Κόσμος

Η Χίλαρι αναμένει προβοκάτσια κατά της Χάρις τον Οκτώβριο

«Θα γίνει κάτι τον Οκτώβριο, κάτι απρόσμενο, με σκοπό να εκτροχιαστεί η προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις. Δεν ξέρω τι ακριβώς θα συμβεί, πάντως θα είναι κάτι για το οποίο εμείς πρέπει να είμαστε ήδη σε ετοιμότητα». Ο χρησμός ανήκει στη Χίλαρι Κλίντον, τη σύζυγο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, η οποία διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, ενώ υπήρξε και υποψήφια πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 2016 (σε εκείνη την αναμέτρηση ηττήθηκε από τον Τραμπ).

Η Repubblica (Πάολο Μαστρολίλι) χαρακτήρισε τον χρησμό της Χίλαρι «προειδοποίηση» και σημείωσε ότι ελέχθη κατά τη διάρκεια συνάντησής της με ρεπόρτερ που κάλυψαν τη νεοϋορκέζικη εκδήλωση Τhe Clinton Global Initiative meeting, την οποία διοργάνωσε το Ιδρυμα Κλίντον με αφορμή τημ 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κατά την Κλίντον, αυτή η «οκτωβριανή έκπληξη» κατά της υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις σχετίζεται με αντιαμερικανικούς παράγοντες του εξωτερικού: «Υπάρχουν χώρες που καταβάλλουν προσπάθεια να επηρεάσουν τις εκλογές μας, όπως είναι η Ρωσία, το Ιράν, ακόμη και η Κίνα».

Ο Μαστρολίλι έγραψε ότι «κάποιοι εικάζουν ότι ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή με σκοπό να αποδείξει την ικανότητά του να ρίξει ατομικές βόμβες στην Ουκρανία και όχι μόνο, όμως η Χίλαρι δεν πάει τόσο μακριά τη βαλίτσα». Και, όντως, η Χίλαρι ερμήνευσε η ίδια τον χρησμό της με σαφέστερο τρόπο: «Ισως προσπαθήσουν (προφανώς η Ρωσία, το Ιράν ή η Κίνα) να καταστρέψουν την αξιοπιστία της Χάρις με ψέματα. Ξέρουμε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός» είπε. Αυτά, βέβαια, όσον αφορά το άδηλο μέλλον, το οποίο, ως γνωστόν, μόνο οι σοφοί ψυχανεμίζονται.

Ωστόσο η Χίλαρι δεν περιφρόνησε το παρόν, ούτε το παρελθόν, και έκανε διάφορα σχόλια. Φυσικά, εναντίον του Τραμπ και του κοινού του, υπέρ της Ουκρανίας, κατά της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ είπε ότι καθυβρίζεται και η ίδια.

«Δέχομαι επίθεση σε όλον τον κόσμο, με πρωτοφανή σφοδρότητα. Και εντός ΗΠΑ ο Τραμπ έχει ορίσει τους αντιπάλους του εχθρούς του λαού. Μιλάει μόνο με αυτούς που τον υποστηρίζουν, έχει εγκαταλείψει κάθε αντικειμενικότητα. Απλώς ακούστε τι λέει, τις απειλές που εκτοξεύει και τα προγράμματά του για την υπονόμευση της Δημοκρατίας, γραμμένα στο Project 2025.

»Ισως οι Αμερικανοί δεν παίρνουν τον Τραμπ στα σοβαρά, κρίνοντας από την τηλεοπτική εκπομπή στην οποία παρίστανε τον επιτυχημένο επιχειρηματία, όμως αυτός έχει ξεκάθαρα ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ανατρέψει το σύστημά μας, επομένως οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου συνιστούν πραγματικά υπαρξιακή απειλή για την Αμερική». Και επέστρεψε στον βαλλόμενο από την παραπληροφόρηση εαυτό της.

Σκηνή από debate των προεδρικών υποψηφίων του 2016: η Χίλαρι Κλίντον συνομιλεί με κάποιον από το κοινό και ο Ντόναλντ Τραμπ την κοιτάζει ειρωνικά (REUTERS/Rick Wilking/File Photo)

«Κάποιος διαδίδει για εμένα fake news στα social media, ότι προμήθευα παιδιά σε παιδεραστές, με έδρα μια πιτσαρία στην Ουάσινγκτον. Media τύπου Fox TV, χωρίς να κάνουν καμία επαλήθευση, πήραν το ψέμα και πλέον και άλλοι αναγκάζονται να το αναφέρουν. Το ακούν όλοι, και ας είναι ψεύδος. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ περιορίζονται στην παραπληροφόρηση. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αλλά πρέπει να περιμένουμε κάτι μεγάλο» επανέλαβε η Χίλαρι.

Νο 1 κίνδυνος ο Πούτιν

Ο Μαστρολίλι σχολίασε: «Πάντως, ο Νο 1 ύποπτος [για την προβοκάτσια κατά της Χάρις] παραμένει ο Πούτιν». Διότι, όπως είπε η Κλίντον, «θέλει να ανοικοδομήσει τη μεγάλη Ρωσία, αν όχι ολόκληρη την πρώην σοβιετική αυτοκρατορία». Και με τη συνενοχή του Τραμπ μάλιστα. Αναρωτήθηκε ρητορικώς η Χίλαρι: «Ειλικρινά μιλώντας, αδυνατώ να εξηγήσω την αγάπη του για τον αρχηγό του Κρεμλίνου. Κάποτε οι Ρεπουμπλικανοί ήταν οι πιο αποφασισμένοι να αντιταχθούν στους κομμουνιστές, όμως τώρα έχουν άρει την επιφυλακή τους.

»Στην περίπτωση του Τραμπ πρέπει πάντα να ακολουθείς τα χρήματα ώστε να καταλάβεις τι τον παρακινεί. Και αυτό επειδή νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του, για τα συμφέροντά του και για την εξυπηρέτηση των προσωπικών φιλοδοξιών του. Τους οπαδούς του, που βλέπουν τον Πούτιν σαν αρσενικό με άλφα κεφαλαίο, ίσως τους ταλανίζει ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός και το μίσος για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Αυτό έχει αντίκτυπο στον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε για να προστατευτούμε, αλλά και στη Μέση Ανατολή».

Στο σημείο αυτό η Χίλαρι επανέλαβε τις θέσεις της για το Παλαιστινιακό και για την πρόσφατη κρίση που ξέσπασε τον περασμένο Οκτώβριο και απειλεί τη Μέση Ανατολή με γενική σύρραξη: «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Επιτέθηκε στο Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όμως πρέπει να το κάνει με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες για τις συγκρούσεις».

Εκλεισε με ένα παράδειγμα από το Αφγανιστάν, το οποίο μπορεί να αφορά και τις ΗΠΑ. «Τώρα οι Ταλιμπάν άρχισαν να επιβάλλουν δραστικά μέτρα και στους άνδρες, οι οποίοι μετανιώνουν που δεν υπερασπίστηκαν τις γυναίκες όταν εκείνες δέχτηκαν πρώτες την επίθεση. Επρεπε να το είχαν σκεφτεί. Οπως πρέπει να σκέφτονται και εκείνοι οι Αμερικανοί που σήμερα δεν καταλαβαίνουν ότι η ελευθερία του καθενός μας δέχεται επίθεση»…

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 11:00:31

Back to top button