Επιστήμη

Σε δημόσια διαβούλευση ο πρώτος κλιματικός νόμος από τους πολίτες


Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Ιουνίου βρίσκεται το προσχέδιο πρότασης κλιματικού νόμου, στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από το WWF Ελλάς και το Vouliwatch. Πολίτες και φορείς καλούνται να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την πρώτη ανοιχτή και συμμετοχική προσπάθεια για τη θωράκιση της Ελλάδας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο υπεύθυνος του τομέα Ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής στο WWF Ελλάδας, Δημήτρης Ιμπραήμ, “Στόχος είναι η συγγραφή μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης πρότασης κλιματικού νόμου, με την ενεργό συμβολή χιλιάδων πολιτών, καθώς και φορέων, οργανώσεων και κινημάτων.
Η θέσπιση ενός Ελληνικού κλιματικού νόμου γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει το θεσμικό πλαίσιο και το απαραίτητο σύστημα διαμόρφωσης πολιτικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την επιτυχημένη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.
“Γιατί όχι λοιπόν η Ελληνική κυβέρνηση να μην λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν αυτό το προσχέδιο και τις όποιες συμπληρώσεις γίνουν από τους πολίτες, το διάστημα της διαβούλευσης; Νομίζω πως και οι Βουλευτές θα το δουν θετικά πως μια ενεργή κοινωνία πολιτών υπάρχει”, υπογράμμισε ο κ. Ιμπραήμ.
“Ενώ, λοιπόν, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η χώρα μας είναι ανοχύρωτη μπροστά στις ήδη αισθητές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι πλέον επείγουσα η ανάγκη να ευθυγραμμιστεί η οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας με τον στόχο συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5°C. Η Ελλάδα όπως δείχνουν τα στοιχεία θα πληγεί βάναυσα από την κλιματική κρίση-όπως δείχνουν και τα γεγονότα- και ας μην ξεχνάμε πως ζούμε σε μια Χώρα που διαθέτει το 50% της Βιοποικιλότητας της Ευρώπης. Θα πληγούν καίρια δύο βασικοί της τομείς όπως η Γεωργία και ο Τουρισμός με εξαφάνιση καλλιεργειών, παραλιών και …νερού. Αυτή η δεκαετία έως το 2030 είναι η δεκαετία της δράσης για το κλίμα, να αντιστραφεί σημαντικά η καταστροφή”, τόνισε ο κ. Ιμπραήμ.
Σε αυτό το πλαίσιο, το WWF Ελλάς και το Vouliwatch καλούν κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να αναλάβει δράση, με στόχο τη συγγραφή πρότασης κλιματικού νόμου, μέσα από μια ευρεία διαδικασία συνδιαμόρφωσης. Το προσχέδιο της πρότασης βρίσκεται πλέον σε δημόσια διαβούλευση και από σήμερα, πολίτες και φορείς μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα www.klimatikosnomos.gr για να υποβάλλουν σχόλια και να κάνουν τροποποιήσεις στο κείμενο.
Μόλις έξι μήνες πριν την κρίσιμη επόμενη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη (Νοέμβριος 2021), η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα για την κλιματική κρίση. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η τελική πρόταση νόμου, στο πλαίσιο ευρείας και ουσιαστικής διαβούλευσης, και να αποτελέσει τη βάση για έναν πρωτοποριακό Ελληνικό νόμο.


Πηγή

Back to top button