Υγεία

Δύο δόσεις Pfizer παρέχουν 70% προστασία από τη νοσηλεία

Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για τον COVID-19 φαίνεται ότι παρείχαν 70% προστασία κατά της νοσηλείας στη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες, έδειξε μια σημαντική πραγματική πραγματική μελέτη σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον καθώς η χώρα μάχεται με την αύξηση των λοιμώξεων, που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή.

Η μελέτη που κυκλοφόρησε από τη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλισης υγείας της Νότιας Αφρικής, Discovery Health, βασίστηκε σε περισσότερα από 211.000 θετικά αποτελέσματα τεστ COVID-19 από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, με περίπου 78.000 να αποδίδονται στην Όμικρον.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής περίπου 550 αλληλουχίες Όμικρον, με την παραλλαγή να αντιπροσωπεύει το 78% των αλληλουχιών από τον Νοέμβριο, περισσότερο από την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Η Νότια Αφρική ειδοποίησε τον κόσμο για την Όμικρον στα τέλη του περασμένου μήνα, προκαλώντας συναγερμό ότι θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αύξηση των παγκόσμιων μολύνσεων και οδηγώντας στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στη νότια Αφρική. Οι ημερήσιες μολύνσεις στη Νότια Αφρική έχουν αυξηθεί από τότε σε περίπου 20.000 τις τελευταίες ημέρες.

Με βάση την ανάλυση της κλινικής έρευνας και αναλογιστικών ομάδων του Discovery και σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC), η πραγματική μελέτη υπολόγισε ότι δύο δόσεις Pfizer-BioNTech προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία κατά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και 33% προστασία από τη λοίμωξη.

Η Νότια Αφρική χρησιμοποιεί τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Johnson&Johnson στην εκστρατεία ανοσοποίησης του COVID-19, με περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις Pfizer να έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης κατά το τέταρτο κύμα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα και ότι ο κίνδυνος νοσηλείας μεταξύ των ενηλίκων που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 ήταν 29% χαμηλότερος από ό,τι κατά το πρώτο κύμα της χώρας στις αρχές του περασμένου έτους.

Τα παιδιά φάνηκε να έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο με επιπλοκές κατά το τέταρτο κύμα από ό,τι κατά το πρώτο, παρά την πολύ χαμηλή απόλυτη επίπτωση.

Η Discovery προειδοποίησε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά. Η Γκλέντα Γκρέι, πρόεδρος του SAMRC, είπε ότι είναι σημαντικό ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech φαίνεται να προσφέρει καλή προστασία έναντι σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Δανία και Βρετανία το «επίκεντρο» της Όμικρον στην Ευρώπη

Δύο χώρες της Ευρώπης έχουν εξελιχθεί στο πρώτο εκτός Αφρικής πεδίο αναπαραγωγής της παραλλαγής Όμικρον, καταδεικνόντας το βασικό χαρακτηριστικό της, την υπερμεταδοτικότητα.

Από τη μία η Δανία, όπου η Όμικρον αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού αυτή την εβδομάδα, και από την άλλη το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος από τη μετάλλαξη.

Τα πρώτα στοιχεία από τις δύο χώρες αποδεικνύουν τη δυναμική της νέας παραλλαγής και την ικανότητά της να αλλάξει την πορεία της πανδημίας. Συμφωνα με τους επιδημιολόγους, οι δύο χώρες προσφέρουν μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πώς οι λοιμώξεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να αυξηθούν σε όλη την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, και υπογραμμίζουν την ανάγκη για αποτελεσματικά προγράμματα ενισχυτικού εμβολιασμού.

Στη Δανία τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, σημειώνοντας ημερήσιο ρεκόρ. Μάλιστα στη χώρα ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται με την παραλλαγή Όμικρον διπλασιάζεται κάθε δεύτερη μέρα.

Η Όμικρον αναμένεται επίσης να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στη Βρετανία σε 48 ώρες, εκτίμησε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων έχουν πλέον ξεπεράσει την καλοκαιρινή τους κορύφωση, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι κάτω από το υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου. Οι νέες λοιμώξεις από τη νέα μετάλλαξη ανέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 200.000 την ημέρα, σύμφωνα με εκτίμηση της Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). 

eportal.gr με πληροφορίες από Reuters
Δημοσιεύτηκε ! 2021-12-14 11:51:00

Back to top button
el Greek
X