Παράξενες ειδήσεις

Μία ιδιαίτερη παρέλαση με ιδιαίτερα καπέλα

Κάθε χρόνο το Πάσχα, πραγματοποιείται ένα φεστιβάλ με κοστούμια και κυρίως ιδιαίτερα καπέλα κατά μήκος της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη. Η παρέλαση του Πάσχα είναι ένα αμερικανικό πολιτιστικό γεγονός κάτι σαν ανεπίσημος διαγωνισμός καπέλων της Νέας Υόρκης που πρωτοεμφανίστηκε στα 1870. 

Εκείνη την πρώτη χρονιά προέκυψε ως ένα αυθόρμητο γεγονός, αλλά με το πέρασμα των χρόνων γινόταν όλο και πιο δημοφιλής. Το αποκορύφωμα εκτιμάται ότι ήταν στα μέσα του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα το 1947, οπότε υπολογίζεται ότι προσέλκυσε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. 

REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Η δημοτικότητά του μειώθηκε σημαντικά από εκεί και ύστερα, προσελκύοντας μόλις 30.000 άτομα το 2008. Το 2020, η πασχαλινή παρέλαση στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ φέτος πραγματοποιήθηκε και πάλι.

REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Ξεκινώντας περίπου στις 10πμ και συνεχίζοντας μέχρι τις 4μμ, η παρέλαση – που δεν είναι παρέλαση αλλά απλός ελεύθερος  περίπατος – προχωρά βόρεια στην 5η Λεωφόρο, από την 49η Οδό έως την 57η Οδό. 

REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Το καλύτερο μέρος για να την παρακολουθήσει κάποιος είναι η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου. Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε ότι τετοιου είδους παρελάσεις και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Η παρέλαση έχει διατηρήσει έντονο χρώμα από την ταινία «Easter Parade», ένα ρομαντικό μιούζικαλ του 1948 με πρωταγωνιστές την Τζούντι Γκάρλαντ, τον Φρεντ Αστάρ και τον Πίτερ Λόουφορντ, με μουσική του Ίρβινγκ Μπερλίν.

naftemporikigr με πληροφορίες newyorklatinculture
Πηγή

Back to top button