Υγεία

Δύο δόσεις του εμβολίου μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας με την μετάλλαξη Όμικρον

Δύο δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του Covid-19 μείωσαν τις νοσηλείες που προκλήθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον στη Νότια Αφρική έως και 85%, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Τα συμπεράσματα της μελέτης θεωρούνται κρίσιμα δεδομένου ότι ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος βασίζεαι στο συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η μελέτη, η οποία προέρχεται από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα προστασίας αυξήθηκαν τις εβδομάδες και τους μήνες μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όσους είχαν λάβει προηγουμένως το εμβόλιο J&J. Το εμβόλιο απέτρεψε το 85% των νοσηλειών ένα έως δύο μήνες μετά την ενισχυτική δόση (η δεύτερη δηλαδή καθώς το σκεύασμα είναι μονοδικό), από 63% για τα άτομα που έλαβαν την αναμνηστική δόση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις νοσηλείες που έγιναν από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου στη Νότια Αφρική, όταν η Όμικρον έγινε γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος που κυκλοφορούσε στη χώρα. Συνέκριναν τα αρχεία 69.092 εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έκαναν το εμβόλιο J&J με ανεμβολίαστα άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στον ίδιο οργανισμό διαχειριζόμενης φροντίδας.

Η μελέτη αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι μια δεύτερη δόση του εμβολίου J&J που χορηγείται έξι έως εννέα μήνες μετά την αρχική, είναι αποτελεσματική έναντι της σοβαρής λοίμωξης που προκαλείται από την Όμικρον, ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο medRxiv.org.

Τα αποτελέσματα έρχονται σε μια περίοδο που η εκρηκτική άνοδος της παραλλαγής Όμικρον «γεννά» ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων. Την ίδια ώρα προκύπτουν στοιχεία ότι το εξαιρετικά μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να αποφεύγει την προστασία που κανονικά προέρχεται από αντισώματα που παράγονται ως απόκριση στον εμβολιασμό. Τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν γιατί οι νοσηλείες και οι θάνατοι δεν ακολουθούν την εκθετική αύξηση των νέων περιπτώσεων, σημειώνει το Bloomberg. 

Η Johnson & Johnson απέστειλε παγκοσμίως περισσότερες από 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου της από τα μέσα Δεκεμβρίου, καθιστώντας το σκεύασμά της το έβδομο μεγαλύτερο εμβόλιο στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων υγείας Airfinity.

eportal.gr
Δημοσιεύτηκε ! 2021-12-30 09:09:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button
el Greek
X