Κόσμος

Στ. Ντιπάρτμεντ: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Ουάσιγκτον – Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Oι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στηρίζουν τον διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας τα όσα έγιναν κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και τις διαδοχικές προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ουάσιγκτον, στηρίζει όλες τις προσπάθειες για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την δέσμευση των δυο κυβερνήσεων να συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα έχουν επανειλημμένως ταχθεί υπέρ του διαλόγου και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και ενθαρρύνουν με κάθε ευκαιρία την διπλωματική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή κάθε είδους προκλήσεων και επίδειξης ισχύος. Γνωρίζουν επίσης ότι η Αθήνα κινείται πάντοτε εντός των ορίων της νομιμότητας και η ελληνική διπλωματία θέτει με σαφήνεια τα επιχειρήματα της χωρίς να προκαλεί ή να έχει κρυφή ατζέντα.

Αυτό θεωρούν ότι έγινε και εχθές και εκτιμούν ότι κατα την διάρκεια του έντονου διαλόγου αναδείχθηκαν οι ελληνικές θέσεις. Γενικότερα βεβαίως επιμένουν ότι οι εντάσεις δεν βοηθούν και οι υψηλοί τόνοι πρέπει να αποφεύγονται, παρόλο που αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία παραμένει μια άκρως προβληματική περίπτωση.


Πηγή

Back to top button