατολίτικο κρεμώδες γλυκό ασύγκριτο στην κατηγορία του χωρίς αμφιβολία!

Μαλεμπί, μουχαλεμπί, μαχαλλεπί, Muhallebi μερικά από τα ονόματά του.

Η φανταστική αυτή κρέμα είναι γνωστή σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Τουρκία, ο Λίβανος.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστό από τους Έλληνες της διασποράς.

Και μπορεί να μη προσφέρεται συχνά σαν ένα κλασικό επιδόρπιο αλλά είναι μια υπέροχη κρέμα που μπορείς να την φας ακόμη και στο πρωινό σου.

Ενώ είναι ένα τόσο απλό γλυκό, μόλις με  4-5 υλικά, το ροδόνερο “μαγεύει” τον ουρανίσκο και το μυαλό!

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Η κρέμα

Την πρώτη φορά, προ αμνημονεύτων χρόνων, που είχα φτιάξει μαλεμπί με τη μαμά μου, ήταν παταγώδης αποτυχία.

Η συνταγή ωραιότατη βέβαια από ένα βιβλίο μαγειρικής που είχαμε.

Διαβάζοντας ρυζάλευρο, χρησιμοποιήσαμε το ρυζάλευρο-παιδική τροφή.. δεν θα πω περισσότερα.

Το αναφέρω μόνο και μόνο για να το διευκρινίσω, το κανονικό ρυζάλευρο θα το βρεις πλέον παντού.

Επίσης ανάμεσα στις πολλές εκδοχές της συνταγής για μαλεμπί, να πω ότι η κρέμα δεν φτιάχνεται απαραίτητα με γάλα αλλά και με νερό.

Τώρα, γιατί βάζω νισεστέ και ρυζάλευρο.

Θεωρώ πως το αποτέλεσμα σε υφή είναι πραγματικά μεταξένιο με αυτά τα δύο συστατικά, φίνα γεύση του ρυζιού και “ωραίο” σώμα από το άμυλο.

Αυτό όμως που δεν έχω αναφέρει παραπάνω είναι η γεύση της κρέμας, σχεδόν άγλυκη και σε αυτό δε χωράει παραχώρηση!

Το γλυκό τριαντάφυλλο θα του δώσει όλη τη γλύκα που χρειάζεται!

Τον Απρίλη είναι η ιδανική στιγμή, να φτιάξεις γλυκό τριαντάφυλλο ή ροδοζάχαρη για να σερβίρεις το μαλεμπί.

Εδώ είναι η συνταγή για γλυκό τριαντάφυλλο από το blog της αγαπημένης Ξανθής, το προτείνω με τα μάτια κλειστά.

Γάλα ή νερό;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση-σκέψη, νιώσε ελεύθερα και δοκίμασε, εμένα μου αρέσει η εκδοχή με το γάλα, ειδικά με γάλα αμυγδάλου γίνεται τέλεια!

Το ροδόνερο

Τριαντάφυλλο το υλικό που δίνει απλόχερα στο ροδόνερο εκείνο το αστείρευτο άρωμα, άλλοι το αγαπούν και άλλοι το απεχθάνονται ή τουλάχιστον, όσο αντιλαμβάνομαι, δεν θέλουν να το γεύονται.

Εννοείται ότι δεν το παρακάνουμε με το ροδόνερο.

Αν το βάλεις μέσα στην κρέμα η γεύση του θα απαλύνει με τον βρασμό, προσωπικά μου αρέσει να ραντίζω τα ποτήρια πριν βάλω την κρέμα.

Και άλλοτε επιπλέον λίγο και στο σερβίρισμα αν δεν σερβίρω με γλυκό τριαντάφυλλο.

Μετά από όσα διάβασες ονειρεύεσαι κι εσύ ένα δροσερό μαλεμπί και γύρω σου “μυρίζεις” τριαντάφυλλα; 😀

Πάντως για την Κυριακή του Πάσχα θα είναι ό,τι πρέπει το γλυκάκι αυτό!


Εύα

Μαλεμπί με ροδόνερο και γλυκό τριαντάφυλλο

Μεταξένια κρέμα με ρυζάλευρο και ροδόνερο, δοκίμασέ το και σε vegan εκδοχή, το ανατολίτικο μαλεμπί είναι μοναδικό, ειδικά αν το σερβίρεις με γλυκό τριαντάφυλλο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 2 hrs

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 15 mins

ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Επιδόρπιο

ΥΛΙΚΑ  

Για την κρέμα μαλεμπί

  • 1000ml γάλα, ζωικό ή φυτικό
  • 60 γρ. ρυζάλευρο
  • 40 γρ. νισεστέ
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • Ροδόνερο, καλής ποιότητας
  • Γλυκό τριαντάφυλλο
  • Φιστίκι Αιγίνης, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  

  • Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε πολύ καλά το γάλα, το ρυζάλευρο, τον νισεστέ, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι όλα τα συστατικά να διαλυθούν στο γάλα.

  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε.

  • Ραντίζουμε 4 μεγάλα ή 6 μικρότερα μπολ με ροδόνερο.

  • Μοιράζουμε το μαλεμπί και αφού πέσει η θερμοκρασία, τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

  • Σερβίρουμε το μαλεμπί με γλυκό τριαντάφυλλο και φιστίκι Αιγίνης.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

– Αν δεν μας αρέσει καθόλου το ροδόνερο το παραλείπουμε και αρωματίζουμε με μαστίχα και κάρδαμο
– Εκτός από νισεστέ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αντίστοιχα συστατικά όπως το αραρούτι
 

Συνταγή για μαλεμπί με ροδόνερο, τριαντάφυλλο_recipe Muhallebi

 

 


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button