Υγεία

Και μετά το Ozempic, πώς δεν θα ξαναπάρω κιλά;

Σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Δανία, το «κλειδί» για να κόψει κανείς τα φάρμακα και να μην ξαναπάρει κιλά θα μπορούσε να είναι η τακτική άσκηση

Ένα ανοιχτό ερώτημα για τα φάρμακα αδυνατίσματος, όπως το Ozempic, το Wegovy και το Zepbound, είναι το πώς μπορεί κανείς να παραμείνει στο επιθυμητό βάρος και να μην ξαναπάρει τα κιλά που έχασε.

Σε αυτό έρχεται να απαντήσει νέα μελέτη από τη Δανία, σύμφωνα με την οποία το «κλειδί» για να κόψει κανείς τα φάρμακα και να μην ξαναπάρει κιλά θα μπορούσε να είναι η τακτική άσκηση.

«Είναι πραγματικά δυνατό να σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου χωρίς να πάρετε πολύ βάρος», λέει η ερευνήτρια Signe Sorensen Torekov, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μερικές ώρες άσκησης την εβδομάδα αρκούν για να μην ξαναπάρει κανείς το βάρος που έχασε με τα φάρμακα.

«Η μελέτη μας προσφέρει νέες ελπίδες, καθώς δείξαμε ότι η πλειονότητα όσων λαμβάνουν φάρμακα αδυνατίσματος και ασκούνται τακτικά είναι σε θέση να διατηρήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα έναν χρόνο μετά τη λήξη της θεραπείας», ανέφερε η Torekov σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές επιστράτευσαν τέσσερις ομάδες συμμετεχόντων.

Σε μια ομάδα δόθηκε ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους, μια δεύτερη ομάδα κλήθηκε να ασκείται τακτικά και μια τρίτη ομάδα κλήθηκε και να πάρει το φάρμακο και να κάνει γυμναστική. Η τέταρτη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ομάδες που ασκούνταν είδαν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Και όσοι έπαιρναν το φάρμακο και ασκούνταν διατήρησαν το βάρος τους όταν σταμάτησαν το φάρμακο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Lancet eClinical Medicine.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο ώρες άσκησης την εβδομάδα που ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς και σε κάνει να λαχανιάζεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Simon Birk Kjær Jensen, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Και μπορεί να διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο», πρόσθεσε. «Για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία και χαμηλό αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, ένα γρήγορο περπάτημα μπορεί να είναι αρκετό, ενώ τα άτομα με υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να πρέπει να εξασκηθούν στο τρέξιμο ή το ποδήλατο», συμπλήρωσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τι κινδυνεύουν ως έφηβοι τα λαίμαργα παιδιά [μελέτη]

Νεαρός άνδρας νόμιζε ότι θα πεθάνει όταν έπινε παγωμένο νερό – Τι πάθαινε

Ιλαρά: Οι επισκέπτες υγείας «χτυπούν» καμπανάκι για την έξαρση της ασθένειας


Δημοσιεύτηκε ! 2024-02-26 16:24:02

Back to top button