Υγεία

Μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας, αλλά όχι τα ήπια συμπτώματα

To αντιικό χάπι κατά του Covid-19 της Pfizer μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου έως και 89% σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την τελική ανάλυση των δοκιμών.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το χάπι της Pfizer είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να κρατά τους ασθενείς εκτός νοσοκομείου, αλλά λιγότερο ικανό στην αποφυγή των ηπιότερων συμπτωμάτων που συχνά σχετίζονται με λοιμώξεις εμβολιασμένων ατόμων. 

Η Pfizer γνωστοποίησε ευρήματα από δύο μελέτες σε δήλωσή της την Τρίτη. Στη μία, το χάπι της (Paxlovid) απέτυχε να επιτύχει τον πρωταρχικό στόχο της μείωσης των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν σε 673 ενήλικες που διατρέχουν τυπικό κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές Covid-19. Ωστόσο, το φάρμακο έδειξε μια τάση μείωσης των νοσηλειών στην ομάδα κατά 70%.

Στην άλλη μελέτη, το χάπι παρέμεινε αποτελεσματικό κατά 89% στην πρόληψη νοσηλειών σε ανεμβολίαστα άτομα υψηλού κινδύνου όταν χρησιμοποιήθηκε εντός 3 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτό επιβεβαίωσε την προηγούμενη ανάλυση της Pfizer. 

Τα περίπλοκα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το χάπι είναι πιθανό να υιοθετηθεί ως μια τυπική θεραπεία για ασθενείς με Covid που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια. Ωστόσο, τα ανάμεικτ αποτελέσματα στους υγιέστερους ασθενείς δείχνει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερη μελέτη προτού αποτελέσει την καλύτερη επιλογή για τα εμβολιασμένα άτομα που αναπτύσσουν απογοητευτικές αλλά όχι απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, αναφέρει το Bloomberg. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά είπε ότι τα δεδομένα αποτελούν μια «περαιτέρω επιβεβαίωση» ότι το υποψήφιο χάπι θα έχει «σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές πολλών». «Οι αναδυόμενες παραλλαγές ανησυχίας, όπως η Όμικρον, έχουν επιδεινώσει την ανάγκη για προσβάσιμες θεραπευτικές επιλογές για όσους προσβάλλονται από τον ιό και είμαστε βέβαιοι ότι, εάν εγκριθεί ή εγκριθεί, αυτή η πιθανή θεραπεία θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την καταστολή της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με την Pfizer, οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι το χάπι Paxlovid θα διατηρήσει επίσης την αποτελεσματικότητά του έναντι της Όμικρον, όπως αναμενόταν. Το φάρμακο στοχεύει μια εσωτερική πρωτεΐνη, που ονομάζεται πρωτεάση, η οποία δεν θεωρείται ότι μεταλλάσσεται πολύ μεταξύ των παραλλαγών. Αντίθετα, τα εμβόλια στοχεύουν στη λεγόμενη πρωτεΐνη ακίδα, η οποία φέρει πολλές μεταλλάξεις στο στέλεχος της Όμικρον. 

eportal.gr
Δημοσιεύτηκε ! 2021-12-14 14:45:21

Back to top button
el Greek
X