Οικονομία

«Αγνωστη λέξη» η σύγκλιση των ελληνικών μισθών με την Ευρώπη

Επίκαιρη όσο ποτέ είναι και για την χώρα μας η συζήτηση που έχει ανοίξει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επάρκεια μισθών και τη θεμελίωση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πολίτες, καθώς τα στοιχεία διάφορων ινστιτούτων και φορέων δείχνουν πως σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες που ζουν στις πόλεις και ένας στους τρεις που διαβιεί σε αγροτικές περιοχές, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό.

 Η Eurostat

Τα συνδικάτα που διαδήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, έχουν ως σύμμαχό τους την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, που πρόσφατα, δημοσιοποίησε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα, μπορεί μεν να έχει αύξηση στον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης το 2023 συγκριτικά με το 2022, όμως υποχώρησε κι άλλο στην κατάταξη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καταλαμβάνοντας πλέον, την 3η θέση από το τέλος.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι μέσες ετήσιες αποδοχές του Έλληνα εργαζόμενου ήταν το 2023 συνολικά 17.013 ευρώ, έναντι 16.407 ευρώ το 2022. Η ποσοστιαία μεταβολή διαμορφώνεται στο 3,69%.

Η χώρα μας κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Δανία που είχε αύξηση 3,74% στις μέσες ετήσιες αποδοχές πλήρους απασχόλησης. Βέβαια, οι μέσες αποδοχές στη Δανία, έφτασαν τα 67.604 ευρώ. Σε οριακά χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκεται πλέον μόνο η Ουγγαρία, η οποία με ετήσια αύξηση 17,46%, βρίσκεται μια θέση κάτω από τη χώρα μας, και ακολουθεί τελευταία, η Βουλγαρία, με μέσες ετήσιες αποδοχές 13.503 ευρώ.

Αλλά και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, με αφορμή το πόρισμα της Επιτροπής για τον κατώτατο μισθό, σε συνδυασμό με αυτά που παρουσίασε πρόσφατα η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ) δείχνουν ότι η στήριξη των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών φαντάζει αναγκαία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά 65% αυξήθηκαν οι τιμές στα βασικά είδη στη χώρα μας, την τελευταία διετία, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην ΕΕ -μετά την Βουλγαρία και τη Ρουμανία -ως προς το ποσοστό πολιτών σε υλική στέρηση, το οποίο υπερβαίνει το 30%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 21,4%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ και o Δήμος Ελευσίνας, για την υγιεινή διατροφή και την κοινωνική ένταξη ευάλωτων καταναλωτών. Και έδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με “κρίση διαβίωσης σε διατροφή και στέγαση”, καθώς:

  • Το 50% των εργαζομένων λαμβάνει καθαρό μηνιαίο μισθό (χωρίς κρατήσεις εισφορές) μικρότερο των 800 ευρώ,
  • το 32,3% των φτωχότερων πολιτών αδυνατεί να καταναλώνει κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι κάθε δεύτερη μέρα, ενώ
  • σε πέντε περιφέρειες της χώρας το ποσοστό των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας, υπερβαίνει το 30%.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας 

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΙΝΕ, το 2023 σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρέθηκε το 24,1% των ατόμων που ζούσαν στις πόλεις και το 30,4% όσων ζούσαν στις αγροτικές περιοχές. Επίσης, με το 2023 ως έτος αναφοράς, προκύπτει ότι το 21,8% των ανηλίκων και το 18,3% των ενηλίκων βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας.

Το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24 ετών που βρέθηκαν σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση στην Ελλάδα είναι πάνω από δύο φορές πιο υψηλό από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Το 2023 το 14,7% των νέων ηλικίας 18-24 ετών, το 13% των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών, το 12,9% των ανδρών και το 14,1% των γυναικών ήταν σε σοβαρή υλική και κοινωνική υστέρηση.

Την τριετία 2021-2023 περίπου το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα αντεπεξερχόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία στις δαπάνες για την κάλυψη των βασικών του αναγκών. Το 2023 το ποσοστό των εργαζομένων με σύμβαση μερικής απασχόλησης που αντιμετώπισε κίνδυνο φτώχειας στην εργασία αυξήθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, με σχεδόν 22 στους 100 εργαζομένους να έχουν διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ στην ίδια συνθήκη βρέθηκαν 9 στους 100 απασχολουμένους με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

«Κρίση διαβίωσης σε διατροφή και στέγαση»

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΓΣΕΕ η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με «κρίση διαβίωσης σε διατροφή και στέγαση», καθώς:

  • Το 50% των εργαζομένων λαμβάνει καθαρό μηνιαίο μισθό (χωρίς κρατήσεις εισφορές) μικρότερο των 800 ευρώ.
  • Επτά στους δέκα έχουν αποδοχές έως 950 ευρώ.
  • Μόλις ένας στους δέκα, λαμβάνει περισσότερα από 1.450 ευρώ.
  • Το 32,3% των φτωχότερων πολιτών αδυνατεί να καταναλώνει κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι κάθε δεύτερη μέρα.
  • Σε πέντε περιφέρειες της χώρας το ποσοστό των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας, υπερβαίνει το 30%

Η ΕΕΚΕ, εντοπίζει «αδυναμία εκ μέρους του κράτους ως προς την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της παραπλάνησης των καταναλωτών» και επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη ελέγχου της αγοράς, μείωσης του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου στην Ενέργεια, μηδενισμού του ΦΠΑ τουλάχιστον σε δέκα είδη πρώτης ανάγκης και ουσιαστικής ενίσχυσης του εισοδήματος.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-23 14:31:00

Back to top button