Συνταγές

Εύκολο πανετόνε με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες

Η original ιταλική συνταγή για πανετόνε είναι πανδύσκολη αλλά εγώ θα σας δείξω την απλή, συνταγή για εύκολο πανετόνε με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες!

Δικαίως όμως εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει αυτή η “τρέλα” για panettone, αφού αυτό το ιταλικό ψωμί-κέικ είναι φανταστικό, μοναδικό θα έλεγα!

Τέτοιες μέρες το 2019 ήμουν στη Νάπολη, παντού έβλεπες πανετόνε.

Αν και το Μιλάνο είναι γενέτηρά του, μπορώ με σιγουριά να πω οτι και στη Νάπολη έφαγα ένα θαυμάσιο πανετόνε.

Γιατί όμως το πανετόνε (panettone) είναι τόσο δύσκολο να φτιαχτεί στο σπίτι, ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που του δίνει αυτή την ιδιαίτερη ταυτότητα.

Το πανετόνε θέλει διαδικασία, ζυμώματα, φουσκώματα και προζύμι, λένε πως το παίρνει περισσότερο από 24 ώρες η διαδικασία του μέχρι να φτάσει στον φούρνο.

Και αφού βγει από τον φούρνο άλλες τόσες ώρες για να στεγνώσει, ανάποδα.

Όμως όταν έχεις πείσμα, θες να το δοκιμάσεις στη δική σου κουζίνα, το έκανα λοιπόν, αλλά το εύκολο πανετόνε.

Δεν γίνεται και δεν χρειάζεται να είμαστε σε όλα ειδικοί εκτός βέβαια και αν είσαι η Titanium Chef Baker της Kenwood!

Αυτό το “θαύμα” που αξίζει να το έχεις στην κουζίνα σου!

Και πριν περάσω στην συνταγή για εύκολο πανετόνε που έφτιαξα μαζί της έλω να σου αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά της που με ξετρέλαναν:

  • Ένσωματωμένη ζυγαριά, τί περισσότερο να πούμε, αν ναι οτι ζυγίζει μέχρι και 6 κιλά!
  • Έχει βοηθητικό μικρό μπολ DuoBowl ™, που “κουμπώνει” στον μεγάλο κάδο ώστε να ζυγίζεις ή να κάνεις τις βοηθητικές παρασκευές
  • 25+ διαθέσιμα ανοξείδωτα εξαρτήματα, εντάξει ο αναδευτήρας Κ και το εξάρτημα ζυμώματος μακράν τα αγαπημένα μου

Αυτή λοιπόν με βοήθησε να φτιάξω ένα τίμιο και πεντανόστιμο πανετόνε της ευκολίας.

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Το προζύμι

Ναι, είναι επιβαιβεωμένο οτι το πανετόνε χρειάζεται προζύμι, και αυτό είναι το πρώτο βήμα το οποίο δεν πρέπει να παραλέιψεις για κανένα λόγο.

Η χαρακτηριστική του γεύση

Την πολυπόθητη γεύση του, μετά από δοκιμές τη βρήκα σε ένα μείγμα από 2 λικέρ, το ένα είναι το τριπλ σεκ και στο αμαρέτο, απρόσμενη επιτυχία!

Η ζύμη

Πρέπει να μοιάζει υγρή και να είναι γυαλιστερή, εννοείται το αγελαδινό βούτυρο είναι αδιαπραγμάτευτο!

Elements

Η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί, ψιλοκομμένα και οι σταφίδες μουλιασμένες οπωσδήποτε!

Το ψήσιμο και το στέγνωμα

Η φόρμα είναι επίσης ένα βασικό και αναγκαίο “σύνεργο” αν δεν έχει φτιάξε μια αυτοσχέδια, θα βρεις τον τρόπο στο διαδίκτυο.

Το στέγνωμα, που εγώ αυτή τη φορά δεν το έκανα επαρκώς, είναι αναγκαίο, του περνάς 2 ξύλινα καλαμάκια, το γυρνάς ανάποδα και το κρεμάς.

Αυτά από εμένα, δοκίμασε το εύκολο πανετόνε θα το ευχαριστηθείς!


Εύα

Εύκολο πανετόνε

Συνταγή για εύκολο πανετόνε με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες

Κατηγορία Συνταγής: Χριστουγεννιάτικες Συνταγές, Ethnic Food, Γλυκές Ζύμες, Ζαχαροπλαστική, Σοκολάτα

Χρόνος Προετοιμασίας: 24 ώρες
Xρόνος Αναμονής: 60′
Xρόνος Ψησίματος: 30′
Μερίδες: 2 μέτρια πανετόνε

Υλικά

Για το προζύμι

280 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
20 γρ. μαγιά νωπή
1 κ.γ. μέλι
220ml χλιαρό νερό

Για το πανετόνε

340 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
225 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
2 κρόκους και 2 ολόκληρα αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
100 γρ. μέλι
50 γρ. ζάχαρη
30ml λικέρ πορτοκάλι
20ml λικέρ αμαρέτο
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
½ κ.γ. ξύσμα λεμόνι
1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ.γ. αλάτι
80 γρ. σταφίδες, μουσκεμένες σε νερό ή κονιάκ
50 γρ. αποξηραμένα φρούτα
2 φέτες πορτοκάλι (γλυκό κουταλιού ή φρουί γλασσέ)
2 κ.σ. αμύγδαλα ασπρισμένα
100 γρ. κουβερτούρα

Για το ψήσιμο

30 γρ. βούτυρο για το ψήσιμο
1 ασπράδι

Εκτέλεση

Το προζύμι

Από την προηγούμενη ημέρα ετοιμάζουμε το προζύμι ανακατεύοντας όλα τα υλικά του, στο βοηθητικό μπολ της κουζινομηχανής KENWOOD.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Το πανετόνε

Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ενσωματώνουμε τον κόπτη στην κουζινομηχανή KENWOOD και κόβουμε τα αμύγδαλα, την κουβερτούρα, τα αποξηραμένα φρούτα και το πορτοκάλι.

Στον κάδο της κουζινομηχανής KENWOOD χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα Κ, χρησιμοποιούμε την ενσωματωμένη ζυγαριά και βάζουμε στον κάδο το μισό από το βούτυρο, το μαλακώνουμε, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε για 2’.

Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα κάθε φορά, και στη χαμηλότερη ταχύτητα και αφού αφομοιωθούν σε ένα μείγμα αλλάζουμε τον αναδευτήρα Κ και βάζουμε τον γάντζο ζυμώματος.

Προσθέτουμε το προζύμι και ζυμώνουμε στην ένδειξη min. δηλαδή τη χαμηλότερη ταχύτητα.

Χρησιμοποιούμε την ενσωματωμένη ζυγαριά και ζυγίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι.

Ζυμώνουμε για 5’ πάντα στη min. ταχύτητα.

 Προσθέτουμε το αλάτι, το λικέρ, τη βανίλια, τα ξύσματα, τις σταφίδες, το μείγμα των κομμένων φρούτων-αμύγαλα-κουβερτούρα και το υπόλοιπο βούτυρο.

Όταν όλα τα υλικά ενσωματωθούν στη ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30’ σε ζεστό σημείο να ξεκουραστεί και να φουσκώσει η ζύμη.

Κατόπιν χωρίζουμε σε δύο ίδια κομμάτια, πλάθουμε σε καρβελάκια και τοποθετούμε σε 2 φόρμες.

Αφήνουμε ξανά σε ζεστό σημείο για 30’ και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Με ένα ξυράφι ή ψαλίδι κόβουμε χαράζουμε την κορυφή και μοιράζουμε το βούτυρο στην εσοχή.

Αλείφουμε απαλά με το ασπράδι και ψήνουμε για περίπου 30ο C στο αερόθερμο.

Αφήνουμε το πανετόνε να κρυώσει ανάποδα και σερβίρουμε με άχνη.

Συνταγές για πανετόνε με σοκολάτα και σταφίδες
Συνταγές με σταφίδες και ξηρούς καρπούς
Titanium Chef Baker Kenwood
Kenwood μίξερ
Ιταλικό πανετόνε συνταγές
Συνταγή για εύκολο πανετόνε
Χριστουγεννιάτικες συνταγές με σοκολάτα
Kenwood Κουζινομηχανή
Ζύμη για panettone πανετόνε
Ιταλικό πανετόνε
Πανετόνε με σοκολάτα και σταφίδες συνταγή

Δημοσιεύτηκε !

Back to top button