Γυναίκα

Πότε το ψέμα που λέει ένα παιδί είναι παθολογική κατάσταση;Κυριακή 07 Αυγούστου 2022, 14:30

Είναι ανθρώπινο και απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδί να λέει ψέματα πού και πού. Πότε όμως δεν πρόκειται για μια φυσική συμπεριφορά αλλά για παθολογική κατάσταση;

Θα ακούσεις ένα ψέμα όταν το παιδί θέλει να αποφύγει τις συνέπειες μιας πράξης του, όταν προσπαθεί να δικαιολογηθεί. Λογικά, αυτά τα μικρά ψεματάκια, μεγαλώνοντας θα υποχωρήσουν.

Τι να κάνετε αν το παιδί λέει πολλά ψέματα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να αντιμετωπίζουμε το ψέμα αμέσως και να μην προσποιούμαστε τους παραπλανημένους. Πρέπει να μην υπερβάλλουμε στις αντιδράσεις μας και να αναζητήσουμε τα αίτια. Να συζητήσουμε με τα παιδιά για ό,τι τα απασχολεί και να τους παρέχουμε ασφάλεια. 

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί είναι παθολογικός ψεύτης;

-Προσπαθεί να είναι διαρκώς στο επίκεντρο της προσοχής κι έτσι επινοεί ιστορίες και τις ντύνει με λεπτομέρειες που δεν μπορεί παρά να είναι ψεύτικες.

-Αντιδρά υπερβολικά όταν το ανακαλύψετε και επινοεί ένα ακόμη μεγαλύτερο ψέμα για να καλύψει το προηγούμενο.

-Συνοδεύεται από άλλα προβλήματα συμπεριφοράς όπως ανεξέλεγκτος θυμός, έλλειψη ενσυναίσθησης ή ακραίες κι απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά.

-Τα ψέματα είναι συχνά κι επαναλαμβανόμενα. Το παιδί δυσκολεύεται να πει την αλήθεια κι είναι μπλεγμένο σ’ έναν φαύλο κύκλο συνεχούς ψέματος.

-Χρησιμοποιεί συχνά το ψέμα για να ελέγξει και να χειραγωγήσει τους άλλους.

-Το μοτίβο γίνεται όλο και χειρότερο.

-Δεν υπάρχει προφανές κίνητρο πίσω απ’ το ψέμα του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το eportal σας πηγαίνει παντού!

 

Δημοσιεύτηκε ! 2022-08-07 14:30:00

Back to top button
el Greek
X