Υγεία

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού και πώς θα τα προστατεύσουμε

Καλοκαίρι… Πολύς ήλιος, υψηλές θερμοκρασίες, θάλασσα, πισίνες. Οι κίνδυνοι για τα μάτια μας πολλοί και ιδιαίτεροι. Ας δούμε, όμως, πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε.

Για να προστατεύσουμε τα μάτια μας δεν χρειάζονται πολλά, λέει ο οφθαλμίατρος Δρ Masih Ahmed, επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Στον ήλιο

Η λύση εδώ είναι εύκολη: γυαλιά ηλίου.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το ισχυρό ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που είναι γνωστό ως «πτερύγιο». Το πτερύγιο του επιπεφυκότα είναι μία καλοήθης αλλοίωση, η οποία είναι συχνή σε ανθρώπους που εκτίθενται πολύ στον ήλιο.

Επίσης, η υπεριώδης ακτινοβολία έχει συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου για πρώιμο καταρράκτη, επιδείνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ακόμη και καρκίνο του βλεφάρου.

Όταν, λοιπόν, επιλέγουμε γυαλιά ηλίου, πρέπει να σιγουρευόμαστε ότι οι φακοί μπλοκάρουν 100% την υπεριώδη ακτινοβολία και, ιδανικά, ο σκελετός να καλύπτει και το πλαϊνό των ματιών, για να μην περνάει φως από το πλάι.

Οι πολωτικοί φακοί μπορούν επίσης να βοηθήσουν, καθώς βοηθούν στη μείωση της αντανάκλασης, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν είμαστε στη θάλασσα.

Αντηλιακό και… τα μάτια σας!

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά επί του παρόντος τη χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο, που θα ανανεώνουμε τουλάχιστον κάθε 2 ώρες.

Το να φοράτε καπέλα και πουκάμισα με μακριά μανίκια μπορεί επίσης να βοηθήσει, όπως και η αναζήτηση σκιάς όταν είναι εφικτό.

«Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και η εφίδρωση αναπόφευκτη, βρείτε ένα αντηλιακό που να μην τρέχει όταν ιδρώνετε για να αποφύγετε τον κίνδυνο να μπει στα μάτια σας», τονίζει ο ειδικός.

«Εάν μπει αντηλιακό στο μάτι σας, ξεπλύνετέ το με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό ή γλυκό νερό», συμβουλεύει. «Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεπλύνετε το αντηλιακό», εξηγεί.

Κίνδυνοι από την κολύμβηση

Μια βουτιά στην πισίνα ή στη θάλασσα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη όταν κάνει ζέστη. Όμως, στο νερό μπορεί να καραδοκούν βακτηριακές, μυκητιακές και άλλες λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η καλύτερη προστασία για τα μάτια είναι τα γυαλιά κολύμβησης.

«Καραδοκεί ο κίνδυνος διαφορετικών μικροοργανισμών, ειδικά ενός που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και που ονομάζεται ακανθαμοιβάδα, το οποίο είναι ένα παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στα μάτια», λέει.

Αυτού του είδους παθογόνα απαντώνται κυρίως σε στάσιμα νερά.

Αποφύγετε να ανοίγετε τα μάτια σας όταν βρίσκεστε κάτω από το νερό, για να τα προστατεύσετε.

«Το μάτι δεν είναι πολύ ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, επειδή δεν έχει διαθέσιμη παροχή αίματος σε αυτό», εξηγεί. «Εάν έχετε γρατσουνιές στον κερατοειδή, που μπορεί να έχουν προκύψει λόγω ξηροφθαλμίας ή ακόμα και από το τρίψιμο του ματιού σας, μπορεί να εισχωρήσει κάποιος μικροοργανισμός και να οδηγήσει σε μόλυνση», προσθέτει.

Και μην φοράτε φακούς επαφής όταν κολυμπάτε, συμβουλεύει.

Οι φακοί επαφής απορροφούν νερό και συγκρατούν επιβλαβείς μικροοργανισμούς που προκαλούν μόλυνση.

Οι φακοί επαφής προκαλούν επίσης μικροτραυματισμούς στο μάτι, που κάνουν ευκολότερες τις μολύνσεις.

Εάν πρέπει να φοράτε φακούς επαφής όταν κολυμπάτε, χρησιμοποιήστε φακούς μίας χρήσης που μπορείτε να πετάξετε μόλις βγείτε από το νερό.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την επιθετικότητα κατά 28%, δέιχνει νέα μελέτη

Κατερίνα Καινούργιου: Η εκ βαθέων εξομολόγησή της σε ιατρικό συνέδριο για την απόφασή της να καταψύξει ωάρια

Κουνούπι «τίγρης», ο εχθρός του καλοκαιριού: Τσιμπάει την ημέρα, ποιες ασθένειες προκαλεί


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-17 17:02:03

Back to top button