Γυναίκα

Ντροπή – Ένα καταστροφικό συναίσθημα

Από όλα τα συναισθήματα που μπορούν να μειώσουν την ικανότητά σας να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να του φερθείτε με επιείκεια, καθώς και να πλησιάσετε τους άλλους, η ντροπή είναι το πιο σημαντικό και το πιο καταστροφικό.

Η ντροπή συνδέεται άμεσα με τον φόβο, τον φόβο της τιμωρίας, αλλά και με τον τρόπο που πιστεύουμε ότι μας βλέπουν οι άλλοι. Επίσης, ακολουθείται από ένα σύνολο αισθημάτων, όπως κατωτερότητα, θυμός, συστολή και φόβος.

Τα πιο έντονα συναισθήματα ντροπής προκύπτουν από την αίσθηση ότι έχουμε κάτι που μας διαφοροποιεί κατά τρόπο αρνητικό από τους άλλους: κάτι χειρότερο, κακό, μειονεκτικό. Μπορεί να πιστεύουμε ότι αν οι άλλοι το ανακαλύψουν, θα μας κοροϊδέψουν, θα μας περιφρονήσουν, θα μας απορρίψουν ή θα θυμώσουν μαζί μας.

Η ντροπή είναι μια ακραία μορφή του φόβου απώλειας της επιδοκιμασίας των άλλων.

Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που είναι άμεσα συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ντροπή μπορεί να μας προστατεύσει. Όταν για παράδειγμα βρισκόμαστε σε μια θέση που νιώθουμε απειλή, η ντροπή μας οδηγεί να ενεργήσουμε εκ του ασφαλούς. Θεωρούμε προτιμότερο να κρύψουμε μια πλευρά του εαυτού μας παρά να βιώσουμε την απόρριψη.

Όσον αφορά τις ρίζες της ντροπής, τοποθετούνται στην παιδική ηλικία, όπου έχουμε ανάγκη τη στοργή, την ευχαρίστηση, την αναγνώριση και την αποδοχή. Ο τρόπος που μας μεγαλώνουν και μας αντιμετωπίζουν τα άτομα που μας φροντίζουν επηρεάζει τον βαθμό στον οποίο αναπτύσσουμε το αίσθημα της ντροπής, κατά πόσο δηλαδή αισθανόμαστε ότι μειονεκτούμε, ότι υστερούμε, ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί και ότι δεν αξίζουμε.

Όταν νιώθουμε έντονα το αίσθημα της ντροπής μπορούμε να οδηγηθούμε σε κοινωνική απόσυρση, αποδίδοντας αρνητικούς και επικριτικούς χαρακτηρισμούς στον εαυτό μας. Τα αισθήματα κατωτερότητας που νιώθουμε μας οδηγούν σε περισσότερες εμπειρίες απόρριψης, επιβεβαιώνοντας την ντροπή που νιώθουμε για τον εαυτό μας. Έτσι, μπαίνουμε στον φαύλο κύκλο της ντροπής, από τον οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγουμε.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το αίσθημα της ντροπής που βιώνουμε θα πρέπει να αναγνωρίσουμε σταδιακά σε τι οφείλεται και να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με κατανόηση. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίσουμε και να αναγνωρίσουμε τους αρνητικούς τρόπους σκέψης μας που σχετίζονται με την ντροπή.

Επομένως, για να αντιμετωπίσουμε τη ντροπή που νιώθουμε θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας και με την εικόνα του εαυτού μας. Ίσως, είμαστε πλέον πιο ώριμοι ώστε να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα θετικά μας στοιχεία, το πόσο αξίζουμε και το πόσο αξίζει να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να τον έχουμε σε μια υψηλή θέση.


Δημοσιεύτηκε ! 2023-01-24 18:36:13

Back to top button
el Greek
X