Συνταγές

Ατομικά τσουρεκάκια με άρωμα μαστίχας


3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά

2 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

1 κοφτό κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα Χίου

7 κουταλιές λιωμένο βούτυρο + 1 κουταλιά για το μπολ

1 φλ. χλιαρό (όχι ζεστό) γάλα

1 αβγό + 1 κρόκος

1-2 κουταλιές λικέρ μαστίχας

Για το άλειμμα:

1 κρόκος μεγάλου αβγού

2 κουταλιές γάλα

½ φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα, ή φετάκια αμυγδάλων (προαιρετικά)

Αναμιγνύετε σε ένα μεγάλο μπολ, ή τα βάζετε στο πολυμίξερ και τα χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και την κοπανισμένη μαστίχα. Σε ένα άλλο μικρό μπολ βάζετε το αβγό και τον κρόκο με το γάλα και τα χτυπάτε με το σύρμα, ή με πιρούνι, για να σμίξουν καλά. Προσθέτετε το υγρό μίγμα στο μίγμα του αλευριού και ύστερα βάζετε μέσα το βούτυρο και το λικέρ. Είτε ζυμώνετε το μίγμα με τα χέρια, είτε το χτυπάτε στο πολυμίξερ μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και βελούδινη.

Βουτυρώνετε ελαφρά με το επιπλέον βούτυρο ένα καθαρό μπολ και αδειάζετε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα και το κρατάτε σε απάνεμο, ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. (Σε αυτό το σημείο μπορείτε να βάλετε το μπολ σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για ένα βράδυ και να συνεχίζετε την επομένη μέρα).

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C (είναι απαραίτητο) και ντύνετε το ταψί του φούρνου με αντικολλητική λαδόκολλα. Αδειάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ζυμώνετε για λίγο για να ξεφουσκώσει και την πλάθετε σε ένα ρολό. Κόβετε το ρολό στη μέση, ύστερα κάθε μισό σε δυο κομμάτια και κάθε τέταρτο στα δυο για να έχετε 8 ίσα κομμάτια.

Κρατώντας τα υπόλοιπα κομμάτια σκεπασμένα με πετσέτα, πλάθετε ένα-ένα το καθένα, σε μπαστούνι μήκους 30 περίπου εκατοστών. Το διπλώνετε και ύστερα το στρίβετε σαν κοχλία για να πλάσετε το τσουρεκάκι. Τα απλώνετε όλα στο ταψί του φούρνου, σκεπάζετε το ταψί με πετσέτα και τα αφήνετε να φουσκώσουν για ½ ώρα. Στο μεταξύ, χτυπάτε ελαφρά τον κρόκο με το γάλα για να σμίξουν και τα αλείφετε με το μίγμα. Αν θέλετε, τα πασπαλίζετε με καρυδόψιχα ή αμύγδαλα. Τα ψήνετε για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα, τα βγάζετε από το φούρνο και τα κρυώνετε πάνω σε σχάρα.


Πηγή

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button