Συνταγές

Συνταγή για σπιτική τσιαπάτα

Ζεστό, αχνιστό ψωμί ιδανικό για το σάντουιτς που πάντα τρως στο γραφείο. Γιάμι! 

Συστατικά

  • Για το προζύμι:
  • 1/4 κουτ. του γλυκού ξερή μαγιά
  • 120 ml νερό
  • 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για την τσιαπάτα:
  • 1/2 κουτ. του γλυκού ξερή μαγιά
  • 35 ml ζεστό νερό
  • 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 250 γρ. σκληρό αλεύρι για αρτοσκευάσματα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Από το προηγούμενο βράδυ, αναμειγνύεις σε ένα μπολ την υγρή μαγιά και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σχηματίζεις τη μαγιά σου. Για να γίνει το μείγμα σου κολλώδες, προσθέτεις και το νερό. Σκεπάζεις με μία πετσέτα και το αφήνεις την νύχτα.
  • Την επόμενη μέρα, προσθέτεις σε ένα μίξερ το νερό και τη μαγιά. Ρίχνεις το προζύμι και πριν το χτυπήσεις, φοράς τα γαντάκια σου και διαλύεις το προζύμι σου μέσα στο νερό.
  • Προσθέτεις το αλεύρι και ελάχιστο αλάτι, ανακατεύεις, σκεπάζεις με μία πετσέτα και αφήνεις στην άκρη για 20 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, χτυπάς το μείγμα σου σε μέτρια ένταση για 15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλεις.
  • Σκεπάζεις τη ζύμη σου και την αφήνεις να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
  • Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί την απλώνεις σε έναν ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και την απλώνεις με έναν πάγκο. Κόβεις τη ζύμη στη μέση και μοιράζεις σε δύο κομμάτια.
  • Αλευρώνεις τα χέρια σου και ανοίγεις προσεκτικά την τσιαπάτα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνεις την τσιαπάτα να σταθεί για 50 λεπτά.
  • Παράλληλα, προθερμαίνεις το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
  • Ψήνεις για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η τσιαπάτα.
  • Αφαιρείς προσεκτικά και σερβίρεις.
Ετικέτες ΤΣΙΑΠΑΤΑ


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button
el Greek
X