Πολιτική

Προοπτική εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε έξι μήνες θέλει ο Κασσελάκης – Το σχέδιό του

Στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής- πιθανόν το ερχόμενο Σάββατο- εκτιμάται πως θα δώσει περισσότερες εξηγήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης για το πώς ονειρεύεται το ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.

Με το χθεσινό (24/06) μανιφέστο του, άλλωστε, και τους έξι πυλώνες για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 που παρουσίασε μέσω διαδικτύου, έστειλε μηνύματα τόσο στον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα- ιδίως για τα οικονομικά του κόμματος, αλλά κι ενόψει εξελίξεων στην ευρύτερη Κεντροαριστερά- όσο όμως και στους εσωκομματικούς αμφισβητίες του για το ότι δεν επιθυμεί τη συγκόλληση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.

Έξι άξονες που θεωρεί πως θα δώσουν κυβερνητική προοπτική

Η οικονομική εξυγίανση του κόμματος, το καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου, το κυβερνητικό πρόγραμμα, η σκιώδης κυβέρνηση, το μητρώο στελεχών κι ο ακτιβισμός αποτελούν τους έξι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος του έτους.

«Δεν θα κάνει το λάθος του Νίκου Ανδρουλάκη που άφησε αδρανής το χρόνο να κυλήσει την ώρα που εμείς ζούσαμε δύο διασπάσεις. Ο Στέφανος θα προχωρήσει σε κινήσεις που σε έξι μήνες από τώρα θα έχουν δώσει κυβερνητική προοπτική στο ΣΥΡΙΖΑ και θα λήξουν εκ των πραγμάτων τις συζητήσεις για αδόκιμες πολιτικές συγκολλήσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Το μοντέλο του ισπανικού «Podemos» – Τι σημαίνει για τις οργανώσεις

Σε σχέση με την κομματική οργάνωση και πέρα από όσα εξήγγειλε ο κ. Κασσελάκης- αμεσοδημοκρατία, ψηφιοποίηση, αξιοκρατία, μεγαλύτερη δύναμη στη βάση, μικρότερα κι ευέλικτα όργανα- έχει δεχθεί εισηγήσεις να ακολουθήσει, σε πιο εκσυγχρονισμένη εκδοχή, το μοντέλο του ισπανικού «Podemos», το «αντεστραμμένο Τ» δηλαδή.

Αυτό σημαίνει πολύ ισχυρές πρωτοβάθμιες οργανώσεις, κατάργηση των νομαρχιακών, καθώς κι ad hoc συμβουλευτικά όργανα τα οποία θα συγκροτούνται και θα εισηγούνται για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα.

Ένα τέτοιο μοντέλο συνεπάγεται περιορισμό ή και κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας και πάντως σίγουρα έναν πολύ μικρότερο αριθμό από τους 300 και τους 40 αντιστοίχως που απαρτίζουν σήμερα εκ του καταστατικού τα συγκεκριμένα όργανα.

«Δεν είναι κακό το κόμμα να λειτουργήσει όπως μια επιτυχημένη επιχείρηση», μας λένε οι ίδιες πηγές.

Αιχμές από την εσωκομματική αντιπολίτευση

Από την άλλη, βεβαίως, η εσωκομματική αντιπολίτευση ψιθυρίζει ήδη αιχμές για άνευ όρων εξουσιοδοτισμό στον πρόεδρο υπό το μανδύα της αδιαμεσολάβητης επαφής με τη βάση, προκρίνοντας ένα ενδιάμεσο μοντέλο- κι όχι το σημερινό λενινιστικό- το οποίο θα επιτρέπει και την ανάδειξη στελεχών που θα δίνουν την καθημερινή μάχη στην κοινωνία και στα ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, θα συναντηθεί σήμερα ο κ. Κασσελάκης, στο πλαίσιο των επαφών του στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει, επίσης, συνάντηση με τη διευθυντική εκδοτική ομάδα και δημοσιογράφους της «Wall Street Journal», καθώς κι άλλων ΜΜΕ.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-25 07:15:07

Back to top button