Συνταγές

Ανοιξιάτικη σούπα βελουτέ με κουκιά


Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο

Υλικά (για 4 άτομα):
1 1/4 κιλό περίπου φρέσκα κουκιά (αξεφλούδιστα)
700 γρ. περίπου φρέσκα μπιζέλια (αξεφλούδιστα)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
1 λίτρο (4 φλ.) ζεστός ζωμός λαχανικών (σπιτικός, ή φτιαγμένος με κύβο)
1 κουταλιά ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου + μύτες δυόσμου για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
3 κουταλιές σάουαρ κριμ (Sour Cream- Ξινόκρεμα), προαιρετικά
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζετε τα φρέσκα κουκιά και τα φρέσκα μπιζέλια. Στο μεταξύ, βράζετε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα. Βάζετε μέσα τα ξεφλουδισμένα κουκιά και τα βράζετε για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζετε, τα κρυώνετε με τρεχούμενο νερό και ύστερα αφαιρείτε την μεμβράνη που περιβάλλει εξωτερικά τα κουκιά (βγαίνει πολύ εύκολα, όταν πιέζετε τα κουκιά με τα δάχτυλα). Κρατάτε, αν θέλετε, 1 φλ. περίπου κουκιά για γαρνίρισμα.

Σκουπίζετε την κατσαρόλα και ζεσταίνετε μέσα σε μέτρια φωτιά το λάδι. Το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα και προσθέσετε τα κουκιά και τα μπιζέλια. Τα ανακατεύετε για 1 λεπτό να ζεσταθούν και τα περιχύνετε με το ζωμό. Αφήνετε να κοχλάσουν και σιγοβράζετε το φαγητό σκεπασμένο για 8 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και ανακατεύετε μέσα το δυόσμο.

Αλέθετε τη σούπα τμηματικά στο μπλέντερ, ή το πολυμίξερ, ή με μπλεντεράκι χειρός (ράβδο), μέχρι να γίνει λεία και την επιστρέφετε στην κατσαρόλα. Την ξαναζεσταίνετε, ανακατεύετε μέσα την σάουαρ κριμ (προαιρετικά, μην βάλετε, για νηστίσιμη εκδοχή), ελέγχετε το αλατοπίπερο και την σερβίρετε βάζοντας απάνω τα κουκιά που κρατήσατε στην άκρη (αν κρατήσατε) και την γαρνίρετε, αν θέλετε, με μύτες δυόσμου.


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button