Υγεία

Η Merck ζητά από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ να εγκρίνει το χάπι του κορωνοϊού

Η φαρμακευτική εταιρεία Merck (στην Ευρώπη γνωστή ως MSD) ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να εγκρίνει το χάπι της για τον κορωνοϊό.

Σε δήλωσή της τη Δευτέρα, η εταιρεία ανέφερε ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ ξεκίνησε μια ταχεία διαδικασία αδειοδότησης για το molnupiravir, το χάπι που, σύμφωνα με την εταιρεία, μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου.

Εάν δοθεί το «πράσινο φως», τότε έρχεται στην Ευρώπη η πρώτη θεραπεία για τον Covid που δεν χρειάζεται να χορηγηθεί με βελόνες ή ενδοφλέβιες εγχύσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Merck ζήτησε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να εγκρίνει το χάπι, με τη σχετικά απόφαση να αναμένεται εντός εβδομάδων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι το χάπι μείωσε κατά το ήμισυ τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς με πρώιμα συμπτώματα του Covid. Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία είχε δηλώσει μάλιστα ότι τερμάτισε νωρίτερα την κλινική δοκιμή φάσης 3, έπειτα από σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής επιστημόνων που παρακολουθούσε τη δοκιμή, λόγω των αισιόδοξων αποτελεσμάτων.

Ένα αντιικό χάπι που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παίρνουν στο σπίτι για να μειώσουν τα συμπτώματά τους και να επιταχύνουν την ανάρρωση θα μπορούσε να αποδειχθεί πρωτοποριακό, μειώνοντας τον συντριπτικό φόρτο των περιτπώσεων στα νοσοκομεία και βοηθώντας στον περιορισμό των κρουσμάτων σε φτωχότερες χώρες με αδύναμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρει το Associated Press, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο χάπι θα ενισχύσει επίσης τη διπλή προσέγγιση στην πανδημία: θεραπεία, μέσω φαρμάκων και πρόληψη, κυρίως μέσω εμβολιασμών.

eportal.gr με πληροφορίες από The Guardian


Δημοσιεύτηκε ! 2021-10-25 15:24:49

Back to top button
el Greek
X