Συνταγές

Το καλύτερο κέικ γεωγραφίας |


Συστατικά
60 γρ. μαύρη σοκολάτα (70% περιεκτικότητα σε κακάο) σε κομματάκια,
1 κουταλιά δυνατό καφέ (1 κουταλιά ζεστό νερό + ½ κουταλάκι στιγμιαίο καφέ) ή εσπρέσο,
2 φλ. + 2 κοφτές κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για τη φόρμα,
1 κοφτή κουταλιά μπέικιν πάουντερ,
½ κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα,
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
½ κοφτό κουταλάκι κανέλα,
115 γρ. ( ½ φλ.) ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο για τη φόρμα,
1 1/4 φλ. ζάχαρη,
2 μεγάλα αβγά,
3/4 φλ. σάουαρ κριμ (Sour Cream) ή γιαούρτι (ολόπαχο),
1/3 φλ. γάλα.

Βήματα

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C, βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο) ή μια μακρόστενη φόρμα. Βάζετε σε ένα πυρίμαχο μπολ τη σοκολάτα μαζί με τον καφέ, το τοποθετείτε πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει χωρίς ο πάτος του να αγγίζει στο νερό (μπεν μαρί) και ανακατεύετε τη σοκολάτα μέχρι να λιώσει. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την κρατάτε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε μαζί το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Χτυπάτε με το μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο μέχρι να γίνει σαν κρέμα και προσθέτετε τμηματικά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να αφρατέψει (για 3-4 περίπου λεπτά). Προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά, χτυπώντας καλά το μίγμα κάθε φορά για να ενσωματωθεί το ένα πριν βάλετε άλλο. Ύστερα, χτυπάτε μέσα τη βανίλια και τη σάουαρ κριμ (ή το γιαούρτι).

Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάτε μέσα το 1/3 περίπου του μίγματος με το αλεύρι, ύστερα το μισό γάλα, ύστερα 1/3 αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα και τελειώνετε με το υπόλοιπο αλεύρι. Αδειάζετε το μισό μίγμα σε ένα ξεχωριστό μπολ και ανακατεύετε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα.

Ύστερα βάζετε το ½ απλό μίγμα στη φόρμα, προσθέτετε πάνω το ½ μίγμα σοκολάτας, ύστερα το υπόλοιπο απλό μίγμα και τελειώνετε με το υπόλοιπο μίγμα σοκολάτας. Με το χερούλι ενός ξύλινου κουταλιού κάνετε κυκλικά σχήματα στο κέικ για να ανακατευτούν λίγο τα δυο ξέχωρα μίγματα. 

Ψήνετε το κέικ για 45-60 λεπτά στο φούρνο ή μέχρι που ένα σουβλάκι που θα μπήξετε στο κέντρο του να βγαίνει στεγνό. Το βγάζετε από το φούρνο και το κρυώνετε για 10 λεπτά πάνω σε φόρμα πριν το ξεφορμάρετε.

 


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button