Συνταγές

Χαλλουμωτές με γιαούρτι |


Συστατικά
1 κιλό αλεύρι Χωριάτικο
1 φακελάκι (11γρ.) μαγιά ξηρή
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές δυόσμο αποξηραμένο
½ φλ. σπορέλαιο (ηλιέλαιο π.χ)
½ φλ. γιαούρτι στραγγιστό
1 2/3 φλ. νερό χλιαρό
3 φλ. (500γρ.) χαλλούμι κομμένο σε κύβους

Βήματα

Σε ένα μπολ βάζετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και προσθέτετε το νερό. Ανακατεύετε και αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά να φουσκώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το αλάτι και το δυόσμο. Ανακατεύετε, προσθέτετε το σπορέλαιο και ρυζιάζετε. Δηλαδή, τρίβετε το μίγμα με τις παλάμες σας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Μετά, βάζετε το γιαούρτι και λίγο – λίγο το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνετε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να κολλά ελάχιστα στα χέρια.

Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και κουβέρτα και το αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει για 30 λεπτά. Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε ένα μεγάλο φύλλο και απλώνετε μέσα το χαλλούμι. Κλείνετε από τη μία πλευρά μέχρι τη μέση και μετά από την άλλη πλευρά καλύπτετε καλά το φύλλο. Ρολάρετε και κόβετε τη ζύμη σε έξι κομμάτια, θα έχει περίπου 6εκ. το κάθε κομμάτι.

Παίρνετε ένα κομμάτι και σχηματίζετε μία ομοιόμορφη στρογγυλή χαλλουμωτή προσέχοντας να μη βγει το χαλλούμι απέξω. (Αν θέλετε απλά βάζετε το χαλλούμι μέσα στη ζύμη και ζυμώνετε). Τη βάζετε σε ένα ταψί στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητική λαδόκολλα (Θα χρειαστείτε 2 ταψιά).

Επαναλαμβάνετε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη. Σκεπάζετε τις χαλλουμωτές και τις αφήνετε στην άκρη σκεπασμένες με πετσέτα να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ψήνετε τις χαλλουμωτές για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αν θέλετε να είναι πιο τραγανές τις αλείφετε με λάδι.


Πηγή

Back to top button