ΣΕΞ

Μάθε τα πάντα για το χάπι της επόμενης ημέρας


Sponsored Content 


Θα έχετε ακούσει πως, αν πέσει λάδι στο ρούχο, για να μη μείνει η στάμπα, θα πρέπει να ρίξετε αμέσως στον λεκέ ταλκ ή αλεύρι και μετά από λίγο να πλύνετε το σημείο με απορρυπαντικό για τα πιάτα. Το μελάνι απ’ το στυλό, πάλι, θέλει λεμόνι και αλάτι πριν το πλύσιμο και το φρέσκο αίμα οπωσδήποτε κρύο νερό. Αλλά τι γίνεται με την αιμορραγία; Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει, λέει ο οδηγός πρώτων βοηθειών, είναι να πιέσουμε το σημείο ή την περιοχή που αιμορραγεί με ένα ύφασμα.

Αν πάλι στραμπουλήξετε το πόδι σας στο μπάνιο, θα πρέπει να βάλετε πάγο στο σημείο και να το δέσετε καλά. Στην περίπτωση που γλιστρήσατε λόγω πλημμύρας από σπασμένη σωλήνα, μάλλον γνωρίζετε πως η πρώτη κίνηση είναι να κλείσετε την παροχή του νερού. Και αν έφταιγε το πολύ κρασί -θέλει γάλα το ύφασμα για να μη βάψει- ζητήστε σε κάποιον να σας βοηθήσει. Μπορεί όμως να ήπιατε και οι δύο λιγάκι παραπάνω και να ήρθατε πιο κοντά.

Αλήθεια, αν σπάσει το προφυλακτικό ή τύχει μια απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, ξέρετε τι να κάνετε;

Δύο είναι οι βασικοί κίνδυνοι σε μια τέτοια περίπτωση: η πιθανότητα κάποιου μεταδοτικού νοσήματος ή μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό. Στη δεύτερη, σε κάποιο φαρμακείο, όπου θα ζητήσετε το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης ή, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, το χάπι της επόμενης ημέρας.

1. Τι είναι η επείγουσα αντισύλληψη;

Με τον όρο επείγουσα αντισύλληψη εννοούμε την αποτροπή μιας ανεπιθύμητης ή απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης εντός κάποιων ημερών από τη σεξουαλική επαφή που:

  • έγινε χωρίς προφυλάξεις
  • ήταν ανεπιτυχής η χρήση προφυλακτικού (σκίστηκε, γλίστρησε ή βγήκε) ή δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου
  • δεν είχαν τηρηθεί οι οδηγίες λήψης των αντισυλληπτικών χαπιών.

Υπάρχει η επιλογή του ενδομήτριου σπειράματος (σπιράλ), το οποίο τοποθετεί ο γιατρός για την αποτροπή της γονιμοποίησης ή για την αποτροπή της εμφύτευσης, σε περίπτωση που η γονιμοποίηση έχει ήδη πραγματοποιηθεί, και το χάπι επείγουσας αντισύλληψης, όπως το ellaOne®, που λαμβάνεται με νερό από το στόμα.

2. Πώς λειτουργεί το χάπι της επόμενης ημέρας;

Μετά την είσοδό τους στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, τα σπερματοζωάρια ταξιδεύουν προς τις σάλπιγγες για να συναντήσουν το ωάριο. Έχουν μόνο πέντε ημέρες ζωής για να τα καταφέρουν. Το χάπι της επόμενης ημέρας περιέχει δραστικές ουσίες που εμποδίζουν ή καθυστερούν την ωορρηξία μέχρι τα σπερματοζωάρια να πεθάνουν. Γι’ αυτό και αν εάν πραγματοποιηθεί ωορρηξία μεταξύ της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής και τη λήψη του χαπιού, δεν θα είναι δυνατή η αποτροπή μίας εγκυμοσύνης.

3. Πότε λαμβάνω το χάπι;

Όσο πιο σύντομα λάβετε το χάπι επείγουσας αντισύλληψης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποτελεσματικότητά του, που εκτιμάτε σε 98%. Έτσι, για δισκία που περιέχουν λεβονοργεστρέλη το όριο λήψης είναι 3 ημέρες (72 ώρες) από την επαφή, ενώ σκευάσματα που περιέχουν ουλιπριστάλη, όπως το ellaOne®, θα πρέπει να λαμβάνονται το μέγιστο εντός 5 ημερών (120 ωρών) το περισσότερο. Ειδικότερα για το ellaOne®, αν κάνετε εμετό εντός τριών ωρών από τη λήψη του, θα πρέπει να πάρετε άλλο δισκίο.

4. Ποιες γυναίκες μπορούν να το λάβουν;

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι κατάλληλο για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, εκτός αν:

  • είστε ήδη ή υποπτεύεστε ότι είστε έγκυος, καθώς δεν λειτουργεί ως μέθοδος διακοπής της κύησης
  • έχετε αλλεργία σε κάποιο συστατικό ή τη δραστική ουσία του φαρμάκου.

5. Χρειάζεται να απευθυνθώ σε γιατρό;

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι απολύτως ασφαλές. Θα πρέπει ωστόσο να μιλήσετε με έναν φαρμακοποιό ή γιατρό εάν:

  • είστε υπό φαρμακευτική αγωγή και φοβάστε πιθανή αλληλεπίδραση φαρμάκων, όπως σε περίπτωση σοβαρού άσθματος υπό θεραπεία με από του στόματος γλυκοκορτικοειδή.
  • εάν πάσχετε από σοβαρή ηπατική νόσο.

6. Έχει ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες των χαπιών όπως το ellaOne® είναι πονοκέφαλος, ναυτία, κοιλιακός πόνος, κόπωση, ζάλη και επίπονη περίοδος. Μπορεί να εμφανιστούν πυελικό άλγος, ευαισθησία μαστού, μεταβολές στη διάθεση και μυϊκοί πόνοι, κάθε οργανισμός ωστόσο αντιδρά διαφορετικά.

7. Πώς ξέρω ότι ήταν αποτελεσματικό;

Σε περίπτωση που λάβατε επείγουσα αντισύλληψη και η επόμενη περίοδός σας δεν εμφανιστεί ή καθυστερήσει πάνω από 7 ημέρες, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

8. Μπορώ να λάβω ξανά το χάπι της επόμενης ημέρας;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το χάπι επείγουσας αντισύλληψης ασφαλή για επαναλαμβανόμενη χρήση, χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και όχι ως μέθοδος τακτικής αντισύλληψης ή αντί του προφυλακτικού.

VI-24362-ELLAONE-09/2024

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας επιχορηγείται από την εταιρία ΒΙΑΝ και έχει ενημερωτικό και προωθητικό χαρακτήρα, δε συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή για τη χρήση ενός προϊόντος. Συμβουλευτείτε το Γιατρό ή το Φαρμακοποιό σας.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ : ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.
Να μην χρησιμοποιείται: σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα, σε εγκυμοσύνη, μαζί με σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης που περιέχει λεβονοργεστρέλη, σε σοβαρό άσθμα υπό γλυκοκορτικοειδή. Το ellaOne προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη σε κάθε περίπτωση.
Επικοινωνία για ιατρικές πληροφορίες, ασφάλεια και ποιότητα σχετικά με το ellaOne στην Ελλάδα.
Για να αναφέρετε μια ανεπιθύμητη ενέργεια ή άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, παράπονα ποιότητας, καθώς και για ερωτήσεις σχετικά με ιατρικές πληροφορίες (πληροφορίες προϊόντος) μπορείτε να καλέσετε: (+30) 210 8009111 (24ωρη γραμμή) ή να αποστείλετε ηλεκτρονική αλληλογραφία στην διεύθυνση: pvvnx@vianex.gr .
Χρησιμοποιώντας την παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου επικοινωνείτε απευθείας με την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, η οποία είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος / διανομέας στην Ελλάδα, υπεύθυνος για τη φαρμακοεπαγρύπνηση και τις ιατρικές πληροφορίες και ενεργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας για τα προσωπικά δεδομένα που παρέχετε.
Τα προσωπικά δεδομένα που ενδέχεται να παρέχετε χρησιμοποιώντας την παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου θα υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Για πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα σας στην προστασία δεδομένων, επικοινωνία με τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε ή περισσότερες πληροφορίες για την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο που είναι διαθέσιμος εδώ: https://www.vianex.gr/confidentiality
Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε είναι υπεύθυνη μόνο για προσωπικά δεδομένα που παρέχονται στην παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου και όχι για οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρήσης του παρόντος ιστότοπου (π.χ. προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από cookies).


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button