Οικονομία

«Κλειδώνει» σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΙΤΑΝ μονάδα αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη

Ένα βήμα πλησιέστερα στην ανάληψη της σύμβασης (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ», εκτιμώμενης αξίας περίπου 202 εκατ. ευρώ, βρίσκονται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΙΤΑΝ, που από κοινού είχαν διεκδικήσει τον διαγωνισμό.

Ο αρμόδιος φορέας ((Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας) «άναψε πράσινο» ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στην τελική φάση, δηλαδή στο άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς καθώς ήδη, ο τεχνικός φάκελος και τα δικαιολογητικά της κοινοπραξίας «πέρασαν τον έλεγχο». Κατά συνέπεια, αναμένεται πλέον μόνο η διαδικασία αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς για τη σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιο και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εκτιμώμενης αρχικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ. Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Όπως είχε σημειωθεί παλιότερα από τον τοπικό φορέα, στα οφέλη από τη λειτουργία της ΜΕΑ συμπεριλαμβάνονται η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.

Η εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων, δηλαδή ανακυκλώσιμων υλικών, κοµπόστ, ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, θα γίνεται επίσης από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης. Μέρος αυτής θα είναι μία μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 τόνων ετησίως.

Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα, θα εξυπηρετεί τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Δυνητικά και αναλόγως της τεχνολογικής ικανότητας επεξεργασίας μπορεί να επεκταθεί και στην επεξεργασία των υπολειμμάτων άλλων μονάδων.

To άρθρο «Κλειδώνει» σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΙΤΑΝ μονάδα αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 09:36:35

Back to top button