Υγεία

Πώς επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση και υγεία η ακραία ζέστη

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θυμού, ευερεθιστότητας, επιθετικότητας, δυσφορίας, στρες και κόπωση λόγω της επίδρασής της στη σεροτονίνη

Η υπερβολική ζέστη δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά και την ψυχική, επηρεάζοντας δραματικά τη διάθεσή μας και επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες καταστάσεις.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν τους πάντες ευερέθιστους, αλλά για τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές παθήσεις οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές, λέει ο Δρ Asim Shah, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών Menninger της Ιατρικής Σχολής Baylor στο Χιούστον.

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θυμού, ευερεθιστότητας, επιθετικότητας, δυσφορίας, στρες και κόπωση λόγω της επίδρασής της στη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τον ύπνο, τη διάθεση και τη συμπεριφορά σας, λέει ο Shah.

Οι πιο ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνουν άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις ψυχικής υγείας και άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών.

«Όλες οι ψυχικές νόσοι επιδεινώνονται με τη ζέστη επειδή προκαλεί μεγαλύτερη κόπωση, ευερεθιστότητα και άγχος και μπορεί να επιδεινώσει τα καταθλιπτικά επεισόδια», εξηγεί ο Shah σε δελτίο Τύπου του Baylor.

Τι δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα

Σημάδια επικείμενου προβλήματος τείνουν να είναι η ευερεθιστότητα, η μειωμένη κινητοποίηση, η επιθετική συμπεριφορά και, μερικές φορές, η «ομίχλη του εγκεφάλου». Σε χειρότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται σύγχυση και αποπροσανατολισμός, σημείωσε ο Shah.

Αν και μπορεί να μην είναι δυνατή η αποφυγή της ζέστης, ο Shah συνιστά να ενυδατώνεστε και να έχετε το κεφάλι σας καλυμμένο όταν βγαίνετε έξω. Αν ζεσταθείτε πολύ, ρίξτε λίγο νερό στο κεφάλι σας για να κρυώσει και δοκιμάστε να κάνετε πράγματα στη σκιά. Εάν συνηθίζετε να βγαίνετε έξω, προτιμήστε χώρους με κλιματισμό.

Εάν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί ορισμένα φάρμακα για την ψυχική υγεία, όπως το λίθιο για τους διπολικούς ασθενείς, δεν συνδυάζονται καλά με τη θερμότητα. Το λίθιο περνά από τα νεφρά, επομένως η εφίδρωση μπορεί να έχει αντίκτυπο στα επίπεδα του φαρμάκου στον οργανισμό σας, εξηγεί.

Η ξηρασία και οι ακραίες μεταβολές στη θερμοκρασία μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα ρύπων και αλλεργιογόνων καθώς η ποιότητα του αέρα επιδεινώνεται. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει ζητήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή το PTSD. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε οποιαδήποτε φυσική κλιματική καταστροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά περισσότερο από 30%, άγχους κατά 70% και και τα δύο κατά περισσότερο από 87%, λέει ο Shah.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβήτης: Επιστήμονες ανέπτυξαν «έξυπνη» ινσουλίνη που αντιδρά στο σάκχαρο στο αίμα

Κάνετε καθιστική ζωή; Η απλή κίνηση που μπορεί να σας βοηθήσει

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στους ώμους το καλοκαίρι


Δημοσιεύτηκε ! 2024-08-12 13:32:13

Back to top button