Η στελέχωση των δομών Υγείας στα νησιά θα εξοικονομήσει πόρους
Λύσεις για την ενίσχυση των δομών Δημόσιας Υγείας, ειδικά στα νησιά της «άγονης γραμμής», παρουσίασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νικόλαος Πλατανησιώτης σε συνέντευξη του στο «Action 24», επισημαίνοντας ότι η εξοικονόμηση κονδυλίων που θα προκύψει από τη μείωση της μεταφοράς ασθενών, με κατάλληλη στελέχωση σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, θα καλύψει το ύψος της επένδυσης.
Ο πρόεδρος του ΙΣΠ, απαντώντας στο ερώτημα γιατί υπάρχουν γιατροί που δεν στελεχώνουν κενές θέσεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν την οδό της μετανάστευσης σε ξένες χώρες όπου εργάζονται πάλι σε δημόσια συστήματα παροχής υγείας, τόνισε: «Ο λόγος είναι πολύ απλός. Το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι πολυπαραγοντικό. Οι αυξήσεις που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση και είναι καλοδεχούμενες, δεν φθάνουν όμως για να λύσουν το πρόβλημα. Τι πρέπει να σκεφτούμε; Κατ’ αρχάς τι όραμα έχουμε για τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε δύο βασικούς παράγοντες: Πρώτον, τον κίνδυνο από Ανατολάς και τον νέο διαφαινόμενο κίνδυνο από Βορρά. Γιατί το λέω αυτό; Διότι θα πρέπει να φροντίσουμε με κάποιο τρόπο, να δώσουμε στους γιατρούς που θα πάνε σ’ αυτά τα μέρη τη δυνατότητα να μείνουν μόνιμα, να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί με τα εχέγγυα έτσι ώστε να κτίσουν μια νέα ζωή και να δώσουμε περισσότερη ζωή και υγεία».
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της έλλειψης κατοικιών λέγοντας «Σπίτι: Πώς το καλύπτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Υπάρχουν σπίτια αυτή τη στιγμή στα νησιά μας; Δεν υπάρχουν. Όπως γνωρίζετε, ίσως καλύτερα από μένα, τα σπίτια στα νησιά μας νοικιάζονται από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τον Μάιο. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι απ’ όσο γνωρίζω, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει βγάλει ένα πρόγραμμα να φτιάξει σπίτια για τους αξιωματικούς μέχρι το 2035 σε αυτά τα νησιά. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε κι εμείς, κάτι που έχω πει και παλιότερα. Θα σας θυμίσω τις παραιτήσεις συναδέλφων που πήγαν σε νησιά, όπως χαρακτηριστικό είναι της Μήλου και άλλων περιοχών, επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν σπίτι για να μείνουν. Καλά είναι τα χρήματα, αλλά πού θα μείνει ο άλλος!»
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που θέλουμε στα νησιά μας είναι γιατροί με ειδικότητα, άρα σε μια ηλικία 32, 35, 38 ετών, πιθανότατα παντρεμένοι και ίσως με κάποιο παιδί. Επομένως το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει την κατοικία τους. Κάτι αντίστοιχο που κάνει λ.χ. η Νορβηγία για τις βόρειες περιοχές της.
Ο κ. Πλατανησιώτης στάθηκε ωστόσο και στο πολύ σοβαρό ζήτημα της συνυπηρέτησης λέγοντας: «Ας δούμε και μια δεύτερη πτυχή του θέματος. Είναι παντρεμένος ο ή η συνάδελφος και είναι διορισμένοι στο Δημόσιο ο ή η σύζυγος. Γιατί να μην υπάρχει δυνατότητα συνυπηρέτησης που υπάρχει στην Ελληνική Αστυνομία και στον Ελληνικό Στρατό, με άμεση μετακίνηση χωρίς κόστος στον τόπο κατοικίας;»
Στο ερώτημα του γιατί αφήνουν το ελληνικό ΕΣΥ οι γιατροί, οι οποίοι σπούδασαν και βγήκαν από το ελληνικό Πανεπιστήμιο και επιλέγουν το ΕΣΥ της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ο πρόεδρο του ΙΣΠ απάντησε ξεκάθαρα ότι είναι διότι είναι πολύ υψηλότεροι οι μισθοί, πολύ καλύτερες οι συνθήκες εργασίας και ισχύει το οκτάωρο που δεν ισχύει στην Ελλάδα. «Εδώ μπορεί να κάνει κανείς εφημερία δύο ή τρεις συνεχόμενες ημέρες. Δεν ισχύει το οκτάωρο στα ελληνικά νοσοκομεία» τόνισε.
Η επένδυση στην Υγεία αποτελεί επένδυση στη ζωή και την ευημερία ενός κράτους
Ο κ. Πλατανησιώτης σημείωσε ότι η επένδυση στην Υγεία αποτελεί επένδυση στη ζωή και την ευημερία ενός κράτους και θα πρέπει οι αρμόδιοι να σκεφτούν τι χρειάζεται η χώρα μας, και κυρίως τι χρειάζονται οι άνθρωποι που ζουν σε άγονες περιοχές ώστε να είναι καλυμμένοι από τη Δημόσια Υγεία.
«Σκεφτείτε το κόστος από τις μεταφορές ασθενών. Αν στελεχωθούν σωστά τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, θα προκύψουν χρήματα με τα οποία θα υπερκαλυφθεί οποιαδήποτε επένδυση κάνουμε.» σημείωσε συμπληρώνοντας «Να δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Βγαίνουν προκηρύξεις και είναι όλες άγονες. Αν εσείς έχετε μια δουλειά και ζητάτε έναν υπάλληλο και δεν έρχεται κανείς, αυτό το σημαίνει; Ότι η αγγελία που έχετε βάλει είναι λάθος. Αυτό πρέπει να δούμε και να φτιάξουμε κάτι καινούργιο, το οποίο μπορεί να γίνει δεκτό».
Κλείνοντας εξήγησε ότι στα περισσότερα νησιά μας, τόσο τα Κέντρα Υγείας, όσο και τα νοσοκομεία, έχουν τεράστιους περιβάλλοντες χώρους γιατί βρίσκονται εκτός των αστικών ιστών. Υπάρχει επομένως η άνεση για να χτιστούν σπίτια για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-10 10:46:26