Περιβάλλον

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Ξεχάστε κάθε νέα επένδυση σε εξόρυξη και εκμετάλλευση πετρελαίου

Καμία επένδυση σε εξόρυξη και εκμετάλλευση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, αν είναι να διατηρηθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών από το 2050, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να κλείσουν το χάσμα ανάμεσα στην ρητορική και την πραγματικότητα.

Ξεχάστε από τώρα κάθε σχέδιο εκμετάλλευσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Ξεχάστε τις πωλήσεις αυτοκινήτων θερμικού κινητήρα μετά το 2035: αυτά είναι τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη του στόχου της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα και για να δοθεί μία ευκαιρία στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5 ° C, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.

Ο δρόμος είναι «στενός», αλλά ακόμη «εφικτός» και υπόσχεται «τεράστια οφέλη», τόσο σε επίπεδο απασχόλησης, όσο και σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης ή υγείας, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας που δημοσιεύει σήμερα, έξι μήνες πριν από την Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα (COP26) των Ηνωμένων Εθνών, οδικό χάρτη που θα μπορεί να συνοδεύσει αυτήν την πορεία προς το 2050.


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button