Οικονομία

Το Παρίσι χάνει την πρωτιά στις ευρωπαϊκές αγορές και δίνει την θέση του στο Λονδίνο

Η πολιτική αναταραχή της Γαλλίας οδήγησε τη χώρα να χάσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών της Ευρώπης, λιγότερο από δύο χρόνια αφότου έκλεψε αυτόν τον τίτλο από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η ανακοίνωση-σοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές στην Γαλλία (30 Ιουνίου – 7 Ιουλίου) προκάλεσε μια κατρακύλα που εξαφάνισε περίπου 258 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των γαλλικών επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές των τραπεζών Societe Generale SA, BNP Paribas SA και Credit Agricole SA – όλες μεγάλοι κάτοχοι κρατικού χρέους – έχασαν πάνω από 10% η καθεμία.

Οι μετοχές στη χώρα αξίζουν τώρα συνολικά περίπου 3,13 τρισ. δολάρια, χάνοντας οριακά από το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,18 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ο δείκτης CAC 40 έχει διαγράψει όλα τα κέρδη του για το 2024 – μια απότομη αντιστροφή από την κλιμάκωση των υψηλών ρεκόρ πριν από ένα μήνα.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν βεβαιότητες για τρεις-τέσσερις εβδομάδες και η αγορά θα μπορούσε δυστυχώς να γίνει πιο ασταθής», δήλωσε ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners.

Ταυτόχρονα, μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και της ανάκαμψης της δραστηριότητας συγχωνεύσεων, έχει καταστήσει τις βρετανικές μετοχές και πάλι δημοφιλείς στους επενδυτές. Παρόλο που η χώρα προετοιμάζεται για τις δικές της γενικές εκλογές, το αποτέλεσμα θεωρείται πιο σταθερό με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-17 10:48:58

Back to top button