Υγεία

Κορωνοϊός: Αυτό το πρόβλημα ακοής δείχνει ότι ίσως περάσατε την Covid-19

Ένας στους επτά ανθρώπους με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός «ακούνε» επίμονους ήχους οι οποίοι δεν παράγονται από κάποια εξωτερική eportal.gr. Τι μπορεί να συμβαίνει.

Τελειωμό δεν έχουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει ο νέος κορωνοϊός. Σαν να μην έφταναν όλες οι άλλες συνέπειές του, νέα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να πλήξει και την ακοή, προκαλώντας ένα σύμπτωμα που συχνά διαταράσσει σημαντικά τη καθημερινή ζωή των ασθενών.

Το σύμπτωμα αυτό είναι ένα συνεχές κουδούνισμα στο ένα ή και στα δύο αυτιά, που διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά κάθε φορά. Οι πάσχοντες θέλουν πολύ να σταματήσει, αλλά αυτό επιμένει. Και είναι τόσο εκνευριστικό, ώστε δεν αφήνει καμία πλευρά της ζωής ανεπηρέαστη.

Το κουδούνισμα αυτό είναι το βουητό στα αυτιά (ή εμβοές των ώτων). Ως φαίνεται αποτελεί μία από τις πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Όπως εξηγεί η Dr. Sarah Sydlowski, διευθύντρια του Προγράμματος Εμφυτευμάτων Ακοής στην Cleveland Clinic του Οχάιο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα ακοής μπορεί να αποτελέσουν νέα συνέπεια ή να επιδεινωθούν εξαιτίας της Covid-19. Το βουητό στ’ αυτιά, όμως, είναι το συχνότερο.

«Το βουητό στα αυτιά συνήθως περιγράφει ένα κουδούνισμα που ακούν οι ασθενείς, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει», λέει. «Μπορεί όμως να είναι και άλλοι ήχοι. Μερικοί ασθενείς, λ.χ., έχουν μουσικές εμβοές: ακούνε το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά. Άλλοι μπορεί να ακούνε έναν βρυχηθμό, ένα βούισμα, ακόμα και τον ήχο που κάνουν τα μεγάλα κύματα όταν χτυπάνε στην ακτή. Οι ήχοι αυτοί δεν παράγονται από εξωτερικές eportal.gr, αλλά συνήθως από κάποια βλάβη μέσα στο αυτί».

Ο ρόλος του κοχλία

Η επιστημονική κοινότητα δεν κατανοεί ακόμα πλήρως την παθοφυσιολογία των εμβοών. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η βλάβη που τις προκαλεί εντοπίζεται στον κοχλία του αυτιού.

Διαβάστε ακόμα: Ο κορωνοϊός επιδεινώνει το «κουδούνισμα» στα αυτιά

Ο κοχλίας είναι μία σειρά σωληνίσκων, γεμάτων με αναρίθμητα μικροσκοπικά, αισθητήρια κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά λέγονται τριχωτά κύτταρα και μοιάζουν με μικροσκοπικές τρίχες. Ο ρόλος τους είναι να προωθούν τα ακουστικά μηνύματα προς τον εγκέφαλο.

Όταν τα τριχωτά κύτταρα υποστούν βλάβη, ο κοχλίας δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά και η ακοή διαταράσσεται. Ωστόσο «ο κοχλίας εξακολουθεί να προσπαθεί να λειτουργήσει, ώστε να διατηρήσει την ακοή. Στην προσπάθεια αυτή μπορεί να  παράγει ήχους για να αντικαταστήσει αυτούς που θα έπρεπε να ακούει ο ασθενής. Και έτσι μπορεί να αναπτύσσεται το βουητό», λέει η Dr. Sydlowski.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Αν έχετε πρόβλημα ακοής, δεν είστε μόνοι – Τι παθαίνουν πολλοί μετά την COVID-19

Οι βλάβες στον κοχλία μπορεί να προκληθούν από διάφορα αίτια. Μπορεί π.χ. να αναπτυχθούν έπειτα από την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο. Μπορεί επίσης να οφείλονται σε κάποια λοίμωξη (π.χ. μηνιγγίτιδα), σε κάποιον ακουστικό όγκο, ακόμα και στην ηλικία.

Πολύ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει και η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος για οποιονδήποτε λόγο. «Ο κοχλίας και τα αισθητήρια, τριχωτά κύτταρα απαιτούν πλούσια παροχή αίματος για να λειτουργούν σωστά», τονίζει η ειδικός. «Χωρίς αυτήν, υφίστανται βλάβες».

Πρακτικά αυτό σημαίνει, λ.χ., πως οι ασθενείς με καρδιοπάθεια ή διαβήτη μπορεί να έχουν ταυτοχρόνως βαρηκοΐα και βουητό στ’ αυτιά, εξαιτίας κακής κυκλοφορίας του αίματος.

 


Δημοσιεύτηκε ! 2021-06-20 08:30:49

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button