Κόσμος

Λίβανος: «Συζητά» την πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία ο Νετανιάχου

Επιτροπές ισραηλινών αξιωματούχων συναντήθηκαν την Πέμπτη, για να συζητήσουν τις αμερικανικές προτάσεις για κατάπαυση του πυρός με τον Λίβανο και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Παρασκευή.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι εκτιμά τις αμερικανικές προσπάθειες, μετά την εμφανή δυσφορία στην Ουάσινγκτον για δηλώσεις του εναντίον της πρότασης εκεχειρίας την προηγούμενη ημέρα.

«Οι ομάδες μας συναντήθηκαν (την Πέμπτη) για να συζητήσουν την αμερικανική πρωτοβουλία και τρόπους για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο να επιστρέψουν με ασφάλεια οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Ισραέλ Κατς, επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, την ώρα που η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξάγει τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και δεκαετίες εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ.

Στην ανακοίνωση του Νετανιάχου δεν γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Κατς ή άλλων ακροδεξιών ισραηλινών πολιτικών που έχουν επίσης απορρίψει το ενδεχόμενο εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ, όμως επισημαίνεται ότι «κυκλοφορούν πολλές ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την υπό τις ΗΠΑ πρωτοβουλία για εκεχειρία».

«Το Ισραήλ συμμερίζεται τους στόχους της υπό τις ΗΠΑ πρωτοβουλίας να μπορέσουν οι άνθρωποι κατά μήκος των βορείων συνόρων μας να επιστρέψουν με ασφάλεια και προσοχή στα σπίτια τους», ανέφερε ε η ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ εκτιμά τις αμερικανικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, διότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι απολύτως αναγκαίος για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», κατέληγε.

Την Πέμπτη, αφού ο Νετανιάχου αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη όπου το πρωί της Παρασκευής, (16:30 ώρα Ελλάδας), αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το γραφείο του εξέδωσε μια άλλη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι διέταξε τον στρατό της χώρας να συνεχίσει να πολεμά με όλες του τις δυνάμεις στον Λίβανο.

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε πως η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διατυπώθηκε «σε συντονισμό» με το Ισραήλ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως θα ήταν «λάθος» του Νετανιάχου να «απορρίψει» την προταθείσα κατάπαυση του πυρός, καθώς έτσι θα καταστεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, τονίζοντας πως η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να «απομακρυνθούν από το χείλος της αβύσσου».

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Όστιν, προειδοποίησε εναντίον «ολοκληρωτικού πολέμου», που θα ήταν «καταστροφικός», τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο, εκτιμώντας πως εάν κλεινόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, θα μπορούσε να διευκολύνει συμφωνία εκεχειρίας και στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την άλλη, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως εξασφάλισε νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς «υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας σε εξέλιξη».

Νέα πλήγματα σε Λίβανο και Συρία

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «πλήγματα ακριβείας» στη Βηρυτό και σκότωσαν τον διοικητή μονάδας της Χεζμπολάχ που χειρίζεται τα drones της, Μοχάμεντ Σρουρ.

Η τρομοκρατική οργάνωση επιβεβαίωσε τον θάνατό του το βράδυ της Πέμπτης.

Ανέφεραν ακόμη πως έπληξαν 75 στρατιωτικούς στόχους, θέσεις της Χεζμπολάχ, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, ενώ το βράδυ τόνισαν πως εξακολουθούσαν τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.

Σημείωσαν πως εξαπολύθηκαν δεκάδες ρουκέτες, πύραυλοι και drones από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή.

Η φιλοϊρανική οργάνωση από την πλευρά της ανέφερε πως εκτόξευσε κάπου 100 ρουκέτες εναντίον των πόλεων Σαφέντ και Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που έχουν σκοτώσει πάνω από 700 ανθρώπους από τη Δευτέρα, στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αμάχων, ανάγκασαν πάνω από 90.000 ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα, κατά τον ΟΗΕ. Πάνω από 31.000 άνθρωποι κατέφυγαν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, σύμφωνα με τη Βηρυτό.

Στο μεταξύ, εννέα άνθρωποι από την ίδια οικογένεια, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή που έγινε γύρω στις τρεις το πρωί της Παρασκευής στη μεθοριακή πόλη Σεμπάα στον νότιο Λίβανο, δήλωσε ο δήμαρχός της, Μοχάμαντ Σάαμπ, στο Reuters.

Παράλληλα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μετέδωσε ότι πέντε σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή που είχε στόχο στρατιωτική εγκατάσταση στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου τις πρώτες πρωινές ώρες στην ύπαιθρο της Δαμασκού.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργότερα ότι εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον της Τιβεριάδας, στην κάτω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη μεθόριο με τον Λίβανο.

Σε ανακοίνωσή του, η τρομοκρατική οργάνωση επεσήμανε ότι απάντησε στα «άγρια» πλήγματα του Ισραήλ εναντίον τοποθεσιών και αμάχων στον Λίβανο.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι τέσσερα drones και βλήματα εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ προερχόμενα από τον Λίβανο.

Οι σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν κυρίως στην κάτω Γαλιλαία όταν τέσσερα drones εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο στην επαρχία Ρος Χανίκα, στα σύνορα με τον Λίβανο, τα οποία όμως καταρρίφθηκαν, επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν και πολλές ρουκέτες, κάποιες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 11:50:05

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button