Πολιτική

Φρέντης Μπελέρης στο CNN Greece: «Ο Ράμα λειτούργησε σαν κοινός πραξικοπηματίας»

Καθώς η κλεψύδρα αδειάζει για την οριστική απόφαση σχετικά με την υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής μιλά αποκλειστικά μέσα από τις αλβανικές φυλακές στο CNN Greece. 

Απευθύνει δριμύ «κατηγορώ» στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και διαμηνύει πως θα αντέξει όπως και άντεξε τόσους μήνες την αδικία σε βάρος του.

«Ο Ράμα λειτούργησε σαν κοινός πραξικοπηματίας. Εγώ άντεξα τόσους μήνες παρά την αδικία και το πραξικόπημα σε βάρος μου. Θα αντέξω μερικές βδομάδες ακόμα αν χρειαστεί», τονίζει ο κ. Μπελέρης.

«Από εδώ και μπρος το πρόβλημα θα το έχει ο Ράμα»

Ο Φρέντης Μπελέρης έχει προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τον ίδιο να αναφέρει «και τότε κάποιοι δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και σε οποιοδήποτε δικαστικό σύστημα που λειτουργούσε με κανόνες κράτους δικαίου η αθώωση μου θα ήταν μονόδρομος ασχέτως της εκλογής μου ή μη. Από δω και μπρος το πρόβλημα θα το έχει ο Ράμα».

«Δεν τρέφω αυταπάτες για την απόφαση»

Λίγες ώρες πριν περάσει τις πόρτες του αλβανικού δικαστηρίου εν όψει του εφετείου, ο Φρέντης Μπελέρης υπογραμμίζει πώς δεν έχει ιδιαίτερες προσδοκίες, επειδή όπως αναφέρει γνωρίζει καλά πως λειτουργεί η αλβανική δικαιοσύνη επί ημερών Ράμα.

«Δεν τρέφω αυταπάτες για το ποια θα είναι η απόφαση του εφετείου. Δεν νομίζω λοιπόν ότι ο Ράμα έκανε όλα όσα έκανε, εξετέθη διεθνώς, επιδείνωσε τις σχέσεις με την Ελλάδα και στο τέλος της ημέρας θα αφήσει να αθωωθώ, όπως και θα έπρεπε να έχει γίνει από τον πρώτο κιόλας βαθμό», τονίζει.

«Ο Ράμα απομακρύνει την Αλβανία από την Ευρώπη»

Η «σκιά» στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων φέρεται να έπεσε τον Μάιο 2023, μετά τη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας,Φρέντη Μπελέρη. Παρά τις όποιες προσπάθειες από την αλβανική πλευρά προκειμένου η υπόθεση του εκλεγμένου ευρωβουλευτή να μην βγαίνει στο ευρωπαϊκό τερέν, η ελληνική πλευρά έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως πως αν «η Αλβανία δεν συμμορφωθεί με τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου, θα θέσει αναχώματα στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ένωση».

Ο Φρέντης Μπελέρης εκτιμά πώς ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ενδιαφέρεται η χώρα του να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια «μόνο στα λόγια».

«Στις πράξεις όμως τα όσα κάνει απομακρύνουν την Αλβανία από την Ευρώπη. Ευρωπαΐκή προοπτική με καταστρατήγηση του κράτους δικαίου – όπως έχει γίνει στη δική μου περίπτωση – δεν υπάρχει», τονίζει.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Φρέντη Μπελέρη στο CNN Greece

Κύριε Μπελέρη, πλησιάζει η ώρα της τελικής δικαστικής κρίσης. Πιστεύετε πώς η εκλογή σας στο ευρωκοινοβούλιο μπορεί να συμβάλει σε μία απόφαση υπέρ σας από το Αλβανικό δικαστήριο;

Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και σε οποιοδήποτε δικαστικό σύστημα που λειτουργούσε με κανόνες κράτους δικαίου η αθώωση μου θα ήταν μονόδρομος ασχέτως της εκλογής μου ή μη. Όλο αυτό που ζήσαμε με την φυλάκιση και την καταδίκη μου είναι μια παρωδία, είναι κάτι για το οποίο θα προσφύγω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και είμαι βέβαιος ότι θα δικαιωθώ. Εν όψει του εφετείου δεν έχω ιδιαίτερες προσδοκίες, ακριβώς επειδή γνωρίζω καλά πως λειτουργεί η αλβανική δικαιοσύνη επί ημερών Ράμα.

Εκτιμάτε πως ο Έντι Ράμα ενδιαφέρεται πραγματικά για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ ή είναι ένα πολιτικό παιχνίδι;

Στα λόγια λέει ότι ενδιαφέρεται. Στις πράξεις όμως τα όσα κάνει απομακρύνουν την Αλβανία από την Ευρώπη. Ευρωπαΐκή προοπτική με καταστρατήγηση του κράτους δικαίου – όπως έχει γίνει στη δική μου περίπτωση – δεν υπάρχει. Και αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ, τα λένε και πολιτικές δυνάμεις μέσα στην Αλβανία που επικρίνουν τον Ράμα ότι με αυτά που κάνει υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Όλο αυτό το διάστημα κάνετε λόγο για οργανωμένο σχέδιο εις βάρος σας από τον Αλβανό πρωθυπουργό, προκειμένου να μην σας επιτρέψει να αναλάβετε τα καθήκοντά σας ως Δήμαρχος Χειμάρρας και ότι τα αποδεικτικά στοιχεία χειραγωγήθηκαν. Για ποιο λόγο μπήκατε, όπως ισχυρίζεστε, στο στόχαστρό του Έντι Ράμα;

Γιατί με θεώρησε εμπόδιο στα σχέδια του να καταπατήσουν τις περιουσίες των κατοίκων της Χειμάρρας, η πλειοψηφία των οποίων είναι Έλληνες. Όλο το ζήτημα σχετίζεται με μία παθογένεια του αλβανικού κράτους, την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας. Αυτοι βεβαιώνονται από τον Δήμου Χειμάρρας. Η δική μου παρουσία στο Δήμο θα ήταν εμπόδιο στα σχέδια του να καταπατήσει τις περιουσίες για να προωθήσει τα συμφέροντα που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή σε βάρος των κατοίκων της. Η αντίθεση μου σε αυτά τα σχέδια ήταν ο λόγος που κέρδισα τις εκλογές παρά την τρομοκρατία σε βάρος μου, παρά την φυλάκιση. Ο Ράμα πήρε προσωπικά το ότι κατάφερα να εκλεγώ παρά τις μεθοδεύσεις του και λειτούργησέ σαν κοινός πραξικοπηματίας. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας αποδείχτηκε στο δικαστήριο και το ομολόγησε και ο ίδιος ότι χρηματίστηκε από την αλβανική αστυνομία. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, θα κριθούν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και τότε κάποιοι δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν.

Η αλβανική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα σας να σας χορηγηθεί άδεια για να ορκιστείτε δήμαρχος Χειμάρρας. Τώρα που μπήκαν στο κάδρο οι Βρυξέλλες , θα αλλάξει το κλίμα; Θα σας επιτραπεί να ορκιστείτε στο ευρωκοινοβούλιο;

Ελπίζω πως ναι. Οτιδήποτε διαφορετικό πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργούσε σε μένα θα εξέθετε και την Αλβανία. Αυτό που θέλω να γίνει κατανοητό είναι ότι από δω και μπρος το πρόβλημα θα το έχει ο Ράμα. Εγώ άντεξα τόσους μήνες παρά την αδικία και το πραξικόπημα σε βάρος μου. Θα αντέξω μερικές βδομάδες ακόμα αν χρειαστεί.

Σε περίπτωση που δικαιωθείτε, θα επιλέξετε την ευρωβουλή ή τον Δήμο Χειμάρρας;

Δεν τρέφω αυταπάτες για το ποια θα είναι η απόφαση του εφετείου. Όλη αυτή η ιστορία στήθηκε για να μην γίνω δήμαρχος Χειμάρρας και όπως όλοι γνωρίζουν ακόμα και μία μέρα αν καταδικαστώ θα στερηθώ τα πολιτικά μου δικαιώματα στην Αλβανία. Δεν νομίζω λοιπόν ότι ο Ράμα έκανε όλα όσα έκανε, εξετέθη διεθνώς, επιδείνωσε τις σχέσεις με την Ελλάδα και στο τέλος της ημέρας θα αφήσει να αθωωθώ, όπως και θα έπρεπε να έχει γίνει από τον πρώτο κιόλας βαθμό.

Πώς είναι οι συνθήκες στις αλβανικές φυλακές;

Όλοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι με αντιμετωπίζουν με επαγγελματισμό. Δεν έχω ιδιαίτερη μεταχείριση. Ούτε θετική ούτε αρνητική. Αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω.

Ποια θα είναι η ατζέντα σας στο ευρωκοινοβούλιο;

Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σε συνεργασία πάντα και με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και θα δω σύντομα ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες που θα αναλάβω. Σε κάθε περίπτωση να είναι όλοι σίγουροι ότι θα δουλέψω σκληρά και με μεθοδικότητα, όπως έχω μάθει να κάνω όλη μου τη ζωή, για να είμαι χρήσιμος και στην παράταξή μου και κυρίως στη χώρα.

Υπήρξε στιγμή που λυγίσατε όλους αυτούς τους μήνες;

Κάποιες στιγμές ανθρώπινα με έπαιρνε από κάτω. Μου έλειπε η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, η ελευθερία μου. Αλλά δεν λύγισα ούτε στιγμή και γι’ αυτό δεν μπήκα και σε καμία συναλλαγή όπως πολλές φορές μου προτάθηκε. Και σε αυτό οφείλω να ομολογήσω ότι με βοήθησε η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού που από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό μου. Η δική τους συμπαράσταση μου έδωσε τη δύναμη να σταθώ όρθιος. Όπως και η αγάπη και στήριξη των φίλων μου οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μου και καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Θέλω να τους ευχαριστήσω και πάλι μέσα από την καρδιά μου, δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο μου στάθηκαν σε αυτή την περιπέτεια.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-25 07:05:52

Back to top button