Υγεία

Κορονοϊός: Πολύ γνωστό φάρμακο βοηθάει σημαντικά τους βαριά ασθενείς στις ΜΕΘ COVID-19 – Δείτε ποιο είναι και κάνει

Τα ποσοστά θνησιμότητας για ασθενείς με κορονοϊό, που χρειάζονται μηχανικό αερισμό είναι περίπου 50% και υπάρχουν μόνο λίγες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.

Ωστόσο, νέα ερευνητικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ένα πολύ γνωστό φάρμακο, που χρησιμοποιείται ήδη στα νοσοκομεία, θα μπορούσε να βελτιώσει την πορεία αυτών των βαρέως πασχόντων ασθενών COVID-19.

Η μελέτη μόλις δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Pär Johansson από το Τμήμα Κλινικής Ανοσολογίας του νοσοκομείου Rigshospitalet στη Δανία διερεύνησε, εάν η θεραπεία με προστακυκλίνη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς COVID-19, μειώνοντας τη βλάβη στα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία επενδύουν το εσωτερικό όλων των αιμοφόρων αγγείων. Συνολικά 80 ασθενείς σε τμήματα εντατικής θεραπείας στην περιφέρεια πρωτεύουσας της Δανίας συμπεριλήφθηκαν στη δοκιμή. Οι μισοί έλαβαν προστακυκλίνη, ενώ οι άλλοι μισοί (ομάδα ελέγχου) έλαβαν φυσιολογικό ορό (ψευδοφάρμακο).

Διαπιστώθηκε ότι η προστακυκλίνη έκανε το εξής στους ασθενείς COVID-19:

  • Εκείνοι που έλαβαν θεραπεία τριών ημερών με προστακυκλίνη, είχαν συνολικά σημαντικά μικρότερη βλάβη στα ζωτικά τους όργανα κατά την παραμονή τους στην εντατική.
  • Η θνησιμότητα μειώθηκε στο μισό: από 44% για την ομάδα ελέγχου σε 22% για την ομάδα που έλαβε προστακυκλίνη.

Τα αποτελέσματα για τη θνησιμότητα δεν είναι, ωστόσο, στατιστικά σημαντικά, καθώς αυτή ήταν μια μελέτη περιορισμένου μεγέθους.

“Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που είχαν λάβει προστακυκλίνη είχαν συνολικά καλύτερη λειτουργία οργάνων και καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Υπάρχουν ακόμη πολλοί ασθενείς με COVID-19 σε ΜΕΘ σε όλο τον κόσμο και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που τώρα φαίνεται ότι υπάρχει πιθανώς καλύτερη επιλογή θεραπείας, είπε ο Pär Johansson.

Προστακυκλίνη για θεραπεία COVID-19: Βελτίωση στην λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων

Η προστακυκλίνη χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1980 για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους πνεύμονες (πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, ή ΠΑΥ). Ο καθηγητής Pär Johansson έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι σε χαμηλές δόσεις μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα ενδοθηλιακά κύτταρα σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς ΠΑΥ σε ΜΕΘ.

«Ανακαλύψαμε ότι η βλάβη στα ενδοθηλιακά κύτταρα στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, τα τριχοειδή αγγεία, μπορεί να προκαλέσει μια πολύ σοβαρή κατάσταση στον ασθενή. Όταν τα ενδοθηλιακά κύτταρα στα τριχοειδή αγγεία καταστραφούν, εμφανίζονται μικροθρόμβοι αίματος, που περιορίζουν τη διαθεσιμότητα οξυγόνου στο ζωτικά όργανα και προκαλούν σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, την καρδιά, το ήπαρ και τους νεφρούς. Φαίνεται ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να αντιστραφεί με θεραπεία βαριά ασθενών με προστακυκλίνη”, εξήγησε ο καθηγητής Pär Johansson.

Οι ασθενείς εξετάζονται για σημεία βλάβης στα ενδοθηλιακά κύτταρα μέσω μιας εξέτασης για έναν συγκεκριμένο βιοδείκτη, που ονομάζεται διαλυτή θρομβομοντουλίνη (soluble thrombomodulin). Η εν λόγω εξέταση αναπτύχθηκε από τη δανική εταιρεία BioPorto Diagnostics AS.

Προστακυκλίνη για θεραπεία COVID-19: Τα αποτελέσματα της έρευνας χρειάζονται επιβεβαίωση από μια μεγαλύτερη μελέτη

Οι συγγραφείς πίσω από την εν λόγω έρευνα ελπίζουν ότι και άλλοι ερευνητές θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματά τους.

“Είναι σημαντικό να εξεταστεί εάν το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί επίσης να παρατηρηθεί, όταν διερευνάται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών”, τονίζει ο καθηγητής Pär I. Johansson.

Η ερευνητική ομάδα πίσω από την μελέτη διεξάγει επί του παρόντος μια μεγαλύτερη μελέτη, που επικεντρώνεται στην επίδραση της προστακυκλίνης στην ανεπάρκεια οργάνων σε ασθενείς με σηπτικό σοκ και σοβαρή αλληλοπάθεια. Εάν οι ασθενείς COVID-19 πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής, μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτήν την μελέτη.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση και την ασφάλεια της έγχυσης προστακυκλίνης σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο (φυσιολογικό ορό) σε 80 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε τμήματα ΜΕΘ στα νοσοκομεία Rigshospitalet, Nordsjællands Hospital, Herlev Hospital, Hvidovre Hospital και Bispebjerg Hospital κατά την περίοδο 15 Ιουνίου 2020 έως 25 Ιανουαρίου 2021.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε με 3 εκατομμύρια DKK (νόμισμα Δανίας) από το Innovation Fund Denmark’s Grand Solutions—COVID-19.

eportal.gr: https://medicalxpress.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με απλά λόγια τι ξέρουμε για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού

COVID-19: Η κολχικίνη δεν μειώνει τη σοβαρότητα, ούτε τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με έρευνα

COVID-19: Πότε απαιτείται νοσηλεία και πότε όχι

Με αυτήν τη βιταμίνη δεν θα αρρωστήσετε σοβαρά από την COVID-19: Νέες ενδείξεις από έρευνα


Δημοσιεύτηκε ! 2021-11-30 13:00:16

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button
el Greek
X