Υγεία

Ο ΕΟΦ έδωσε «πράσινο φως» στην αύξηση έως 360% σε 461 φθηνά φάρμακα – Πόσο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες

Συνολικά 461 φθηνά φάρμακα λαμβάνουν αύξηση έως 360%, με απόφαση του ΕΟΦ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε να δώσει «πράσινο φως» σε 461 από τα 900 φάρμακα που αιτήθηκαν αύξηση. Από τη σχετική λίστα που αναρτήθηκε σήμερα, Πέμπτη (20.06.2024) φαίνεται πως αυξήσεις κυμαίνονται από 4 έως 360%. Στη λίστα περιλαμβάνονται σημαντικά φαρμακευτικά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιβιοτικά και ινσουλίνες, όμως, η υψηλότερη αύξηση εντοπίζεται σε γνωστό αντιψυχωσικό σκεύασμα με βάση τη δραστική ουσία αλοπεριδόλη.

Οι αυξήσεις αυτές στα φάρμακα -που έρχονται ως συνέχεια Υπουργικής Απόφασης εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο- χαρακτηρίζονται επιβεβλημένες, καθώς φθηνά, απαραίτητα και δοκιμασμένα διαχρονικά φάρμακα για πλήθος ασθενειών κινδύνευαν να αποσυρθούν από την αγορά από τις παρασκευάστριες εταιρείες, ως ζημιογόνα και οικονομικά ασύμφορα.

Το υπουργείο Υγείας υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, καθώς στα προηγούμενα Δελτία Τιμών ένας μεγάλος αριθμός σκευασμάτων έλαβαν τιμές κάτω από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών της Ευρωζώνης (Η Ελλάδα τιμολογεί τα σκευάσματα με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών της Ευρωζώνης).

Και ως εκ τούτου υπήρξαν σημαντικές διαμαρτυρίες και προειδοποιήσεις για μπαράζ αποσύρσεων από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας.

Πόσο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες

Η αύξηση στις τιμές των φθηνών σκευασμάτων, αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, με το τελικό ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, θα ωφελήσει -όπως εκτιμά το Υπουργείο Υγείας- καθώς τα φθηνά σκευάσματα εάν αποσύρονταν από τις εταιρείες θα αντικαθίσταντο από πολύ ακριβότερα, επιβαρύνοντας και τον προϋπολογισμό του φαρμάκου αλλά και την τσέπη του ασφαλισμένου κατά πολύ περισσότερο από σήμερα.

Στην τελική επιλογή των σκευασμάτων που έλαβαν τελικά αύξηση, συνεκτιμήθηκε το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά, η επάρκεια του και πρωτίστως η τιμή του και συγκεκριμένα εάν αυτή είναι έως και 5 ευρώ.

Η αύξηση αυτή, όμως, θα επιβαρύνει και τον προϋπολογισμό φαρμάκου κατά 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. θα επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ. Το ποσό αυτό, ωστόσο, θα μετακυλήσει και πάλι στη φαρμακοβιομηχανία (μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών – clawback)

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθούν ενστάσεις από την πλευρά των εταιρειών, τα σκευάσματα των οποίων δεν έλαβαν αύξηση, ενώ δεν αποκλείεται στην τελική επιλογή των φαρμάκων που αυξάνεται η τιμή τους να είναι περισσότερα σκευάσματα.

Πηγή: Ιωάννα Σουλάκη / Iatropedia.gr

To άρθρο Ο ΕΟΦ έδωσε «πράσινο φως» στην αύξηση έως 360% σε 461 φθηνά φάρμακα – Πόσο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-20 21:53:25

Back to top button