
ΕΟΔΥ: Συμβουλές για τo γιορτινό τραπέζι
Συμβουλές για την αποφυγή νοσημάτων, που σχετίζονται με τα γεύματα κατά την περίοδο των γιορτών, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.
Οι συμβουλές από τον ΕΟΔΥ, αφορούν στην πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων, αυτών δηλαδή που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, κατά τη διάρκεια των διακοπών.
…
Ο ΕΟΔΥ συστήνει σε όλους να διατηρούν το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο, σε δοχεία ή σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.
Επίσης συστήνει να αποθηκεύουν τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο και όχι στην πόρτα του ψυγείου. Ο ΕΟΔΥ συστήνει ακόμα να μαγειρέψετε επαρκώς το κρέας και τη γέμιση ενώ η θερμοκρασία του φούρνου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στους 160 °C.
Συστήνει επίσης κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί να το τοποθετήσετε στο κατάλληλο σκεύος. Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.
…
Παράλληλα συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74 °C.
Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.
Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
…
Μετά την παρασκευή του φαγητού, διατηρήστε το σε ασφαλείς θερμοκρασίες είτε πρόκειται για ζεστό είτε για κρύο φαγητό. Τοποθετήστε τα περισσεύματα των τροφίμων στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός 2 ωρών από τη στιγμή που παρασκευάστηκε το φαγητό. Εναλλακτικά τοποθετήστε τα περισσεύματα στο ψυγείο εντός 1 ώρας, εάν τα τρόφιμα εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 32°C, όπως κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο.
Η θερμοκρασία στη συντήρηση του ψυγείου σας πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να είναι ≤ 4oC και στην κατάψυξη ≤ -18oC.
Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:
– σε ένα δοχείο στο ψυγείο
-σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή
-στον φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή
Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4 °C και 60 °C.
Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ειδικά αν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά.
Βακτήρια όπως η σαλμονέλλα, (Salmonella spp.) επιβιώνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη. Πολλά αγαπημένα εορταστικά φαγητά ή γλυκά περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. τα φαγητά με αυγολέμονο, το τιραμισού, διάφορες σάλτσες τύπου Caesar).
Μην καταναλώνετε ωμή ζύμη
Η ζύμη που παρασκευάζεται με αλεύρι ή/και αυγά μπορεί να περιέχει βακτήρια, όπως η σαλμονέλα. Μην δοκιμάζετε και μην αφήνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν ωμή ζύμη που προορίζεται για ψήσιμο ή μαγείρεμα (π.χ. ζύμη για κουλουράκια, μπισκότα).
Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό:
-Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
-Πριν καταναλώσετε τρόφιμα
-Μετά τον χειρισμό ζωοτροφής για κατοικίδια ζώα ή την επαφή με κατοικίδια ζώα
-Μετά τη χρήση της τουαλέτας
-Μετά την αλλαγή της πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
-Μετά την επαφή με απορρίμματα
-Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενούς
-Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος
-Μετά το φύσημα της μύτης, το βήξιμο ή το φτέρνισμα.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-24 09:35:00