Κόσμος

Η Ναόμι Κάμπελ κατηγορείται για κακοδιαχείριση του φιλανθρωπικού της ιδρύματος

Η Ναόμι Κάμπελ δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκηση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων για μια πενταετία, καθώς μια επιτροπή ρυθμιστικής αρχής του κλάδου διαπίστωσε σοβαρή κακοδιαχείριση στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που ίδρυσε, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Telegraph.

Το διάσημο 54χρονο μοντέλο από τη Βρετανία ήταν μία εκ των τριών διαχειριστριών που αποκλείστηκαν από την Επιτροπή Φιλανθρωπίας, λόγω κακής διαχείρισης κεφαλαίων στην οργάνωση Fashion for Relief, την οποία η Κάμπελ ίδρυσε το 2005, με στόχο τη διασύνδεση μόδας και φιλανθρωπίας.

Η έρευνα της επιτροπής διαπίστωσε ότι η οργάνωση μεταβίβαζε ένα μικρό κλάσμα των εκατομμυρίων που συγκέντρωνε από εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή μεγάλων αστέρων για καλούς σκοπούς. Στον ιστότοπό της, η Fashion for Relief ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 13 εκατομμύρια ευρώ για φιλανθρωπίες σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας όσους επλήγησαν από τον ιό έμπολα, τον σεισμό της Αϊτής το 2010, τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη και τη σύγκρουση στη Συρία.

Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν φιλανθρωπικά κεφάλαια για προσωπικά έξοδα της «μαύρης γαζέλας» – την πληρωμή σπα, προσωπικής ασφάλειας, υπηρεσιών δωματίου, τσιγάρων και διαμονών της σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στις Κάννες της Γαλλίας.

Η επιτροπή αποκάλυψε ότι σε μια περίοδο έξι ετών, από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2022, μόλις το 8,5% των συνολικών δαπανών της φιλανθρωπικής οργάνωσης αφορούσε φιλανθρωπικές επιχορηγήσεις. Τα έσοδα της οργάνωσης προέρχονταν από εισιτήρια επιδείξεων μόδας και γκαλά δημοπρασιών για τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν επώνυμοι, όπως οι ηθοποιοί Πιρς Μπρόσναν και Ούμα Θέρμαν, και ο σταρ της ποπ, Τζάστιν Μπίμπερ.

Μοντέλα, γαλαζοαίματοι και καλλιτέχνες, όπως η Κέιτ Μος, η Μπιγιονσέ, η Σίλα Μπλακ, η δούκισσα της Υόρκης και η κόρη της, πριγκίπισσα Βεατρίκη, έχουν περπατήσει τις πασαρέλες των εκδηλώσεων της Fashion for Relief. Ο ιστότοπος της οργάνωσης αναφέρει ότι είναι αφιερωμένη στη «βελτίωση της ζωής όσων ζουν σε αντιξοότητες, ενώνοντας τη βιομηχανία της μόδας ως δύναμη προόδου».

Εκτός της Ναόμι, η Μπιάνκα Χέλμιτς αποκλείστηκε ως διαχειρίστρια για εννέα χρόνια και η Βερόνικα Τσου για τέσσερα χρόνια. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι μη εξουσιοδοτημένες πληρωμές που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έγιναν στο όνομα της Χέλμιτς. Οι αποκαλύψεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας λίγους μήνες μετά τη διάλυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Κάμπελ, και την αφαίρεσή της από το μητρώο των οργανώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα μιας έρευνας που ξεκίνησε το 2021, η επιτροπή ανέφερε ότι είχε καταφέρει να ανακτήσει ποσό ύψους 410.000 ευρώ, και είχε προστατέψει ποσό ύψους 120.000 ευρώ από τα κεφάλαια της Fashion for Relief. Πρόσθεσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι διαχειριστές της οργάνωσης έλαβαν πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα που ξόδευε η Fashion for Relief ήταν αναλογικά με τα έσοδά της.

Οι δαπάνες που διαπιστώθηκε ότι συνιστούσαν κακή συμπεριφορά, ή κακή διαχείριση από τους διαχειριστές, περιλάμβαναν το ποσό των 9.400 ευρώ για διαμονή τριών διανυκτερεύσεων της Κάμπελ σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, και ποσό ύψους 7.940 ευρώ που δαπανήθηκε παράλληλα με τη διαμονή – σε θεραπείες σπα, υπηρεσία δωματίου, και αγορά ξενοδοχειακών προϊόντων και τσιγάρων.

Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι οι διαχειριστές απέτυχαν να δείξουν πώς τα συγκεκριμένα έξοδα συνιστούσαν «κατάλληλη χρήση των πόρων της φιλανθρωπικής οργάνωσης». Ως επίπτωση των αποκλεισμών, οι τρεις γυναίκες δεν θα έχουν το δικαίωμα να αναλάβουν θέση διαχειρίστριας, ή να κατέχουν ανώτερο ρόλο, σε οποιαδήποτε φιλανθρωπική οργάνωση στην Αγγλία και την Ουαλία για πέντε χρόνια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι το απόγευμα της Πέμπτης μετά την παραλαβή ενός πολιτιστικού βραβείου, η Κάμπελ ανέφερε: «Μόλις σήμερα έμαθα για τα ευρήματα της επιτροπής και ανησυχώ εξαιρετικά. Ερευνούμε την υπόθεση, καθώς προσωπικά δεν είχα τον έλεγχο της φιλανθρωπίας μου – ο έλεγχός της είχε δοθεί σε νόμιμο εκπρόσωπο. Ο,τι κάνω, κάθε δεκάρα που έχω συγκεντρώσει, πηγαίνει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 16:11:39

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button