Συνταγές

Ζακυνθινό γλυκό φρυγανιά με κρέμα

Το απίθανο ζακυνθινό εύκολο γλυκό ψυγείου, η φρυγανιά με κρέμα, ένα λατρεμένο γλύκισμα που θυμίζει εκμέκ και λατρεύουν όλοι!

Όποιος έχει βρεθεί στη Ζάκυνθο, γνωρίζει πως η φρυγανιά είναι το τοπικό κέρασμα του νησιού, μαζί με τις φιτούρες.

Ακόμη θυμάμαι να την απολαμβάνω με λαχτάρα μετά το απογευματινό μου μπάνιο μαζί με έναν ελληνικό καφέ.

Η σιροπιαστή φρυγανιά είναι από εκείνα τα εύκολα γλυκά που σου “λύνουν” τα χέρια, το τέλειο επιδόρπιο σε κάθε περίσταση και ειδικά στο γιορτινό πασχαλινό τραπέζι.

Η συνταγή για φρυγανιά είναι πάναπλη, δεν χρειάζεται να είσαι #masterchef δοκίμασέ τη ακόμη και αν δεν έχεις ξανακάνει γλυκό!

Βάλε την στο κυριακάτικο τραπέζι, η ανάλαφρη της γεύση είναι αυτό ακριβώς που ζητάμε μετά από κάθε λουκούλλειο γεύμα σε κάθε περίσταση.

Και το σπουδαίο σε αυτό το παραδοσιακό γλυκό είναι η απλότητα των γεύσεων, εμπιστεύσου με, ακόμη και αν σου φαίνεται το γλυκό της τεμπέλας!

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Το ανάλαφρο σιρόπι

Στη φρυγανιά, το σιρόπι, σε σχέση με άλλα σιροπιαστά γλυκά είναι το ανάλαφρο σιρόπι και αρωματισμένο με την κανέλα.

Ένα “βαρύ” σιρόπι στ΄αλήθεια θα το “κατέστρεφε” και σίγουρα αρωματίζεις με ένα ξυλάκι κανέλα.

Η κρέμα

Ό,τι και να έχω δοκιμάσει εκτός από άνθος αραβοσίτου δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα, προσοχή, δεν λέω ότι δεν είναι καλό με μια σπιτική κρέμα βανίλια παρόμοιου τύπου, όμως κάποια πράγματα ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ!

Εδώ μπορείς να δεις πως θα φτιάξεις μια νόστιμη κρέμα για το συγκεκριμένο γλυκό από την αρχή.. αν επιμένεις 🙂

Όποια κρέμα και να φτιάξεις, το μόνο που δεν πρέπει να ξεχάσεις είναι να προσθέσεις, αφού κρυώσει καλά, σαντιγί.

Το σερβίρισμα

Θεωρώ μετά τις πολλές φορές που έχω φτιάξει αυτό το γλυκό πως η σαντιγί, τα αμύγδαλα, σίγουρα καβουρδισμένα, και η κανέλα πρέπει να μπαίνουν λίγο πριν σερβιριστεί το η φρυγανιά.

Στη φρυγανιά μπορείς να προσθέσεις από μαστίχα και ξύσμα λεμόνι για άρωμα, φιστίκι τριμμένο, ζελέ ή κουβερτούρα, όμως είπαμε, η κλασική του γεύση είναι τέλεια!


Εύα

Ζακυνθινό γλυκό φρυγανιά με κρέμα

Το απίθανο ζακυνθινό εύκολο γλυκό ψυγείου, η φρυγανιά με κρέμα, ένα λατρεμένο γλύκισμα που θυμίζει εκμέκ και λατρεύουν όλοι!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 45 mins

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 2 hrs

ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Επιδόρπιο

ΥΛΙΚΑ  

Για τη βάση

  • 12 φρυγανιές σταρένιες ή σίκαλης
  • 200 γρ. ζάχαρη

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Για την κρέμα

  • 1000 ml γάλα
  • 90 γρ. άνθος αραβοσίτου
  • 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη

Για το σερβίρισμα

  • Αμύγδαλα, καβουρδισμένα
  • Κανέλα, τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  

Η κρέμα

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη και τη βανίλια, ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα ώστε να διαλυθούν.

  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα, αποσύρουμε και σκεπάζουμε την κρέμα μέχρι να κρυώσει.

  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τη βανιλλίνη σε σφιχτή σαντιγί.

  • Προσθέτουμε 100 γρ. από τη σαντιγί στην κρέμα και την υπόλοιπη τη βάζουμε στο ψυγείο.

  • Σε ένα ορθογώνιο σκεύος απλώνουμε τις φρυγανιές τη μια δίπλα στην άλλη και τις σιροπιάζουμε.

  • Μόλις οι φρυγανιές απορροφήσουν το σιρόπι περιχύνουμε την κρέμα, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Το σερβίρισμα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

– Η ζάχαρη είναι ενδεικτική σε ποσότητα, μπορείτε να την αυξομειώσετε
– Εδώ
μπορείς να δεις και άλλα πασχαλινά γλυκά

 


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button