Περιβάλλον

Εννέα φανταστικά έργα βιώσιμης τέχνης γεμάτα έμπνευση

Ζητήματα όπως αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και κυρίως ο προβληματικός τρόπος με τον οποίο σχετίζεται ο  άνθρωπος με τη φύση και το περιβάλλον, απασχολούν έντονα και γίνονται μέρος μιας μεγάλης συζήτησης στη σύγχρονη εποχή. Γίνεται κατανοητό επομένως, πως η λύση  όλων αυτών των προβλημάτων βρίσκεται στη βιωσιμότητα, η οποία είναι παρούσα σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι η Τέχνη, ως μέσο έκφρασης για λογαριασμό της βιώσιμης ανάπτυξης.

Είστε καλλιτέχνες; Θέλετε να δημιουργήσετε κάτι για το περιβάλλον; Λοιπόν, δεν χρειάζεται να επινοήσετε κάποια φιλική προς το περιβάλλον καινοτομία για την προώθηση της βιωσιμότητας. Χρησιμοποιώντας τα απόβλητα με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε έργα τέχνης που θα εμπνεύσουν εκατομμύρια άλλους ανθρώπους  για τη βιωσιμότητα. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Άνθρωποι όπως ο Nek-Chand αποδεικνύουν ότι μόνο με τη δύναμη της θέλησης και της δημιουργικότητάς σας, μπορείτε να σχεδιάσετε θησαυρό από τα σκουπίδια. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι καλλιτέχνες που, εστιάζοντας στη βιώσιμη τέχνη, φέρνουν στο προσκήνιο τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Εννέα έργα βιώσιμης τέχνης για έμπνευση και τελειότητα

Η βιωσιμότητα έχει κερδίσει μεγάλη προβολή. Η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον ιδεών και υλικών για τη δημιουργία έργων τέχνης που δεν βλάπτουν το περιβάλλον ακούγεται επικερδής για πολλούς που εμπνέονται από έναν πράσινο τρόπο ζωής. Ως εκ τούτου, εδώ παρουσιάζονται 9 έργα βιώσιμης τέχνης από όλο τον κόσμο που θα ενέπνεαν καλλιτέχνες που θέλουν να ταξιδέψουν στον ίδιο δρόμο.

1) «Κατακόρυφος πράσινος κήπος»

Κανένας δεν είναι τόσο ευφάνταστος όσο ο καλλιτέχνης Jeff Koons όταν πρόκειται να σχεδιάσει ένα τεράστιο γλυπτό topiary. Ο κατακόρυφος κήπος βρίσκεται σε ένα ύψος 43 ποδιών. Παραγγέλθηκε στο Μουσείο Guggenheim που βρίσκεται στο Μπιλμπάο. Ήταν το τέλειο παράδειγμα για την κατάφυτη γλυπτική που ήταν τόσο διάσημη στους βικτοριανούς χρόνους.

(To topiary είναι μια πρακτική που ασκείται από κηπουρούς. Υπάρχουν topiaries ακόμη και σε σχήμα ζώου, όπως το διάσημο σκυλί που σχεδιάστηκε από τον Jeff Koons, το οποίο μπορεί να θαυμάσει κάποιος στο Μουσείο Guggenheim).

2)Έργο τέχνης από ανακυκλωμένο κόντρα πλακέ από τον Henrique Oliveira

Κανονικά, πετάμε τα παλιά ρινίσματα από παλιό κόντρα πλακέ. Ωστόσο, ο Henrique Oliveira είδε τις δυνατότητές τους ως μορφή τέχνης και έβγαλε τα πινέλα του για να δημιουργήσει μοναδικά τρισδιάστατα γλυπτά χρησιμοποιώντας ξεφλουδισμένο, παλιό κόντρα πλακέ.

Το κόντρα πλακέ έχει ως πηγή τα εργοτάξια στο Σάο Πάολο. Όταν συναρμολογούνται και βάφονται, αυτά μοιάζουν με γιγαντιαία κομμάτια μπλεγμένων ριζών που ξεσπούν μέσα στο δωμάτιο. Ακόμη ο Oliveira  δημιουργεί και μικρότερα, αλλά εξίσου μαγευτικά έργα τέχνης με αυτά τα ρινίσματα κόντρα πλακέ.

3) Ο χαρτονένιος ελέφαντας της Nituniyo

Στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ Fallas που γιορτάζεται στη Βαλένθια, η εταιρεία σχεδιασμού Nituniyo κατασκεύασε έναν ελέφαντα σε πραγματικό μέγεθος, εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο χαρτόνι. Το έργο ονομάζεται Somnis des Pes, ή άλλως Dreams of Weight , το χαρτονένιο έργο περιέχει πάνω από 6000 σωλήνες από ανακυκλωμένο χαρτί.

Οι σωλήνες είναι κούφιοι και φιλοξενούν πολύχρωμα ρολά χαρτιού όπου οι περαστικοί γράφουν τα όνειρά τους και έπειτα τα εισάγουν σε αυτούς τους σωλήνες. Ο ελέφαντας κάηκε τελικά την τελευταία μέρα του φεστιβάλ στο πλαίσιο της τελικής εορταστικής πράξης.

4) Διαμαρτυρία γλυπτικής για αειφόρο περιβάλλον σε παραλία από τον ΟΗΕ

Οι κίνδυνοι από τα πλαστικά μπουκάλια είναι ήδη ένα εξαιρετικά δημοφιλές ζήτημα. Ωστόσο, η χρήση τους έχει αυξηθεί μόνο τα τελευταία χρόνια. Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο βρήκε έναν καινοτόμο τρόπο για να μεταδοθεί αυτό το μήνυμα.

Η οργάνωση ανέθεσε τη δημιουργία γιγαντιαίων γλυπτών ψαριών στις παραλίες φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από πεταμένα πλαστικά μπουκάλια νερού. Πραγματικά συναρπαστικά και ταυτόχρονα εμπνευσμένα, αυτά τα γλυπτά ψαριών είναι η τέλεια ωδή στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

5) Florals generica του Eduardo catalona

Tο Floralis Generica είναι ένα γιγάντιο μεταλλικό λουλούδι και βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες. Αποτελείται κυρίως από ανοξείδωτο χάλυβα και αλουμίνιο. Το γλυπτό είναι αυτόνομο και μιμείται τις ενέργειες ενός πραγματικού λουλουδιού. Δηλαδή άνοιγε τα πέταλά του το πρωί και μετά τα έκλεινε το σούρουπο. Το ίδιο το λουλούδι έχει ύψος 65 πόδια και αναδύεται από μια κυκλική λίμνη που περιέχει νερά με καθρέφτη.

Το λουλούδι δεν ήταν λειτουργικό για πάνω από 6 χρόνια. Ωστόσο, τώρα, έπειτα από κάποια επισκευή, είναι πλήρως λειτουργικό και είναι ξανά σε πλήρη άνθιση. Ο μηχανισμός του λουλουδιού χρησιμοποιεί έναν υδραυλικό μηχανισμό που λειτουργεί με φωτοβολταϊκή ενέργεια.

6) Περιβαλλοντικά Γλυπτά του Jaako Pernu

Ο Φινλανδός γλύπτης Jaako Pernu είναι ένας περιβαλλοντικός καλλιτέχνης που έχει αφιερώσει πάνω από 20 χρόνια της ζωής του στην εργασία με φυσικά υλικά και στη δημιουργία έργων τέχνης για συγκεκριμένες τοποθεσίες μέσα και γύρω από τον Καναδά και την Ευρώπη.

Ο Jaako εμπνέεται από την αγροτική ανατολική Φινλανδία, όπου μεγάλωσε ως παιδί. Ο πατέρας του κατασκεύαζε ξύλινες βάρκες και ο Jaako έμαθε την τεχνική της εργασίας με το ξύλο με αυτόν τον τρόπο. Τα περιβαλλοντικά του γλυπτά είναι ξεχωριστά και αποτελούνται συνήθως από κορμούς δέντρων και κλαδιά. Λαμβάνοντας εξαιρετικές μορφές, αυτά τα γλυπτά αφήνονται να ξεπεράσουν τις καιρικές συνθήκες και να φθείρονται φυσικά με τον καιρό.

7. Μινιατούρα γλυπτά εντόμων

Μπορεί να έχετε δει έντομα να σέρνονται στους τοίχους. Δεν φαίνονται ζωηρά και ενεργητικά ενώ το κάνουν; Και πάλι, όταν αναπνέουν και χάνουν τις κινήσεις τους, φαίνονται τόσο άψυχα όσο είναι στην πραγματικότητα. Μερικοί καλλιτέχνες, ωστόσο, βλέπουν την άλλη πλευρά τους και επιδιώκουν να εμφυσήσουν λίγη ζωή στα κατά τα άλλα άψυχα πλάσματα. Η Amy Swartz είναι μια τέτοια εικαστική καλλιτέχνιδα με έδρα το Τορόντο που έχει αναζωογονήσει χιλιάδες τέτοιους μικροσκοπικούς θνητούς οργανισμούς με την τέχνη της εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

Μία από τις σειρές της, που ονομάζεται Pests, περιλαμβάνει πολυάριθμα μικροσκοπικά γλυπτά εντόμων που χρησιμοποιούν δείγματα εντόμων και μέρη ειδωλίων παιχνιδιών. Όπως το θέτει η καλλιτέχνις, η τέχνη της εξερευνά την ιδέα της εμμονής που ξεπερνά τα όρια της φύσης, της ζωής και του θανάτου. Η τέχνη της είναι αξιέπαινη δεδομένου του γεγονότος ότι δίνει ένα διαφορετικό νόημα στον θάνατο. Παρέχοντας περισσότερο συμβολισμό στην τέχνη της, η Amy λέει περαιτέρω ότι η τέχνη της επιδιώκει να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως ο υπερπληθυσμός, η εξαφάνιση και η ανθρώπινη συμπεριφορά.

8. Καταπληκτικό γλυπτό σε σχήμα ρομπότ

Όταν τα σύγχρονα πράγματα αποτυγχάνουν να εμπνεύσουν τη δημιουργικότητά μας, συχνά επιδιώκουμε να αντλήσουμε αυτήν την τόσο αναγκαία έμπνευση από πράγματα που θεωρούμε ξεπερασμένα και περιττά. Ως εκ τούτου, οι δημιουργικοί στο Reclaim2Fame απολαμβάνουν να εξερευνούν, να συλλέγουν και να συγκεντρώνουν απορριπτόμενα πράγματα που βρίσκονται τριγύρω και να τα μεταμορφώνουν σε πειστικά εντυπωσιακά ρομποτικά γλυπτά σε σχήμα ζώων.

Το Jalopy – Robotic Dog Assemblage, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, είναι το πιο ανόητο σκυλί ρομπότ μέχρι σήμερα. Κατασκευασμένο από υλικά όπως ανακυκλωμένο αλουμίνιο δοχείο για σούπα, vintage προβολείς ποδηλάτου, κόρνες και τροχούς προπόνησης, το παράξενο ρομπότ έχει ύψος 20,5 ιντσών, πλάτος 14 ιντσών και μήκος 22 ίντσες.

9) Αγάλματα σκύλων από ανακυκλωμένα μέρη ποδηλάτων

Όταν η μονοτονία εμπνέει κάποιον να γίνει πιο δημιουργικός από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, βρίσκει συχνά μια υψηλότερη έκφραση και, κατά συνέπεια, έχει ως αποτέλεσμα εμπνευσμένα έργα τέχνης. Όταν η καλλιτέχνις και σχεδιάστρια μόδας με έδρα το Ισραήλ, Nirit Levav, εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή της ειδικότητα, τον σχεδιασμό νυφικών, για να ασχοληθεί με την ανακύκλωση μετάλλων, μπορεί να είχε παρόμοιες ιδέες για το επαγγελματικό της μέλλον. Η συλλέκτης σκουπιδιών θα έλεγε κανείς πως έχει πετύχει αρκετά τα σχέδιά της. Η Nirit δημιουργεί τώρα ρεαλιστικά γλυπτά σκύλων από ανακυκλωμένες παλιές αλυσίδες ποδηλάτων, αντί να σχεδιάζει νυφικά.

Η μανιώδης συλλέκτης σκουπιδιών κοσμεί τα γλυπτά σκύλων της σε φυσικό μέγεθος με αχρησιμοποίητα μεταλλικά εξαρτήματα που συλλέγονται από καταστήματα ποδηλάτων και γκαράζ αυτοκινήτων. Αχρησιμοποίητα γρανάζια, μεταλλικά κομμάτια και η οικολογική συνείδηση να δημιουργήσει κάτι μοναδικό παρακίνησε τη Nirit να συλλάβει και να διαμορφώσει γλυπτά σκυλιών σε διάφορα μεγέθη. Μιλώντας για την πρώτη της έμπνευση, η καλλιτέχνιδα αποκαλύπτει ότι τα σπασμένα πηνία αλυσίδας στο μυαλό της έγιναν μια άμορφη φιγούρα. Αργότερα, σκέφτηκε το ροτβάιλερ, το οποίο ακολούθησε ένας Αφγανός σκύλος, λαγωνικά πλήρους μεγέθους, ένα bijan frise, ένα cocker spaniel, κανίς και άλλα σκυλιά.

Με πληροφορίες από το ecofriend.org


Δημοσιεύτηκε ! 2023-06-01 13:03:00

Back to top button