Περιβάλλον

Ζαμπούκης: Η Αλεξανδρούπολη ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια

Η νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη πρόκειται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο που θα καταφτάνει μέσω του FSRU και θα εφοδιάζει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, δηλώνει στο CNN Greece ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης. 

Με τον τρόπο αυτό, η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται σε ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια, όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Η αναμόρφωση της παραλίας της Αλεξανδρούπολης, η ειδική πρόβλεψη για ποδήλατα και περιπατητές δίπλα στη θάλασσα αλλά και η λειτουργία της πιο σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην περιοχή,σηματοδοτεί πολλαπλά οφέλη τόσο για τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον», επισημαίνει ο κύριος Ζαμπούκης, αναφέροντας επίσης ότι η ομορφιά της Αλεξανδρούπολης δεν είναι μόνο η θαλάσσια περιοχή αλλά και ο ορεινός όγκος της με τους πανέμορφους γραφικούς οικισμούς και ένα δίκτυο μονοπατιών που «εργαζόμαστε για να γίνουν προσβάσιμοι χώροι και για ΑμΕΑ».

Τέλος, εξηγεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου, «ο οποίος συστήνεται ως ασφαλής προορισμός για όλο τον χρόνο, ως δημοφιλής family friendly και bike friendly προορισμός».

Έργα αστικής ανάπλασης και αναβάθμισης υποδομών πολιτισμού, αναμένονται να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή / Πηγή: Δήμος Αλεξανδρούπολης

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη στο Act For Earth στο CNN Greece.

Κύριε Δήμαρχε, πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων και η ανακύκλωση για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ποια είναι τα κίνητρα που δίνετε στους πολίτες για την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβάλλοντος;

Εδώ και 10 μήνες η Αλεξανδρούπολη διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη χώρα μας, γεγονός που σηματοδοτεί τη λειτουργία στην πράξη της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ). Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την τοπική κοινωνία. Πολύ σύντομα να σας πω ότι η δυναμικότητα της Μονάδας Επεξεργασίας ανέρχεται σε 38.855 τόνους ανά έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και 5.971 τόνους ανά έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα ενώ έχει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο. Σύμφωνα μάλιστα, με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης αποβλήτων, εξυπηρετεί, πέρα από τον Δήμο μας, τους Δήμους της Π.Ε Ροδόπης καθώς και τον Δήμο Σουφλίου.

Και δε μένουμε σε αυτό. Προσβλέπουμε στη συνολικότερη σταδιακή μετάβαση σε μια κυκλική και αειφόρο οικονομία, με περιορισμό της χρήσης των πόρων, βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε θέσει στόχους στην προώθηση της πρόληψης, τη χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων και χωριστών ρευμάτων χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, μετάλλων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης γενικότερα, μέσω κυρίως της υλοποίησης στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συνοδεύουν τα επιμέρους προγράμματα χωριστής συλλογής αλλά και τις γενικότερες δράσεις του Δήμου, με έμφαση στα σχολεία.

Κάδος σε σχήμα καρδιάς για την περισυλλογή των καπακιών από τα πλαστικά μπουκάλια / Πηγή: Δήμος Αλεξανδρούπολης

Ποια η σημασία της κατασκευής του τερματικού σταθμού LNG στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και άλλες των Βαλκανίων. Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας για να αποφευχθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που καθιστά την Αλεξανδρούπολη και εν γένει τη χώρα μας ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια και όλη τη ΝΑ Ευρώπη εξασφαλίζοντας ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια με ωφέλειες που διευρύνονται στον βαλκανικό και γιατί όχι και στον ευρωπαϊκό χώρο. Άλλωστε με την ολοκλήρωση της νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, η έναρξη κατασκευής της οποίας εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες, και η οποία πρόκειται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο που θα καταφτάνει μέσω του FSRU, αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Η εγκατάσταση και λειτουργία του FSRU, προφανώς και δε βασίζεται στην τύχη. Έχουν προηγηθεί επικαιροποιημένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αντίστοιχα tests προκειμένου το έργο να διαθέτει ολοκληρωμένο φάκελο περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διαθέτει ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Σχετικά με το παραθαλάσσιο μέτωπο, υπάρχουν παρεμβάσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν για την περαιτέρω ανάδειξη και προστασία του;

Όσον αφορά στο παραλιακό μέτωπο που αγκαλιάζει την πόλη της Αλεξανδρούπολης, πέρα από τις παρεμβάσεις ανάπλασης που έχουν γίνει σε μεγάλο μέρος της παραλιακής ζώνης της Αλεξανδρούπολης μέσω της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, καταφέραμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για την υλοποίηση έργων αστικής ανάπλασης και αναβάθμισης υποδομών πολιτισμού στο υπόλοιπο τμήμα της.

Πρόκειται για στοχευμένες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με σύγχρονη φιλοσοφία που θα διαμορφώσουν τη νέα παραλία της Αλεξανδρούπολης. Στόχος μας είναι η πόλη να στρέψει το βλέμμα της, στο κυρίαρχο φυσικό της στοιχείο που είναι η θάλασσα, συνδυάζοντας ανθρώπινες δραστηριότητες με λειτουργικές υποδομές. Έτσι, οι πολίτες, θα έχουν στη διάθεσή τους προς χρήση, γωνιές του δημόσιου χώρου, τις οποίες μέχρι τώρα απλώς προσπερνούσαν ή δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες τους. Η αναμόρφωση της Στροφής Εγνατία, είναι μόνο ένα μικρό τμήμα των επεμβάσεων για τη νέα παραλία μας! Σε δεύτερο χρόνο, και μέσω άλλων προγραμμάτων χρηματοδότησης, από την Στροφή Εγνατία θα συνεχίζεται ένας παραλιακός δρόμος, με ειδική πρόβλεψη για ποδήλατα και περιπατητές, που θα φτάνει μέχρι τη Νέα Χηλή, για διαδρομές κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα!

Παράλληλα και με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον επιδιώκουμε να αναδείξουμε ένα από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους, το Δέλτα του Έβρου που λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητάς του απαιτούνται ήπιες παρεμβάσεις που δεν διαταράσσουν τον χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος.

Παραλιακό μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη / Πηγή: Δήμος Αλεξανδρούπολης

Μιλήστε μας για το σχέδιό σας για την προσέλκυση τουριστών όλο το χρόνο. Ποιες άλλες ενέργειες έχετε κάνει /θα κάνετε για την περαιτέρω ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής;

Με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση εκπονούμε και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος συστήνεται ως ασφαλής προορισμός για όλο τον χρόνο, ως δημοφιλής family friendly και bike friendly προορισμός. Δεν θα ήταν υπερβολή να σας πω ότι η Αλεξανδρούπολη συμμετείχε κι αυτή με τον δικό της τρόπο στο success story του ελληνικού τουρισμού καθώς το περασμένο καλοκαίρι ήταν το πιο «δυνατό» σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά και ότι από ό,τι όλα δείχνουν η επιτυχία θα συνεχιστεί και τη νέα σεζόν, ενώ παράλληλα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στους city break προορισμούς.

Με την αδιάκοπη συμμετοχή μας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, τις B2B συναντήσεις και τη διοργάνωση familiar trips επιδιώκουμε να κάνουμε γνωστή την Αλεξανδρούπολη και τις ομορφιές της παντού και σε όλους! Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά επιδιώκοντας συνεχή παρουσία στα τουριστικά δρώμενα, στενή συνεργασία με όλους τους φορείς και νέες αεροπορικές συνδέσεις με περισσότερους προορισμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ωστόσο, η Αλεξανδρούπολη δεν χαρακτηρίζεται μόνο από το παραθαλάσσιο μέτωπο. Διαθέτει έναν, ιδιαίτερης ομορφιάς, ημιορεινό όγκο με γραφικούς οικισμούς, τους οποίους επιδιώκουμε να αναδείξουμε μέσω του δικτύου μονοπατιών, για το οποίο εργαζόμαστε με τη φιλοδοξία, μεταξύ άλλων, να καθιερώσουμε ένα δίκτυο μονοπατιών για ΑμΕΑ.




Δημοσιεύτηκε ! 2023-03-14 08:46:49

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button