Κόσμος

Αυστραλία: «Ναι» σε μουσείο που θα επισκέπτονται μόνο γυναίκες

Η αμφιλεγόμενη πρακτική ενός μουσείου στην Αυστραλία να δημιουργήσει έναν χώρο μόνο για γυναίκες το οδήγησε στο εδώλιο. Τελικά το Εφετείο ανέτρεψε την αρχική δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η αίθουσα παραβίαζε τους νόμους κατά των διακρίσεων, και έδωσε εντολή να ανοίξει ξανά, καθώς μετά την πρωτόδικη απόφαση είχε αναγκαστικά κλείσει.

Το πολυτελές Ladies Lounge στο Μουσείο Παλαιάς και Νέας Τέχνης (ΜΟΝΑ) στο Χόμπαρτ είχε προσπαθήσει να αναδείξει το ζήτημα του ιστορικού μισογυνισμού απαγορεύοντας την είσοδο σε άνδρες επισκέπτες, όπως γράφει το BBC. Αναγκάστηκε να κλείσει τον Μάιο, όταν ένας θιγμένος επισκέπτης το μήνυσε για διακρίσεις λόγω φύλου και κέρδισε.

Αλλά την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τασμανίας, Σέιν Μάρσαλ, κατέληξε στην απόφαση ότι οι άνδρες μπορούν να αποκλειστούν από το Ladies Lounge, επειδή ο νόμος επιτρέπει διακρίσεις εφόσον αυτές «προσπαθούν να προωθήσουν τις ίσες ευκαιρίες για μια περιθωριοποιημένη ομάδα».

«Το Ladies Lounge παρέχει στις γυναίκες μια σπάνια γεύση τού πώς είναι να είσαι ευνοημένη και όχι μειονεκτούσα» εξήγησε.

Η Κίρσα Καεσέλ, η καλλιτέχνις που δημιούργησε τον χώρο, χαρακτήρισε την απόφαση «μεγάλη νίκη». «Χρειάστηκαν 30 δευτερόλεπτα για να εκδοθεί η απόφαση· τριάντα δευτερόλεπτα για να ακυρωθεί η πατριαρχία» δήλωσε. «Η σημερινή ετυμηγορία καταδεικνύει μια απλή αλήθεια: οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες» συμπλήρωσε.

Για το ΜΟΝΑ, γράφει το BBC, φημολογείται ότι είναι συχνά προκλητικό, και το Ladies Lounge –που άνοιξε το 2020 και φιλοξενούσε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του μουσείου– δεν εξαιρείται του κανόνα. Η Καεσέλ είπε ότι δημιούργησε τον χώρο για να τονίσει τον αποκλεισμό που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στην Αυστραλία επί δεκαετίες, για παράδειγμα τον νόμο που τους απαγόρευε να πίνουν στο κεντρικό τμήμα των μπαρ μέχρι το 1965.

Περιέγραψε την έκθεση ως ένα «αναποδογυρισμένο σύμπαν» που παρείχε μια τόσο αναγκαία «επαναφορά από αυτόν τον παράξενο και ασύνδετο κόσμο της ανδρικής κυριαρχίας».

Ωστόσο ένας άνδρας θεώρησε ότι το Ladies Lounge ήταν παράνομο. Οταν, λοιπόν, του απαγόρευσαν την είσοδο πέρυσι, ο Τζέισον Λάου, με καταγωγή από τη Νέα Νότια Ουαλία, έφερε την υπόθεση στο αστικό και διοικητικό δικαστήριο της Τασμανίας.

Εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό του, υποστήριξε ότι το μουσείο παραβίασε την Πράξη Κατά των Διακρίσεων, αποτυγχάνοντας να παρέχει «δίκαιη παροχή αγαθών και υπηρεσιών σύμφωνα με τον νόμο» σε αυτόν και σε άλλους κατόχους εισιτηρίων που δεν είναι γυναίκες.

Το ΜΟΝΑ είχε απαντήσει υποστηρίζοντας ότι η απόρριψη που ένιωθε ο Λάου αποτελούσε μέρος του έργου τέχνης, επομένως δεν έχασε τη δυνατότητα να το «απολαύσει», αλλά σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο απέρριψε αυτό το σκεπτικό. Επιπλέον, έκρινε ότι οι γυναίκες δεν είχαν πλέον το ίδιο επίπεδο αποκλεισμού από δημόσιους χώρους όπως στο παρελθόν.

Ενας εκπρόσωπος του ΜΟΝΑ είπε ότι απομένουν πολλά βήματα για να μπορέσει να ξανανοίξει επίσημα το Ladies Lounge, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η δικαστική απόφαση του εφετείου. Ωστόσο η νομική ομάδα που εκπροσωπεί το μουσείο ανέφερε ότι η απόφαση της Παρασκευής αναγνώρισε τον σκοπό του Ladies Lounge, ο οποίος είναι «να τονίσει και να αμφισβητήσει την ανισότητα που υπάρχει για τις γυναίκες σε όλους τους χώρους, ακόμα και σήμερα».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 20:29:19

Back to top button