Υγεία

Γιόγκα και διατάσεις βοηθούν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν την ακράτεια

Η ακράτεια ούρων επηρεάζει περισσότερες από τις μισές γυναίκες μέσης ηλικίας και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα άλλα προβλήματα.

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που παλεύουν με ακράτεια ούρων μπορούν να επωφεληθούν από την τακτική, χαμηλής έντασης άσκηση, όπως η γιόγκα και οι διατάσεις.

Η ακράτεια ούρων, η οποία επηρεάζει περισσότερες από τις μισές γυναίκες μέσης ηλικίας και έως και το 80% των γυναικών 80 ετών και άνω, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα άλλα προβλήματα, από κοινωνική απομόνωση έως κατάγματα οστών που προκαλούνται από πτώσεις.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, οι δύο αυτοί τύποι ήπιων ασκήσεων βοηθούν τις γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών στην ενδυνάμωση, έχοντας παράλληλα οφέλη για την υγεία.

Η έρευνα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Stanford Medicine και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον εντοπισμό χαμηλού κινδύνου και χαμηλού κόστους τρόπων αντιμετώπισης ενός από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθώς μεγαλώνουν.

Δείτε επίσης: Αλτσχάιμερ: Η έκθεση στα νυχτερινά φώτα αυξάνει τον κίνδυνο για τα άτομα κάτω των 65 ετών

Πως έγινε η έρευνα

Οι 240 γυναίκες, ηλικίας 45 ως 90 ετών, που συμμετείχαν στην έρευνα παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα γιόγκα 12 εβδομάδων. Το 65% των γυναικών είχαν περίπου 65% λιγότερα επεισόδια ακράτειας. Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες που παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα διατάσεων και ασκήσεων χαμηλής έντασης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα οφέλη είναι ίσα με τα αποτελέσματα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακράτειας.

Στο πρόγραμμα γιόγκα, οι συμμετέχουσες έμαθαν 16 στάσεις γιόγκα με σκοπό την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, μέσω δύο συνεδριών 90 λεπτών την εβδομάδα. Το πυελικό έδαφος αποτελείται από τους μύες που σχηματίζουν τη βάση της λεκάνης και συγκρατούν τα όργανά της – συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας – στη θέση τους.

Οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα διατάσεων πέρασαν ίσο χρόνο σε μαθήματα άσκησης, αλλά τα μαθήματά τους επικεντρώθηκαν σε μη ειδικές ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης που δεν αφορούσαν το πυελικό έδαφος.

Οι ασθενείς μπορεί να αποφεύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να τονώσουν την ευημερία τους, όπως η άσκηση και το να βλέπουν φίλους. Ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο ακράτειας δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως η γήρανση ή η απόκτηση παιδιών. Αλλά άλλα είναι τροποποιήσιμα.

«Ένα από τα βασικά μηνύματα αυτής της μελέτης είναι ‘Να είσαι ενεργός!’», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Άλλες μη χειρουργικές θεραπείες για την ακράτεια, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, συνήθως οδηγούν σε 30% έως 70% βελτίωση των συμπτωμάτων.

Δείτε επίσης: Oυρολοίμωξη: Συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε φυσικά στο σπίτι

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-09 20:01:07

Back to top button