Πολιτική

Τζανακόπουλος: Σάρωση των εργατικών δικαιωμάτων φέρνει το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο

Για σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο τα οφέλη να διαχυθούν στην πλειοψηφία της κοινωνίας έκανε λόγο ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχετικά με τη χθεσινή παρουσίαση της πρότασης του κόμματος.

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, είπε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης, σε συντριπτικό ποσοστό, κατευθύνει τους πόρους σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ενώ περιλαμβάνει ελαστικοποίηση της εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης». Ανέφερε πως «αντίθετα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στρατηγικά σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, μιλά για την ανάγκη διάχυσης των πόρων -σε ό,τι αφορά για παράδειγμα την πράσινη μετάβαση ή την ψηφιακή μετάβαση- στο σύνολο των παραγωγικών φορέων και των παραγωγικών τάξεων, έτσι ώστε τα οφέλη να μην αφορούν μόνο την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας αλλά το σύνολο της κοινωνίας».

Όσον αφορά στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα παρακολουθεί τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε ότι «οι πόροι του Ταμείου δεν αφορούν την τρέχουσα κυβερνητική θητεία αλλά μια πολύ ευρύτερη χρονική περίοδο» και «συνεπώς χρειάζεται σοβαρή πολιτική και κοινοβουλευτική διαβούλευση για τον τρόπο αξιοποίησής τους». Κατηγόρησε τη ΝΔ για «πλήρη αδιαφάνεια και πλήρες σκοτάδι» στον τρόπο με τον οποίο συγκρότησε το δικό της σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να δεσμεύσει τους πόρους στην κατεύθυνση ενός σχεδίου, το οποίο δεν διαβουλεύτηκε με κανέναν, ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε από τους κοινωνικούς εταίρους». Οπότε, τόνισε, «η λειτουργία μίας επιτροπής στη Βουλή πάνω σε αυτό το πεδίο θα συμβάλλει στο να υπάρχει ένας έλεγχος γύρω από τον τρόπο διάθεσης αυτών των πόρων».


Δημοσιεύτηκε ! 2021-05-18 15:51:50

Back to top button