Περιβάλλον

Οικολογικές συνήθειες στην παραλία – –

Ο τρόπος για να κάνουμε ακόμα πιο φιλική στο περιβάλλον κάθε βόλτα μας στη θάλασσα είναι απλός – αρκεί να υιοθετήσουμε μερικές απλές συνήθειες.

Μπορεί να βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, ωστόσο, η θάλασσα είναι κάτι για το οποίο, τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι ανυπομονούν κάθε χρόνο. Ποιος, άλλωστε, δεν προσμένει πώς και πώς βουτιές και παιχνίδια στην παραλία, αμέσως μετά τις πρώτες ηλιόλουστες ημέρες του θέρους;

Φέτος, ωστόσο, εκτός από την απόλαυση που προσφέρει η θάλασσα σε εμάς τους ανθρώπους, είναι σημαντικό, με τη σειρά μας, να φροντίσουμε για εκείνη, αναλογιζόμενοι μια δυσάρεστη αλήθεια. Ποια είναι αυτή; Το γεγονός ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, πετάμε πάνω από 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικού στους ωκεανούς κάθε χρόνο! Το ερώτημα, ωστόσο, είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον;

Διότι, μπορεί η θάλασσα να είναι από μόνη της πηγή ζωής, ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αμελήσουμε -όλες αυτές τις ώρες που θα παραμείνουμε στην παραλία- να έχουμε βρει τρόπους για να την προστατεύσουμε, εφαρμόζοντας κάποιες οικολογικές συνήθειες τις οποίες οφείλουμε να ακολουθούμε στην παραλία.

Φροντίζουμε για τα σκουπίδια μας

Σίγουρα, καθένας από εμάς γνωρίζει, πως η μείωση του πλαστικού είναι πολύ σημαντική για το καλό του πλανήτη. Μπορεί η θαλάσσια φύση, να έχει μηχανισμούς για τον αυτοκαθαρισμό της, ωστόσο, δεν είναι τόσο γρήγοροι, ώστε να εξαφανίσουν σε μικρό χρονικό διάστημα τα απορρίμματα, ειδικά τα πλαστικά.

Μήπως η λύση για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης βρίσκεται στα δικά μας χέρια; Κάθε φορά που πηγαίνουμε στην παραλία, είναι σημαντικό να έχουμε προμηθευτεί μερικές βιοδιασπώμενες σακούλες απορριμμάτων, ώστε να αποθηκεύσουμε εκεί, όσα σκουπίδια δημιουργηθούν, από συσκευασίες τροφίμων μέχρι κουκούτσια και φλούδες καλοκαιρινών φρούτων.

Εξοπλιζόμαστε με τα απολύτως απαραίτητα

Όλοι μας, λίγο-πολύ, γνωρίζουμε τι ακριβώς θα χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια μίας μονοήμερης απόδρασης στην παραλία. Λίγο νερό, ένα σνακ από την κοντινότερη καντίνα, μπόλικο αντηλιακό και τις αγαπημένες μας ρακέτες για ατελείωτο παιχνίδι.

Αυτό το καλοκαίρι, ήρθε η στιγμή να προνοήσουμε. Τι σημαίνει αυτό; Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε πλαστικό μπουκαλάκι νερού από την κοντινότερη καντίνα, καθώς μπορούμε να φέρουμε μαζί μας το δικό μας παγούρι. Σε περίπτωση που θέλουμε να «τσιμπήσουμε» κάποιο σνακ ή να πάρουμε έναν παγωμένο καφέ, μπορούμε να ζητήσουμε να μην μας δώσουν πλαστικό καλαμάκι ή μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, αφού θα έχουμε ήδη στην τσάντα μας τα δικά μας επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκια και μαχαιροπίρουνα bamboo. Το μόνο που χρειαζόμαστε, για να βοηθήσουμε τον πλανήτη, λοιπόν, είναι μια τσάντα γεμάτη φιλικά προς το περιβάλλον gadgets!

Κάνουμε «οικονομία» στο νερό στα ντους

Εάν επιλέξουμε κάποια οργανωμένη παραλία για τις καλοκαιρινές μας βουτιές, αναμφίβολα, γνωρίζουμε πως θα παρέχει στους λουόμενους ντουζιέρες, όπου μπορούν να ξεπλυθούν από τα θαλασσινά άλατα και τις άμμους. Το ότι υπάρχει αυτό το προνόμιο, φυσικά, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άσκοπα. Όπως ακριβώς μετριάζουμε το νερό που χρησιμοποιούμε για την καθημερινή μας περιποίηση στο μπάνιο του σπιτιού μας, έτσι ακριβώς οφείλουμε να κάνουμε και με τα ντους κοινής χρήσης.

Τα ντους της παραλίας υπάρχουν για να προσφέρουν στους λουόμενους την καθαριότητα που χρειάζονται, από την αλμύρα της θάλασσας, ώστε να φρεσκαριστούν. Είναι σαφές πως όπως η φύση μας σέβεται, έτσι και εμείς οφείλουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον που είναι το δεύτερο «σπίτι» μας.
Δημοσιεύτηκε ! 2022-07-01 09:00:16

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button
el Greek
X